Τουρισμός

Bloomberg: Πώς να σχεδιάσετε τις διακοπές σας στην Ευρώπη – η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα τον Ιανουάριο – με τους εμβολιασμούς κατά της νόσου Covid-19 να κερδίζουν ορμή στις ΗΠΑ – οι τηλεφωνικές γραμμές στα ταξιδιωτικά γραφεία κατακλύστηκαν από ερωτήματα με τα περισσότερα να “δείχνουν” τον ίδιο προορισμό: την Ευρώπη και ειδικότερα την Μεσόγειο.

Στο τέλος του ίδιου μήνα ωστόσο, το παράθυρο αυτό έκλεισε, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα. Όπως επισημαίνει, η νέα άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού και οι ανησυχίες για τις μεταλλάξεις του ιού οδήγησαν τη Γαλλία να κλείσει τα σύνορα της στις 29 Ιανουαρίου. Ακολούθησε λίγο αργότερα η Γερμανία προχωρώντας σε παράταση του lockdown. Από την πλευρά του το Ηνωμένο Βασίλειο, αναζωπύρωσε τις ελπίδες παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη για την ανάκαμψη στα μέσα του Φεβρουαρίου. Την ίδια εβδομάδα, η Ιταλία ζήτησε πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Στην Ε.Ε. έχει προταθεί το διαβατήριο εμβολιασμού ως μέσο προστασίας αυτό το καλοκαίρι, πρόταση που αντιμετώπισε αντιδράσεις στην αρχή αλλά και πάλι κερδίζει έδαφος. Και ενώ στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν αρκετά αποθέματα για να εμβολιάσουν το σύνολο των ενηλίκων μέχρι τον Μάιο, η πολύ πιο αργή διαδικασία των εμβολιασμών στην Ε.Ε. δείχνει να καλύπτει περίπου του 70% των ενηλίκων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Πολλοί ταξιδιώτες ωστόσο αρχίζουν με αισιοδοξία να στοιχηματίζουν για ένα καλοκαίρι στην Ευρώπη. Στη χειρότερη περίπτωση, θα αναβάλουν για λίγο τα σχέδια τους. Στην καλύτερη, θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα βρίσκονται στις πύλες όταν τα σύνορα θα αρχίσουν να ανοίγουν.

“Οι άνθρωποι απλά πετάνε βελάκια στον χάρτη”, σχολιάζει ο Paul Tumpowsky, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του online ταξιδιωτικού γραφείου Skylark.

Παραδοσιακοί προορισμοί όπως το Ποζιτάνο, το Σαιν-Τροπέ ακόμα και η Μαγιόρκα ενδεχομένως να παραμείνουν εκτός πλάνων φέτος, καθώς η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία φαίνεται να υιοθετούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση στο άνοιγμα των συνόρων τους. Από αυτές τις χώρες η Ισπανία φαίνεται να είναι η πιο αισιόδοξη: ο πρωθυπουργός της χώρας, Pedro Sanchez ελπίζει να είναι σε θέση να επιτρέψει την είσοδο σε ταξιδώτες από την Ε.Ε. από τις 21 Ιουνίου και να δώσει μεγαλύτερη πρόσβαση τον Ιούλιο και σε άλλες χώρες.

“Την αγαπάμε την Ιταλία – είναι το αγαπημένο μας μέρος στον κόσμο”, αναφέρει ο Jack Ezon της ταξιδιωτικής εταιρείας Embark Beyond. “Αλλά με βάση αυτά που ακούμε από εκεί, δεν είμαι σίγουρος ότι η χώρα θα είναι ανοικτή για τους Αμερικανούς αυτό το καλοκαίρι”.

“Δεν φαίνεται κάτι σίγουρο για τη Γαλλία ή την Ισπανία, επίσης”, προσθέτει ο Ezon.

Αντίθετα, ο Ezon ενθαρρύνει τους πελάτες του να κάνουν κρατήσεις με την πρόβλεψη για επιστροφή των χρημάτων τους σε βίλα και θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιτρέψει σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν στη χώρα από τον Μάιο. Στην Τουρκία, τα σύνορα είναι ανοικτά από τα μέσα του 2020.

Ένας προορισμένος που επίσης φαίνεται να έχει προοπτικές είναι η Κύπρος, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει την είσοδο σε εμβολιασμένους Βρετανούς αυτό το καλοκαίρι – και η Πορτογαλία η οποία αναμένεται σύντομα να κάνει το ίδιο.

“Η Emirates ξεκινά και πάλι πτήσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου και θέλουμε οι πελάτες μας να είναι οι πρώτοι που θα έχουν τα περιθώρια όταν αντιληφθούν ότι δεν ανοίγει τίποτα άλλο. Αν αυτό είναι το μόνο μέρος που θα μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει, θα γίνει ένας πραγματικός αγώνας δρόμου”, προβλέπει ο Ezon.

Οι ξενοδόχοι στα ελληνικά νησιά ελπίζουν σε κάτι τέτοιο: Ο Daniel Kerzner, ιδιοκτήτης του  Santorini Sky δεν πτοείται από την πρόσφατη άνοδο των μολύνσεων, που όπως αναφέρει, περιορίζεται στην ηπειρωτική χώρα.

“Η Ελλάδα έκανε φανταστική δουλειά το περασμένο έτος στην προετοιμασία για την τουριστική σεζόν και στην οργάνωση των πραγμάτων πριν ξεκινήσει. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα”, αναφέρει. “Είμαστε το τέλειο μέρος για την επανέναρξη του τουρισμού το 2021”, προσθέτει.

Ο Tumpowsky της Skylark σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα αυτό το καλοκαίρι: “Η Ελλάδα έχει πολλά ξενοδοχεία με εξωτερικούς χώρους και επίσης δεν είχαν πολλά προβλήματα το προηγούμενο καλοκαίρι όταν άνοιξαν”. Πιστεύει ότι η απόφαση της Ελλάδα να επιτρέψει στην είσοδο ταξιδιωτών θα μπορούσε να πιέσει και άλλες χώρες της Ε.Ε. να ακολουθήσουν το παράδειγμα της. Αλλά είναι διστακτικός να φανταστεί Αμερικανούς να ταξιδεύουν ευρέως στην Ευρώπη πριν τον Αύγουστο.

Ο Ezon από την πλευρά του προτείνει την κράτηση “σίγουρων διακοπών” στις ΗΠΑ, την Ελλάδα ή την Τουρκία και άλλον έναν προορισμό, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία για το διάστημα που υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων. “Όταν δούμε τι θα συμβεί με τα σύνορα, θα κάνουμε τις τελικές μας αποφάσεις”.

Ο Kerzner από την πλευρά του βλέπει μια παρατεταμένη τουριστική σεζόν φέτος. “Με το 2021 να ξεκινά με καθυστέρηση και τα ταξίδια να είναι τόσο περιορισμένα το 2020, περιμένουμε η σεζόν να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο – ακόμα και ολόκληρη τη χρονιά”, αναφέρει.

Ο Tumpowsky τονίζει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δράσουν άμεσα, ανεξάρτητα από το που θέλουν ή πότε θέλουν να ταξιδέψουν.

“Η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα για όλους”, αναφέρει. “Σε έξι εβδομάδες όλο αυτό το πράγμα θα έχει τελειώσει. Ο κόσμος θα μπει σε τέταρτη ταχύτητα – και πραγματικά γρήγορα”.

“Αν ξέρεις τι πραγματικά θέλεις, καλό θα είναι να προχωρήσεις άμεσα τώρα – αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι διαθέσιμο ακόμα και για τα επόμενα δύο χρόνια”, προσθέτει.