Ν. Σαντορινιός: Ανησυχητική η κυβερνητική καθυστέρηση στην επίλυση των προβλημάτων των Α.Σ.Τ.Ε. Ρόδου και Κρήτης
Πολιτική

Ν. Σαντορινιός:  Ανησυχητική η κυβερνητική καθυστέρηση στην επίλυση των προβλημάτων των Α.Σ.Τ.Ε. Ρόδου και Κρήτης

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός (Δωδεκανήσου) και Μανώλης Θραψανιώτης (Λασιθίου), μέσω Αναφοράς, φέρνουν ενώπιον του Πρωθυπουργού, των Υπουργών Παιδείας και Τουρισμού και του Υφυπουργού Τουρισμού, το μείζον ζήτημα της καθυστέρησης υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων για αναβάθμιση και ενίσχυση της Δημόσιας Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Η πρωτοβουλία των βουλευτών, βασίζεται στην επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου και Ρόδου, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες και προβληματισμοί, για την ολιγωρία στην εφαρμογή τόσο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης όσο και της προσωπικής δέσμευσης, μετεκλογικά, του Πρωθυπουργού για αναβάθμιση και ενίσχυση της Τουριστικής Εκπαίδευσης. Η έντονη και δικαιολογημένη αγωνία των εκπαιδευτών των δύο Σχολών αποτυπώνεται με μια σειρά ερωτήσεων, για το πότε, και αν, θα λυθούν τα καίρια προβλήματα που ταλανίζουν τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η πολυαναμενόμενη ανωτατοποίηση των Α.Σ.Τ.Ε Κρήτης και Ρόδου δεν έχει, μέχρι σήμερα, γίνει πράξη με αποτέλεσμα να παραμένουν οι μόνες σχολές ανώτερης βαθμίδας στο μηχανογραφικό δελτίο (ενώ όλες οι υπόλοιπες σχολές είναι ανώτατες). Παρά το γεγονός ότι, αφενός οι απαιτούμενες βάσεις εισαγωγής είναι αρκετά υψηλές και, αφετέρου, προσφέρουν επτά εξάμηνα σπουδών και εννέα μήνες πρακτικής άσκησης, οι δύο Α.Σ.Τ.Ε. απονέμουν πτυχίο επιπέδου ΙΕΚ.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία, που δεν αντιστοιχεί με το υψηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού προγράμματος των σχολών, το οποίο μάλιστα είναι αναγνωρισμένο από την Ε.Ε. ως πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Επιπλέον, οι σπουδαστές των σχολών αυτών δεν έχουν τα βασικά φοιτητικά δικαιώματα, εκπτώσεις και προνόμια, ενώ το πτυχίο τους υποβαθμίζεται συνεχώς, τη στιγμή που οι απόφοιτοι ιδιωτικών κολλεγίων μπορούν να εξελίσσονται κατοχυρώνοντας το πτυχίο και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Σε σχετική δήλωσή του, ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισημαίνει ότι εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα οφείλουν να έρθουν πιο κοντά, προς όφελος της ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης και της αντίστοιχης υποστήριξης των αποφοίτων και επαγγελματιών του κλάδου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αναβάθμισης και ενίσχυσης της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης εν γένει, και της αυτονόητης σύνδεσής της με την αγορά εργασίας.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο, απαιτούνται τεχνικές γνώσεις στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές καθώς και κοινωνικές ικανότητες, έτσι ώστε να η χώρα μας να είναι πραγματικά ανταγωνιστική και ευέλικτη στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Πράγματι, μας προβληματίζει η καθυστέρηση στην ανωτατοποίηση των Α.Σ.Τ.Ε. Ρόδου και Κρήτης, παρόλες τις σχετικές εξαγγελίες. Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για την συγκεκριμένη υλοποίηση και την ισοτιμία των δύο σχολών ως ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τόνισε ο βουλευτής και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.