Τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΥΠ.Α.Α.Τ., ΕΛΓΑ και Περιφέρειας για το ζήτημα των ελαφιών της Ρόδου
Περιφέρεια

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΥΠ.Α.Α.Τ., ΕΛΓΑ και Περιφέρειας για το ζήτημα των ελαφιών της Ρόδου

Οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των καλλιεργητών από την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους
Τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες και καλλιεργητές της Ρόδου από την ανεξέλεγκτη αύξηση των ελαφιών Dama Dama της Ρόδου, ήταν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΕΛΓΑ και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή Βουλευτών της Δωδεκανήσου και υπηρεσιακών παραγόντων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, οι Βουλευτές Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ, Δημήτρης Μπόλος και η Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.
Στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που προκαλούνται από την υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των άγριων ελαφιών στη Ρόδο, λόγω των μεγάλων ζημιών στις καλλιέργειες.
Οι λύσεις που προωθούνται από κοινού από το Υπουργείο, τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια, υπό μορφή οδικού χάρτη, κινούνται σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα:
Στην ένταξη στο ήδη τρέχον Πρόγραμμα ΠΑΑ 2014 – 2020 του ΕΛΓΑ προγράμματος επιδοτήσεων των καλλιεργητών για την περίφραση και προστασία των καλλιεργειών τους.
Επ’ αυτού, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ζήτησε να εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης ειδικό μέτρο στο ΠΑΑ 2014 – 2020 που αναλογεί στην Περιφέρεια, για επιπλέον προστασία των αγροτών.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των καλλιεργητών για τις βλάβες που έχουν υποστεί, να ολοκληρωθεί η εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους πληγέντες καλλιεργητές.
Τέλος, να ολοκληρωθεί η διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου για την εκπόνηση τοπικού Σχεδίου Διατήρησης και Διαχείρισης των ελαφιών στη Ρόδο.