Η Ευρώπη έτοιμη να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό: Σε ποιες χώρες έφτασε το εμβόλιο Που και πότε θα χορηγηθεί στους πολίτες
Διεθνή

Η Ευρώπη έτοιμη να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό: Σε ποιες χώρες έφτασε το εμβόλιο Που και πότε θα χορηγηθεί στους πολίτες

 

Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν σήμερα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν οι εταιρίες Pfizer και BioNTech, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα στην οποία έφτασαν οι πρώτες 9.750 δόσεις.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει τη διανομή παρτίδων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Την ίδια ημέρα, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε ότι η αρμόδια αρχή Υγείας (HAS) της χώρας ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου στην επικείμενη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού.

Ξεκινά αύριο ο εμβολιασμός στη Γαλλία

Η Γαλλία παρέλαβε λίγο πριν από τις 7 το πρωί τις πρώτες δόσεις της και τις αποθήκευσε στο κεντρικό φαρμακείο των Νοσοκομείων του Παρισιού (Hôpitaux de Paris), σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

Ουγγαρία εμβόλια

Ο εμβολιασμός ξεκινά αύριο στη Γαλλία, όπου πάνω από 62.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε δύο μονάδες για ηλικιωμένους, στο Σεβράν (βόρεια του Παρισιού) και στη Ντιζόν (ανατολικά).

Ουγγαρία: Άρχισε ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού

Ο εμβολισμός του υγειονομικού προσωπικού κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech άρχισε σήμερα στην Ουγγαρία, όπως δήλωσε στο Reuters, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η Ουγγαρία έλαβε σήμερα το πρωί, το πρώτο φορτίο εμβολίων κατά του κορωνοϊού, το οποίο επαρκεί για τον εμβολιασμό 4.875 ανθρώπων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Ουγγαρία εμβόλια

Το εμβόλιο σε Βέλγιο, Δανία και Νορβηγία

Περίπου 19.500 δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με το δίκτυο πανεπιστημιακών νοσοκομείων Assistance publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), μεταφέρθηκαν με φορτηγό-ψυγείο από το εργοστάσιο της Pfizer στην Πουρς του Βελγίου. “Είναι ιστορική στιγμή, πρόκειται για τις πρώτες δόσεις”, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος νοσοκομειακών φαρμακείων του δικτύου Φρανκ Ουέ.

Δανία εμβόλια

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 παραδόθηκαν επίσης στη Νορβηγία και τη Δανία. Εικόνες από τα οχήματα παράδοσης των εμβολίων βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στις δύο χώρες. Σύμφωνα με το νορβηγικό δίκτυο NRK, οι πρώτες δόσεις θα διανεμηθούν στις επτά πιο πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Όσλο.

Δόσεις του εμβολίου σε Πολωνία και Εσθονία

Στην Πολωνία, τα πρώτα εμβόλια των Pfizer/BioNTech θα διανεμηθούν σε 72 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε δημοσιογράφους ο Μιχάλ Κουτσμιερόβσκι, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας Αποθεμάτων Πρώτων Υλών.

Η Εσθονία ήταν επίσης από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έλαβαν το εμβόλιο σήμερα το πρωί. Η πρώτη παρτίδα που παραδόθηκε στο Ταλίν περιλαμβάνει 9.750 δόσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Postimees.

Ξεκινούν την Κυριακή οι εμβολιασμοί στην Ιταλία – Έφτασαν στη Ρώμη τα πρώτα εμβόλια

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου έφτασαν αργά το βράδυ στην Ιραλία με τις ιταλικές αρχές να κάνουν γνωστό ότι το φορτηγό που μεταφέρει τα εμβόλια έφτασε στην Ρώμη. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία θα πάρει μέρος στην πανευρωπαϊκή ημέρα έναρξης του εμβολιασμού κατά της Covid-19, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

Ιταλία εμβόλια

Η χώρα από το πρωί των Χριστουγέννων έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη “κόκκινη ζώνη” μέτρο που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνον για να μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας τους, για λόγους υγείας, για να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης και για άλλες έκτακτες ανάγκες.

Γερμανία: Από τους Οίκους ευγηρίας ξεκινούνν οι εμβολιασμοί

Τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας οργανώνουν τα ίδια τη χορήγηση του εμβολίου, οι πρώτες δόσεις του οποίου έχουν φτάσει στη Γερμανία. Στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας είναι οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας, οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες.

Γερμανία εμβόλια

Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, θα εμβολιαστούν από 60 κινητές μονάδες στο χώρο όπου βρίσκονται. Οι άνω των 80 ετών θα προσκαλούνται στα κέντρα εμβολιασμού που έχουν συσταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Απαιτούνται δύο εμβολιασμοί με χρονική απόσταση περίπου ενός μήνα.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι “αρχικά θα εμβολιαστεί μόνο μια επιλεγμένη ομάδα. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, θα παραδοθούν στα κρατίδια 1,3 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Άλλα 10 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να προστεθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου. Εάν εγκριθεί και το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Moderna στην ΕΕ, θα προστεθεί άλλο 1,5 εκατομμύρια δόσεων”.

Πηγή Thetoc