Επιστήμη - Τεχνολογία

Ένα μοντέρνο Nokia N95 ήταν κοντά στην υλοποίηση, όμως ακυρώθηκε

Η HMD Global, που κατασκευάζει κινητά για λογαριασμό της Nokia, επιβεβαίωσε πως υπήρξε ένα πρωτότυπο που όμως δεν μπήκε στην παραγωγή.

Το κλασικό Nokia N95 ήταν πολύ κοντά στο να ξαναζήσει τις δόξες του παρελθόντος, καθώς η HMD Global σκεφτόταν να κυκλοφορήσει ένα smartphone με συρταρωτά μέρη – εμπνευσμένο από το κλασικό κινητό.

Ο Chief Product Officer της εταιρείας αποκάλυψε μέσω ενός tweet κάποια σκίτσα (περισσότερο ιδέες) για την υποθετική συσκευή, η οποία θα ενσωμάτωνε ηχεία και διπλή selfie κάμερα στο συρταρωτό κομμάτι. Στην πλάτη, γύρω από τις κάμερες θα υπήρχε ένα δαχτυλίδι είτε για να κρατάει κανείς σταθερά το κινητό για μια selfie είτε για να στηρίζει τη συσκευή σε ένα π.χ. τραπέζι για να παρακολουθήσει βίντεο.

Η HMD έκανε κάποια πρόοδο μακριά από τα σκίτσα, δημιουργώντας ένα μη λειτουργικό πρωτότυπο που ενσωμάτωνε κάποιες από τις παραπάνω ιδέες, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο και τις φωτογραφίες (το σχετικό κομμάτι βρίσκεται περίπου στο 6:11 του βίντεο).

Οι διάφορες ιδέες που εξερευνήθηκαν δεν ήταν εύκολο να υλοποιηθούν, όπως αποκαλύπτει η εταιρεία. Στόχος ήταν ο χρήστης να έχει αφενός την ίδια (σε λειτουργίες) εμπειρία είτε σε κάθετη είτε σε οριζόντια προβολή, και αφετέρου να εκμεταλλεύεται με κάποιο τρόπο την τοποθέτηση του κινητού. Ένα εύκολο παράδειγμα είναι πως σε οριζόντια θέση, που βολεύει για ταινίες και βίντεο, το stand και τα ηχεία θα συμπλήρωναν την εμπειρία.

Όμως, δεν ήταν όλα τα designs εύκολα ή βολικά. Για παράδειγμα αν η μετακίνηση του κινητού μέρους γινόταν κάθετα (είτε πάνω είτε κάτω) τότε ο χρήστης δεν μπορούσε να έχει ταυτόχρονα πρόσβαση σε κάμερες και ηχεία – βρίσκονταν στα επάνω και κάτω μέρη που ήταν αδύνατο να εμφανιστούν ταυτόχρονα.

Παρότι προς το παρόν επιβεβαιώθηκε πως δεν θα μπει στην παραγωγή κάποιο από τα designs, η εταιρεία δεν αποκλείει να επανέλθει στην ιδέα μελλοντικά, αν καταλήξει σε κάποιο ικανοποιητικό σχέδιο που λειτουργεί προς όφελος του χρήστη και προσφέρει διαφορετική εμπειρία από ένα παραδοσιακό smartphone.

insomnia.gr