Η Ιαπωνία αναπτύσσει ξύλινους δορυφόρους για να μειώσει τα διαστημικά σκουπίδια
Επιστήμη - Τεχνολογία

Η Ιαπωνία αναπτύσσει ξύλινους δορυφόρους για να μειώσει τα διαστημικά σκουπίδια

Μια ιαπωνική εταιρεία και το Πανεπιστήμιο του Κιότο συνεργάζονται για να αναπτύξουν τους πρώτους δορυφόρους στον κόσμο που θα κατασκευάζονται από ξύλο

Η Sumitomo Forestry δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα πάνω στην ανάπτυξη δέντρων και τη χρήση ξύλου στο διάστημα. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κιότο θα αρχίσει με πειραματισμούς σε διαφορετικούς τύπους ξύλου σε ακραία περιβάλλοντα της Γης.

Όσο περνάνε τα χρόνια, τα διαστημικά σκουπίδια γίνονται ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς όλο και περισσότεροι δορυφόροι εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα, όπου και μένουν συντρίμμια. Οι ξύλινοι δορυφόροι έχουν στόχο να καίγονται, χωρίς να απελευθερώσουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα ή να πέσουν συντρίμμια στο έδαφος όταν επιστρέφουν στη Γη. Στόχος της Sumitomo Forestry, μέρος του ομίλου Sumitomo που ιδρύθηκε πριν από 400 χρόνια, είναι να εργαστεί στην ανάπτυξη εξαιρετικά ανθεκτικών ξύλινων υλικών, τόσο στις μεταβολές της θερμοκρασίας όσο και στο ηλιακό φως.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Takao Doi του Πανεπιστημίου του Κιότο:
Ανησυχούμε πολύ γιατί όλοι οι δορυφόροι που επανέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης καίνε και δημιουργούν μικροσκοπικά σωματίδια αλουμινίου που θα επιπλέουν στην ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια, με τελικό αποτέλεσμα να επηρεάσει την ατμόσφαιρα της Γης. Για αρχή, έχουμε στόχο υην ανάπτυξη του μηχανικού μοντέλου του δορυφόρου και μετά θα κατασκευάσουμε το μοντέλο πτήσης“.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως ως αστροναύτης, ο Takao Doi επισκέφτηκε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάρτιο του 2008, όπου στην αποστολή του έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε μπούμερανγκ στο διάστημα, που είχε σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε έλλειψη βαρύτητας.

Όσον αφορά τα διαστημικά σκουπίδια, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή διαστημικοών σκουπιδιών που μπορεί να πέσουν στη Γη, καθώς εκτοξεύονται όλο και περισσότερα διαστημικά σκάφη και δορυφόροι. Οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται για επικοινωνία, τηλεόραση, πλοήγηση και πρόγνωση καιρού. Ανά τα χρόνια, εμπειρογνώμονες και ερευνητές έχουν διερευνήσει διάφορες επιλογές για την αφαίρεση και τη μείωση σκουπιδιών του διαστήματος, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 6.000 δορυφόροι που περιβάλλουν τη Γη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και σχεδόν το 60% από αυτά είναι ανενεργά (διαστημικά σκουπίδια). Η ερευνητική εταιρεία Euroconsult εκτιμά ότι 990 δορυφόροι θα εκτοξεύονται κάθε χρόνο αυτή τη δεκαετία, πράγμα που σημαίνει ότι έως το 2028, μπορεί να υπάρχουν 15.000 δορυφόροι σε τροχιά.

Η SpaceX του Elon Musk έχει ήδη στείλει περισσότερους από 900 δορυφόρους Starlink και σχεδιάζει να στείλει χιλιάδες ακόμη. Τα διαστημικά σκουπίδια ταξιδεύουν με απίστευτα γρήγορη ταχύτητα, μεγαλύτερη από 22.300 μίλια / ώρα, οπότε μπορούν εύκολα να προκαλέσουν σημαντική ζημιά σε οτιδήποτε χτυπήσουν. Το 2006, ένα μικρό κομμάτι διαστημικών σκουπιδιών συγκρούστηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί ένα τσιπ και να βγεί από ενισχυμένο παράθυρο του σταθμού.