Κατάσκοποι στη Ρόδο: Έτσι είχαν στήσει το «δίκτυο» και μετέδιδαν πληροφορίες
Δωδεκάνησα Ρόδος

Κατάσκοποι στη Ρόδο: Έτσι είχαν στήσει το «δίκτυο» και μετέδιδαν πληροφορίες

Συναγερμός σήμανε χθες στις ελληνικές αρχές, έπειτα από την αποκάλυψη πως συνελήφθησαν κατάσκοποι στη Ρόδο, έπειτα από έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Κρατικής ασφάλειας, με αποτέλεσμα να «βγουν στο φως» στοιχεία για το πως είχε στηθεί και λειτουργούσε το δίκτυο πληροφοριών.

Δυο Έλληνες, μουσουλμάνοι της Θράκης, είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- τα πρόσωπα που κατηγορούνται για κατασκοπεία. Ο ένας είναι γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο φέρεται να είχε στρατολογήσει μάγειρα σε πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο, ο οποίος του έστελνε φωτογραφίες ελληνικών πλοίων στην περιοχή.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος είναι μάγειρας σε επιβατικό πλοίο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο μάγειρας έχει ομολογήσει την πράξη του στις ελληνικές Αρχές. Η πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, είναι ο υπάλληλος του προξενείου να στρατολόγησε τον μάγειρα για να λαμβάνει πληροφορίες εθνικής σημασίας.

Έτσι λειτουργούσε το δίκτυο πληροφοριών

Συγκεκριμένα ο μάγειρας φέρεται να έστελνε στον υπάλληλο του προξενείου φωτογραφίες πλοίων αλλά κυρίως πληροφορίες για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά Έλληνες στρατιώτες σε στρατόπεδα και στρατιωτικές ζώνες. Κατάφερνε το σκοπό του κάνοντας συνέχεια με το πλοίο όπου εργαζόταν το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο.

Η δράση των φερόμενων ως κατασκόπων ξεκίνησε από τον Αύγουστο και μετά όταν Έλληνες πράκτορες άρχισαν να τους παρακολουθούν. Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν λαπτοπ και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης.

Το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της έντασης με την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή είχαν αναπτυχθεί ελληνικά πολεμικά σκάφη. Όποτε το καράβι στο οποίο εργαζόταν ο μάγειρας περνούσε από την περιοχή, εκείνος φέρεται να έβγαζε φωτογραφίες από τις θέσεις των ελληνικών σκαφών και τις έστελνε στον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου.

Η εκτίμηση που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι πως ο υπάλληλος του προξενείου είχε στρατολογήσει τον μάγειρα. Αυτό είναι το ενδεχόμενο που εξετάζει η ΕΥΠ και εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο τα στελέχη της είναι η στρατολόγηση και ο τρόπος που έγινε αυτή.

Από την ΕΥΠ γίνονται επίσης επιπλέον έρευνες για να δουν αν ο υπάλληλος του προξενείου μπορεί αν έχει στρατολογήσει κι άλλους.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

«Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου».

Με πληροφορίες από:   on alert       Φωτογραφία αρχείου