Ελλάδα

Έρχονται αποφάσεις για lockdown Τι θα γίνει με καταστήματα και καφέ

Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση των Ειδικών – Όλα τα μέτρα θα τεθούν στο τραπέζι

Έκτακτες αποφάσεις για όλα τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή για την αναχαίτιση της πανδημίας θα κληθεί να λάβει αύριο η Επιτροπή των περίπου 30 λοιμωξιολόγων και λοιπών ειδικών.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 10 το πρωί, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή θα εξετάσει όλα τα μέτρα που αυτή την στιγμή είναι σε ισχύ και θα προχωρήσει σε εισηγήσεις αλλαγών και επικαιροποίησης όπου το κρίνει απαραίτητο. Επιπλέον, με δεδομένη την κόπωση των πολιτών, η Επιτροπή θα κληθεί να δώσει τον ορίζοντα του ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό είναι πως με τα σχολεία να είναι κλειστά μέχρι τις 29 Μαρτίου, θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων από τις 22 Μαρτίου. Ειδικότερα, αν δεν παρατηρηθεί άνοδος των κρουσμάτων, η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα της αγοράς. Τα καταστήματα θα ανοίγουν με τη μέθοδο του click inside, δηλαδή με φυσική παρουσία των καταναλωτών στο κατάστημα και όχι με την μέθοδο του click away. Πιθανώς να εφαρμοστεί για πρώτη φορά το SMS στο 13032, το οποίο έχει ισχύ για τρεις ώρες και επιτρέπει μία μετακίνηση για αγορές λιανικού εμπορίου ανά ημέρα.

Παράλληλα, υπάρχει η πρόθεση για άνοιγμα καφέ και εστιατορίων πριν το Πάσχα, σε εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, το σχέδιο είναι για άνοιγμα καφέ και εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους στα μέσα του Απριλίου, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για μαζικά ράπιντ τεστ σε εργαζόμενους στην εστίαση.