Περιφέρεια

Να μην ληφθούν υπόψιν οι δασικοί χάρτες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Σε τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ιωάννη Οικονόμου
Χρήσιμα ήταν τα αποτελέσματα της νέας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ιωάννης Οικονόμου με τους αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας.
Το θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν «Σύγκλιση ομάδας συντονισμού και παρακολούθησης της προόδου εφαρμογής των μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020 που έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες- Στοχοθεσία2021».
Συμμετείχαν εκτός του υφυπουργού και των αντιπεριφερειαρχών ο γενικός γραμματέας του ΠΑΑ Κώστας Μπαγινέτας, ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ειδικής υπηρεσίας εφαρμογής ΠΑΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συζητήθηκαν όλα όσα συμπεριλαμβάνονταν στο θέμα συζήτησης, επιλύθηκαν απορίες και απαντήθηκαν ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Παράλληλα ξεκίνησε και η συζήτηση για τον σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης για το 2021 με το βάρος να πέφτει στην προσέλκυση και στήριξη νέων αγροτών.
Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης στην τοποθέτηση του, αφού ευχαρίστησε για την μέχρι σήμερα άψογη συνεργασία του με το Υπουργείο και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής μας, στάθηκε σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, που «καίνε» τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους δασικούς χάρτες, των οποίων η δημοσίευση τους έχει δημιουργήσει τεράστια θέματα, και ζήτησε να μην ληφθούς υπόψιν του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρις ότου τελεσιδικίσουν οι ενστάσεις των δικαιούχων.
Ζήτησε, δηλαδή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ να συνεχίσει να επιδοτεί τους αγροκτηνοτρόφους με τα δεδομένα που έχει μέχρι σήμερα. Το άλλο θέμα που εισηγήθηκε ο κ. Ζαννετίδης προς τον υφυπουργό, ήταν το υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω των αυξημένων μεταφορικών ναύλων των πρώτων υλών, όπως για παράδειγμα οι ζωοτροφές.
Ο κ. Οικονόμου στην απάντηση του υποσχέθηκε πως θα δει με ποιο τρόπο μπορεί να επιλυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα του υψηλού κόστους παραγωγής, το οποίο δημιουργεί αυτόματα μία ανισότητα ανάμεσα στους παραγωγούς της επικράτειας και επιφέρει διαφοροποιήσεις στις τιμές των παραγόμενων προϊόντων.
Παράλληλα υποσχέθηκε να εξετάσει κατά πόσον ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να διατηρήσει τα παλιά του αρχεία, χωρίς να χρησιμοποιήσει τους νέους δασικούς χάρτες, που για το Νότιο Αιγαίο παρουσιάζουν τις χορτολιβαδικές εκτάσεις σε δασικές, ή ακόμα ιδιόκτητες εκτάσεις ως δημόσιες.