Κοινή επιστολή των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης σε υπουργούς
Ελλάδα

Κοινή επιστολή των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης σε υπουργούς

 

Την άμεση λύση σε βασικά αιτήματα των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου, τα οποία θα βοηθήσουν αρκετούς εργαζόμενους ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών κ.Σταϊκούρα, Εργασίας κ. Χατζηδάκη και Τουρισμού κ. Θεοχάρη με κοινή τους επιστολή οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης και της Ρόδου.

Λύσεις που θα βοηθήσουν συναδέλφους τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, να πάρουν ένα, έστω, βοήθημα, όπως αναφέρουν, μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου στις περιοχές τους. Ένα αίτημα σχετίζεται με τη δημοσίευση του ΦΕΚ που αφορά τις παρατάσεις των επιδομάτων ανεργίας και των επιδομάτων στους εργαζομένους που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης βάσει των εξαγγελιών κυβερνητικών παραγόντων και να υπάρξει μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους. Επίσης ζητείται η άμεση ανανέωση όλων των βιβλιαρίων υγείας των εποχιακά απασχολούμενων και ειδικά αυτών που δεν κατάφεραν να εργαστούν πέρσι και να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα που απαιτούνται για την ανανέωσή τους.

Σύμφωνα με τους προέδρους από τα Εργατικά Κέντρα Ηρακλείου Στυλιανό Βοργία, Ρεθύμνου Γιώργο Λιολάκη, Χανίων Γιάννη Μανωλικάκη, Λασιθίου Μανόλη Πεπονή και Ρόδου Παναγιώτη Εγγλέζο, υπάρχει επίσης αίτημά τους που αφορά στην εμφάνιση των ενσήμων από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να μπορέσουν οι έγκυες να λάβουν το επίδομα λοχείας, καθώς υπάρχει όπως τονίζουν, κίνδυνος να χαθεί. Παράλληλα από τους υπουργούς ζητείται, να υπάρξει πρόβλεψη για τους νέους που το 2020 θα έπαιρναν πρώτη φορά ανεργία, επισημαίνοντας ότι, εκεί όπου ως εποχικοί πρέπει να έχουν πενήντα (50) ένσημα, ο Ο.Α.Ε.Δ, ως νέους ασφαλισμένους, ζητά ογδόντα (80) πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω συγκυριών.

Τέλος, ένα ακόμη αίτημα των προέδρων σχετίζεται με τους εποχιακούς οι οποίοι εργάστηκαν σε 12μηνης λειτουργίας επιχειρήσεις και φέτος, εξαιτίας της πανδημίας οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν δεν προσέλαβαν το σύνολο των εργαζομένων, αλλά ένα μικρό μέρος αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαρακτηριστούν ως εποχικοί καθώς οι επιχειρήσεις δεν απέλυσαν το 75% των εργαζομένων.

 

—————————————————————————————————————————————————————

Κοινή επιστολή των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης προς τον  Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη και τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη

Σε συνέχεια των επιστολών που σας έχουμε αποστείλει, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι χρίζουν άμεσης λύσης βασικά αιτήματά μας, τα οποία θα βοηθήσουν αρκετούς συναδέλφους μας να πάρουν ένα, έστω, βοήθημα μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου στην περιοχή μας.

Το πρώτο αίτημα σχετίζεται με τη δημοσίευση του ΦΕΚ που αφορά τις παρατάσεις των επιδομάτων ανεργίας και των επιδομάτων στους εργαζομένους που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης βάσει των εξαγγελιών κυβερνητικών παραγόντων ˙ και να υπάρξει μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους.

Το δεύτερο αφορά την άμεση ανανέωση όλων των βιβλιαρίων υγείας των εποχιακά απασχολούμενων και ειδικά αυτών που δεν κατάφεραν να εργαστούν πέρσι και να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα που απαιτούνται για την ανανέωσή τους.

Το τρίτο αφορά την εμφάνιση των ενσήμων από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ώστε να μπορέσουν οι έγκυες να λάβουν το επίδομα λοχείας καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθεί.

Το τέταρτο σχετίζεται με τους εποχιακούς οι οποίοι εργάστηκαν σε 12μηνης λειτουργίας επιχειρήσεις και φέτος, εξαιτίας της πανδημίας οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν δεν προσέλαβαν το σύνολο των εργαζομένων αλλά ένα μικρό μέρος αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαρακτηριστούν ως εποχικοί καθώς οι επιχειρήσεις δεν απέλυσαν το 75% των εργαζομένων.

Να υπάρξει πρόβλεψη για τους νέους που το 2020 θα έπαιρναν πρώτη φορά ανεργία. Εκεί όπου ως εποχικοί πρέπει να έχουν πενήντα (50) ένσημα, ο Ο.Α.Ε.Δ, ως

νέους ασφαλισμένους, ζητά ογδόντα (80) πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω συγκυριών.

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΟΔΟΥ