Lockdown: Άνοιγμα, αλλά με ασφάλεια ζητούν τα "πράσινα" νησιά Τι δήλωσαν δήμαρχοι στο enikos.gr
Δωδεκάνησα Κυκλάδες

Lockdown: Άνοιγμα, αλλά με ασφάλεια ζητούν τα “πράσινα” νησιά Τι δήλωσαν δήμαρχοι στο enikos.gr

Το ασφαλές άνοιγμα από το lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, λόγω της πανδημίας, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα τόσο της κυβέρνησης όσο και των τοπικών παραγόντων.

Όπως έχει διαμηνυθεί αρκετές φορές από κυβερνητικά στελέχη και ειδικούς, η άρση των περιοριστικών μέτρων θα συμβεί σταδιακά και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μάλιστα, το σενάριο που φαίνεται πως έχει “κλειδώσει” είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει σε γεωγραφικές ζώνες, δηλαδή σε διαφορετικές “ταχύτητες” ανά περιοχή, μετά τις 11 Ιανουαρίου, οπότε και λήγει το νέο αυστηρό lockdown της μίας εβδομάδας και με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα παραταθεί.

Στην παρούσα φάση ο επιδημιολογικός χάρτης περιλαμβάνει τις “κόκκινες” περιοχές όπου εντοπίζεται υψηλό ιικό φορτίο, αλλά και τις “πράσινες” όπου τα κρούσματα κορονοϊού είναι από ελάχιστα έως και μηδενικά. Σε αυτή, την δεύτερη κατηγορία, βρίσκονται αρκετά νησιά της Ελλάδος, που κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι εύκολα προσβάσιμα, έχουν καταφέρει να παραμείνουν σχεδόν “αλώβητα” εν μέσω της πανδημίας. Το enikos.gr επικοινώνησε με δημάρχους, που επισημαίνουν ότι ζητούμενο αποτελεί το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας για τις όμορφες αυτές γωνιές της χώρα μας, κάτω όμως από συνθήκες ασφάλειας για τους κατοίκους. Και εξηγούν τι είναι αυτό που ζητούν από την Πολιτεία.

Δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου

Η Σύρος είναι ένα από τα νησιά που έχουν καταφέρει να περάσουν σχεδόν “ανώδυνα” την πανδημία, με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Ερμούπολης, Νικόλαος Λειβαδάρας, ο ίδιος βρίσκει “λογικό” να χωριστεί η χώρα σε ζώνες, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, έτσι ώστε οι περιοχές που έχουν χαμηλό ιιό φορτίο να ανοίξουν από το lockdown. “Με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον ελεγχθούν οι πύλες εισόδου, αεροδρόμια και λιμάνια, τότε θα είναι καλό να κινηθεί η οικονομία” τονίζει, προσθέτοντας ότι βέβαια θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα από τους πολίτες.

Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, δε, εξηγεί ότι έχει υποβληθεί αίτημα -ειδικά ως τοπική περιφέρεια Κυκλάδων- στις αρμόδιες Αρχές, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, ενόψει της επιστροφής στα νησιά όσων πέρασαν τις γιορτές σε άλλο μέρος ή των εργαζόμενων σε συνεργεία ή ακόμη και των δημοσίων υπαλλήλων. Ζητείται, συγκεκριμένα, να υποβάλλονται σε rapid test όσοι θέλουν να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και να επανεξετάζονται με rapid test κατά την άφιξή τους σε αυτά, “ώστε να μην υπάρχει διασπορά”, όπως σημειώνει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει, οι τοπικές Αρχές θα συνεργαστούν και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμοδίων.

Δήμαρχος Κω

Υπέρ του ανοίγματος της αγοράς και της εστίασης στις “πράσινες” περιοχές τάσσεται ο δήμαρχος της Κω Θεοδόσης Νικηταράς. “Από τη στιγμή που υπάρχει αυτοέλεγχος και αυτοπειθαρχία και η προσαρμογή των δημοτών της Κω στις ασφαλιστικές δικλείδες που θέτουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι σίγουρο ότι τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν με την ίδια ένταση και αποτελεσματικότητα, πάντα με προσοχή, εφόσον δοθεί η δυνατότητα στην εμπορική αγορά να ανοίξει τις πύλες της στους συμπατριώτες μας”, λέει στο enikos.gr.

“Δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω παράτασης του lockdown στις πράσινες περιοχές. Είναι αρκετά υποκριτικό το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να στέκεται έξω από το κατάστημα και να μην μπορεί να μπει μέσα, την ίδια στιγμή που σε ένα μέσο μεταφοράς συνωστίζονται πολύ περισσότεροι. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με προσοχή γιατί ήδη οι έμποροι έχουν επίγνωση και μπορούν να διαχειριστούν με προσοχή την κατάσταση, με τον απαραίτητο έλεγχο και με μέτρα” τονίζει, ενώ εκτιμά πως και η εστίαση μπορεί να επαναλειτουργήσει με προσοχή.

Ο κ. Νικηταράς υπογραμμίζει πάντως την ανάγκη διασφάλισης της πλήρους ασφάλειας των κατοίκων, μετά την άρση του lockdown, αλλά και την επιστροφή των εργαζομένων που απουσίαζαν με άδεια από το νησί.

“Είναι μεγάλο ζήτημα αυτό. Τουλάχιστον όσοι έρχονται στην Κω από περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο υποβάλλονται σε rapid test στο αεροδρόμιο. Για παράδειγμα φοιτητές που ήρθαν στην Κω έκαναν τεστ, ενώ καθημερινά ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον δήμο και την Περιφέρεια πραγματοποιεί τεστ σε όλο το νησί. Η Κως φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα αυτοπροστατεύεται. Δεν δημιουργεί θύλακες συνωστισμού που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες διασποράς. Με την επιστροφή βέβαια όσων πήραν άδειες, πχ εκπαιδευτικοί και στρατιωτικοί, θα πρέπει να γίνονται τεστ στις πύλες εισόδου των νησιών” λέει, σημειώνοντας ότι πρέπει πάντα να ενεργοποιείται ο μηχανισμός όταν “χτυπά καμπανάκι”. Ενδεικτικά, όπως λέει, την Τρίτη ζήτησε να κλείσει ένα συγκεκριμένο λιμάνι που αποτελεί το σημείο επαφής με την Κάλυμνο, όπου καταγράφηκαν δεκάδες κρούσματα μέσα σε λίγες μέρες. “Ζήτησα να διακοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση για λίγες μέρες και μέχρι να δημιουργηθεί μηχανισμός ελέγχου”.

 

Δήμαρχος Αμοργού

Στο νησί της Αμοργού οι κάτοικοι ζουν σε συνθήκες lockdown, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού. Ο δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος επισημαίνει ότι “υπάρχει επιθυμία να ανοίξει το νησί, αρκεί αυτό να γίνει με ασφάλεια και απόλυτη προστασία”. Όπως υπογραμμίζει, “το δεύτερο lockdown είναι πολύ πιο χαλαρό από το πρώτο, με την έννοια ότι βλέπουμε περισσότερο κόσμο να μετακινείται προς το νησί, κάτι που μας προβληματίζει” και εξηγεί ότι αυτή την περίοδο των γιορτών, εκτός των μόνιμων κατοίκων, στο νησί βρίσκονται ξένοι τουρίστες, όσοι έχουν παραθεριστική κατοικία και όσοι μεταβαίνουν στο νησί για επαγγελματικούς λόγους.

Γι’ αυτό τον λόγο η Πολιτική Προστασία του δήμου έχει ζητήσει από την Πολιτεία να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας από την περίοδο κιόλας των γιορτών. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, η Αμοργός έχει ζητήσει οι επιβάτες να διαθέτουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, τουλάχιστον 72 ώρες πριν ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς με προορισμό το νησί, να τίθενται σε καραντίνα τριών ημερών με την άφιξή τους και στη συνέχεια να γίνεται η επανεξέτασή τους με rapid test, που διαθέτει το Κέντρο Υγείας. “Αν προχωρήσει κάτι τέτοιο, μπορούμε να πούμε ότι ναι, υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει η τοπική κοινωνία, η οικονομία να κινηθεί και κάποιοι περιορισμοί να αρθούν”, τονίζει ο δήμαρχος. “Μας ενδιαφέρει το θέμα των μετακινήσεων, να υπάρχει αυστηρός έλεγχος τουλάχιστον για μία περίοδο 20 ημερών, προκειμένου να μην έχουμε θέμα στα νησιά. Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι πολύ θετική ειδικά στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπου δεν υπάρχουν κρούσματα. Αμέσως μετά τις γιορτές θα επιστρέψουν συνεργεία τα οποία δουλεύουν στα νησιά, θα μετακινηθούν και κάποιοι εκπαιδευτικοί ενδεχομένως, κάποιοι που μετέβησαν στην Αθήνα ή στα άλλα αστικά κέντρα για θέματα υγείας”, σημειώνει.

“Θα θέλαμε να ανοίξουν η αγορά και τα σχολεία με τους περιορισμούς και τα μέτρα προστασίας που πρέπει, αλλά πριν γίνει αυτό να έχει εξασφαλιστεί ότι όλες οι μετακινήσεις προς τα νησιά θα γίνονται με τεστ ώστε να μην υπάρξει διασπορά. Είμαστε αισιόδοξοι, πιστεύουμε ότι η Πολιτεία θα ανταποκριθεί και θα μπορέσουμε σύντομα να επανεκκινήσουμε την οικονομία στα νησιά μας”. Εξηγεί, δε, ότι καθώς τα νησιά ζουν ουσιαστικά από τον τουρισμό, “ο στόχος είναι το καλοκαίρι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα από πέρυσι”.

 

Δήμαρχος Σαντορίνης

Στο ζήτημα αναφέρεται και ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος σημειώνει στο enikos.gr ότι “ολοκληρώσαμε με επιτυχία μια δύσκολη τουριστική σεζόν εν μέσω πανδημίας, κρατηθήκαμε καθαροί τηρώντας αυστηρά και ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας, και προετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι με ασφάλεια. Είμαστε δοκιμασμένοι, πιστοποιημένοι διότι μέσα στην πανδημία η Σαντορίνη έδωσε εξετάσεις και πέρασε. Εγγυάται στους επισκέπτες ότι μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια και παράλληλα μεριμνά για την υγεία των κατοίκων”.

Όπως εξηγεί, “αν και θεωρούμε ότι είμαστε καθαροί ως νησί καθώς δεν έχουμε κρούσματα κορονοϊού, αναμένουμε και ευχόμαστε γρήγορα να ισορροπήσει όλη η Ελλάδα, και επιθυμία μας είναι ανοίξουμε όλοι μαζί”.

Η αγωνία της τοπικής κοινωνίας, εξηγεί ο κ. Σιγάλας, “είναι να διασφαλιστεί ότι όταν ανοίξουν τα σχολεία η άφιξη των εκπαιδευτικών στη Σαντορίνη – και σε όλα τα νησιά- να γίνει με ασφάλεια. Να υπάρξει σωστός σχεδιασμός και να υποβάλλονται οι εκπαιδευτικοί σε τεστ κορονοϊού, και πριν και όταν φτάνουν στο νησί για να μην προκληθούν προβλήματα”.

 

Δήμαρχος Τήλου

Η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά Αλιφέρη εξηγεί ότι οι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό και τηρούν πιστά το δεύτερο lockdown. Σημείωσε ότι αποτελεί μεν ζητούμενο το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όποιος μεταβαίνει στο νησί θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία – Με ποια μέτρα

Φτάνει η στιγμή για να χτυπήσει το κουδούνι στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στις 11 Ιανουαρίου, προκειμένου να υποδεχτούν τους μικρούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη αφενός για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) και αφετέρου για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης, ενώ αναμένεται να εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Παράλληλα, θα εξακολουθούν να ισχύουν η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Πηγή enikos.gr