ΕΕ: 17 κράτη-μέλη υπέγραψαν συμφωνία αξίας 145€ δισ. για την ανάπτυξη επεξεργαστών
Επιστήμη - Τεχνολογία

ΕΕ: 17 κράτη-μέλη υπέγραψαν συμφωνία αξίας 145€ δισ. για την ανάπτυξη επεξεργαστών

Σκοπός είναι η έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας 2nm όπως και επεξεργαστών επόμενης γενιάς, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μη στηρίζεται σε χώρες εκτός αυτής για τέτοιου είδους εξαρτήματα.

Μια σημαντική συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν 17 από τα κράτη-μέλη της, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με στόχο την έρευνα και ανάπτυξη επεξεργαστών και ημιαγωγών όπως και σχετικών τεχνολογιών, με την τεχνολογία επεξεργαστών των 2nm επίσης να αναφέρεται.

Μέσω της συμφωνίας, προβλέπεται να διατεθούν 145€ δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια για να στηριχθεί η προσπάθεια των χωρών που θα συμμετέχουν. Απώτερος σκοπός είναι η Ευρώπη να μην στηρίζεται σε χώρες εκτός της ΕΕ για τις ανάγκες τους σε εξαρτήματα όπως, πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι επεξεργαστές. Γενικότερα, οι ανάγκες εξαρτημάτων τέτοιας φύσης εντοπίζονται οπουδήποτε, από ιατρικό εξοπλισμό έως αυτοκίνητα και φυσικά, κινητά τηλέφωνα αλλά και σε εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, κάτι που πλήττει ιδιαίτερα την ΕΕ μιας και, όπως αναφέρεται, απολαμβάνει την πρωτιά στον τομέα.

Το θετικό μιας ύπαρξης όπως η ΕΕ, κάτω από την οποία ενώνονται και συμβαδίζουν πολλές χώρες, είναι η συνεργασία. Αυτό αποτελεί και το βασικό «συστατικό» για τη συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς διάφορες χώρες θα μπορούν να συμμετέχουν με ποικιλία τρόπων σε όλα τα στάδια – από την έρευνα και την παραγωγή έως τη συσκευασία και διανομή των προϊόντων. Έτσι, η διάθεση των «καρπών» του εγχειρήματος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης θα είναι εύκολη υπόθεση.

Επιπλέον, υπολογίζεται να υπάρχει κοινή γραμμή όσον αφορά τα πρότυπα και τις πιστοποιήσεις των εξαρτημάτων, όπως και κοινές προϋποθέσεις για τη χρήση chips σε συστήματα που βασίζονται σε αυτά. Έχοντας θέσει κοινές κατευθυντήριες γραμμές, αντί του κάθε χώρα να πραγματοποιεί τη δική της έρευνα και ανάπτυξη κάθε είδους τεχνολογίας, η Ευρώπη συνολικά θα κατακτήσει μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας «πίτας» που, κατά κύριο λόγο, ανήκει σε αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες όπως οι Intel, TSM και Qualcomm.

Οι χώρες που υπέγραψαν είναι οι εξής, με εμφανή την απουσία του -εκτός ΕΕ πια- Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο δεν μπορεί να συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο.

  • Βέλγιο, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ρουμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Κύπρος

insomnia.gr