Τα Windows 7 είναι ακόμη εγκατεστημένα σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια PC
Επιστήμη - Τεχνολογία

Τα Windows 7 είναι ακόμη εγκατεστημένα σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια PC

Ο συνολικός αριθμός υπολογιστών που έχουν εγκατεστημένα τα Windows 7 ίσως είναι και μεγαλύτερος από 100 εκατομμύρια.

Όπως φαίνεται, τα Windows 7 εξακολουθούν να λειτουργούν σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια υπολογιστές, παρά το γεγονός ότι η υποστήριξη της Microsoft για το λειτουργικό σύστημα σταμάτησε πριν ένα χρόνο. Η ιστοσελίδα ZDNet που έκανε τις μετρήσεις βασισμένη σε διάφορες αναφορές αναλυτικών στοιχείων κατέληξε στο ότι τα Windows 7 εξακολουθούν να βρίσκονται εγκατεστημένα περίπου στο 20% των συνολικών υπολογιστών παγκοσμίως.

Η Microsoft έχει πει εδώ και χρόνια ότι υπάρχουν 1.5 δισεκατομμύρια χρήστες Windows διάφορων εκδόσεων παγκοσμίως. Είναι δύσκολο να πει κάποιος τον ακριβή αριθμό χρηστών Windows 7 λόγω των διαφορετικών μεθόδων που χρησιμοποιεί η κάθε εταιρία ανάλυσης, αλλά αυτός ο αριθμός είναι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια. Μειώνοντας τις εκτιμήσεις της Microsoft στο «μόλις» 1 δισεκατομμύριο, καταλαβαίνει κανείς πως τα Windows 7 εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τεράστιο αριθμό υπολογιστών. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να βρίσκονταν εγκατεστημένα σε περισσότερες από 200 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως.

Η υποστήριξη για τα Windows 7 έληξε τον Ιανουάριο του 2020, σχεδόν 11 χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία. Γρήγορα τα «7άρια» έγιναν μια μαζικά δημοφιλής έκδοση των Windows, ειδικά σε επιχειρήσεις. Ήταν ξεκάθαρο από την εξέταση του μεριδίου αγοράς που κατείχε, πως θα χρειάζονταν ένα ή δύο χρόνια για να μειωθεί το ποσοστό χρήσης τους κάτω από το 10%.

Μπορεί να χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για να εξαφανιστούν τελικά τα Windows 7, ειδικά έπειτα από έναν χρόνο που πολλοί έχουν στραφεί σε υπολογιστές για απομακρυσμένη εργασία και εκπαίδευση στο σπίτι. Η Microsoft ανέφερε αύξηση της ζήτησης και της χρήσης Η/Υ λόγω της πανδημίας. Είναι πιθανό ότι μέρος αυτής της αύξησης να οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί χρησιμοποίησαν παλιότερους υπολογιστές που είχαν αφήσει στο «ράφι» για αρκετό καιρό και οι οποίοι είχαν εγκατεστημένα ακόμη τα Windows 7.

Είναι σαφές ότι η πανδημία επηρέασε την αγορά υπολογιστών. Καθώς ακόμη περιμένουμε τις εκτιμήσεις από εταιρίες όπως η Gartner και η IDC, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια του 2020 έγιναν σχεδόν 300 εκατομμύρια αποστολές υπολογιστών. Αυτό θα ήταν μια σημαντική αλλαγή για την αγορά υπολογιστών, αφού από το 2011, η πρώτη φορά που είχε ανάπτυξη η αγορά των PC ήταν το 2019. Αυτή η ανάπτυξη ενισχύθηκε και από το τέλος της υποστήριξης των Windows 7 με τους αναλυτές να μην περίμεναν πως η αγορά θα αναπτύσσονταν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του 2020.

insomnia.gr