βρετανική μετάλλαξη
Ρόδος

Έφτασε και στη Ρόδο ο μεταλλαγμένος ιός  Δύο κρούσματα με την βρετανική μετάλλαξη

 

Τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορωναϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα από τις αρχές του νέου έτους

Εντείνονται οι ανησυχίες για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκαν στη χώρα μας, με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Ειδικός μοριακός έλεγχος και ανάλυση που διήρκεσε 3 τουλάχιστον ημέρες, έδειξε ότι 2 δείγματα που ελήφθησαν φέρουν τη μετάλλαξη του ιού.

Σε δείγμα που είχε ληφθεί από έναν άνδρα και μία γυναίκα άνω των 65 ετών, εντοπίστηκε η μετάλλαξη του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δείγματα είχαν ληφθεί από άτομα που νοσηλεύονταν το προηγούμενο  διάστημα στο Νοσοκομείο Ρόδου και εστάλησαν προληπτικά για εργαστηριακούς ελέγχους στην Αθήνα

Στο μεταξύ ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση στα περιστατικά νέων και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς υποκείμενα νοσήματα που χρήζουν διασωλήνωση

 

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ:

 

Οι νοσηλείες ασθενών από 0-39 ετών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2%

Οι ασθενείς από 40-64 ετών ανέρχονται σε ποσοστό 35,4%

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, δεδομένου ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, υπάρχουν αρκετά παιδιά και έφηβοι που χρήζουν νοσηλείας, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νοσηλεία τους ενδεχομένως να οφείλεται στην επικράτηση των μεταλλάξεων, που είναι πιο μεταδοτικές, άρα δίνουν περισσότερες μολύνσεις και στις νεότερες ηλικίες.

Κυριαρχία των μεταλλάξεων

Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανική μετάλλαξη. «Χωρίς προστασία θα είχαμε ένα σημαντικό τρίτο κύμα γιατί οι μεταλλάξεις έχουν πολύ μεγάλη δυναμική στη διασπορά», τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Κίνδυνο οι μεταλλάξεις να ξεφύγουν από τα σημερινά εμβόλια και να είμαστε σε μία διαρκή μάχη να δημιουργούμε νέα εμβόλια», διαβλέπει από την πλευρά του ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που κυκλοφορούν καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη.