Πώς η Microsoft σκοπεύει να σε κάνει αθάνατο
Επιστήμη - Τεχνολογία

Πώς η Microsoft σκοπεύει να σε κάνει αθάνατο

Ίσως η μετενσάρκωση σε ένα chatbot να είναι το μέλλον.

Δεν είναι και τόσο καινοφανής ιδέα, για την ακρίβεια την έχουμε δει σε αρκετές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Τα ψηφιακά ολογράμματα ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή αλληλεπιδρούν με τους ζωντανούς και μερικές φορές τους καθοδηγούν, όπως στην περίπτωση του Obi-Wan Kenobi. Όμως η Microsoft θέλει να κάνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο και θα χρησιμοποιήσει το αποτύπωμά μας στα social media.
Συγκεντρώνοντας τα post μας, τις φωτογραφίες μας, μηνύματα που έχουμε ανταλλάξει και σχόλια που έχουμε αφήσει, μπορεί να φτιαχτεί ένα chatbot που θα γράφει όπως εμείς ακόμα και πολλά χρόνια αφότου έχουμε εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο. Παράλληλα, συλλέγοντας φωτογραφίες και βίντεο, ο ψηφιακός μας εαυτός θα μπορεί να έχει και εικόνα η οποία μάλιστα θα είναι 3D για την ολοκλήρωση του ολογράμματος. Στην πατέντα που έχει κατατεθεί γι’αυτή την καινοτομία φαίνεται πως έχει δοθεί μεγάλη σημασία στην επεξεργασία του λόγου που θα έχει το chatbot. Όχι μόνο όσα λέει το chatbot θα θυμίζουν τον εκλιπόντα, αλλά κυρίως ο τρόπος. Θα μπορεί να μιμείται την τονικότητα, την ένταση, το μήκος των προτάσεων, το ηχόχρωμα και τη θεματολογία της συζήτησης. Στο «χτίσιμο» των πληροφοριών στην περίπτωση κατά την οποία το σύστημα δεν έχει επαρκή στοιχεία για το προφίλ που θέλει να φτιάξει, θα τα συμπληρώνει με τυχαία στοιχεία από όσο το δυνατόν περισσότερους άλλους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Η τυχαιότητα και το μεγάλο εύρος της δεξαμενής συμμετεχόντων εξασφαλίζει τη μικρή επίδραση στην «προσωπικότητα» του chatbot.

Τέλος θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να γνωρίζει τo chatbot ότι εκπροσωπεί κάποιον που δεν ζει πιά και δεν θα μπορεί πχ να απαντήσει σε μια ερώτηση για ένα γεγονός που συνέβει μετά τον θάνατό του. Η αθανασία είναι ένας από τους αρχέγονους άπιαστους στόχους της ανθρωπότητας αν και σε κάποιους ήδη φαίνεται τρομακτική αυτή η εξέλιξη, ενώ άλλους τους ενθουσιάζει. Βrave New World, ε;

ratpack.gr