Δεκατέσσερα εστιατόρια σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου ήταν μεταξύ των 45 στα οποία απονεμήθηκε τη Δευτέρα 10/3/2025 Χρυσός Σκούφος, κατά τη διάρκεια μιας λαμπερής βραδιάς, αφιερωμένης στην υψηλή γαστρονομία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο “Asteria Domus” της Γλυφάδας.
Πρόκειται για έξι εστιατόρια της Σαντορίνης, τέσσερα της Μυκόνου, δύο της Πάρου, ένα της Ίου και ένα της Ρόδου, που όλα λειτουργούν μέσα σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες.
ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ | Ν. Αιγαίο
Botrini’s Santorini, στο ξενοδοχείο Katikies της Σαντορίνης, με βαθμολογία 16/20
Elements Restaurant, στο ξενοδοχείο Canaves Epitome της Σαντορίνης, με βαθμολογία 16/20
Lauda, στο ξενοδοχείο Andronis Boutique Hotel της Σαντορίνης, με βαθμολογία 16/20
Noble Gourmet Restaurant, στο ξενοδοχείο Elysium Resort & Spa της Ρόδου, με βαθμολογία 15,5/20
Selene, στο ξενοδοχείο Katikies Garden της Σαντορίνης, με βαθμολογία 15,5/20
Alali, στο ξενοδοχείο Astarte Suites της Σαντορίνης, με βαθμολογία 15/20
Baos, στο ξενοδοχείο Myconian Korali της Μυκόνου, με βαθμολογία 15/20
Botrini’s Mykonos, στο ξενοδοχείο Katikies Mykonos της Μυκόνου, με βαθμολογία 15/20
Cabbanes, στο ξενοδοχείο Myconian Villa Collection της Μυκόνου, με βαθμολογία 15/20
Ches, στο ξενοδοχείο Calilo της Ίου, με βαθμολογία 15/20
Galazia Hytra, στο ξενοδοχείο Summer Senses της Πάρου, με βαθμολογία 15/20
Lycabettus Restaurant, στο ξενοδοχείο Andronis Luxury Suites της Σαντορίνης, με βαθμολογία 15/20
Matsuhisa Paros, στο ξενοδοχείο Avant Mar της Πάρου, με βαθμολογία 15/20
Yēvo, στο ξενοδοχείο Bill & Coo της Μυκόνου, με βαθμολογία 15/20
Επίσης επτά εστιατόρια σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, μεταξύ 23 σε όλη τη χώρα, απέσπασαν το βραβείο Top Notch. Η διάκριση Top Notch απονέμεται τα τελευταία χρόνια, μαζί με τους Χρυσούς Σκούφους, σε εστιατόρια που έχουν μεν αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες, αλλά που βρίσκονται ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο. Ουσιαστικά πρόκειται για εστιατόρια που βρίσκονται στη βαθμολογική ζώνη μεταξύ 14,5/20 και 14,99/20.
Τα επτά εστιατόρια στο Νότιο Αιγαίο με διάκριση Top Notch είναι:
- Δύο στη Μύκονο: Zuma Mykonos, Matsuhisa Mykonos
- Ένα στη Σύρο: Avant Garden
- Ένα στη Σαντορίνη: Petra Restaurant
- Ένα στην Πάρο: SeaRocks
- Ένα στη Λέρο: Mylos By The Sea
- Ένα στη Ρόδο: Hellas
Τα 45 εστιατόρια της χώρας στα οποία απονεμήθηκαν Χρυσοί Σκούφοι και τα 23 με το βραβείο Top Notch είναι διαθέσιμα ΕΔΩ.

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Κατά τον χαιρετισμό της στην τελετή απονομής, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εξήρε τη σημασία των “Χρυσών Σκούφων” ως σημείο αναφοράς για την ανάδειξη των καλύτερων εστιατορίων και των ταλαντούχων δημιουργών του γαστρονομικού κόσμου, και την ουσιαστική συμβολή τους στην αναγνώριση της γαστρονομίας ως αναπόσπαστου στοιχείου του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ως εργαλείου πολιτιστικής διπλωματίας, τουριστικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας.
“Στον σύγχρονο τουρισμό, η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αυθεντική σύνδεση με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή του κάθε τόπου”, ανέφερε η κα Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του γαστρονομικού τουρισμού στη διάχυση της τουριστικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, σε ανάρτησή του αναφέρει:
“Στηρίζουμε τον θεσμό των Ελληνικών Βραβείων Γαστρονομίας γιατί απηχεί και εκφράζει και τον δικό μας μεγάλο αγώνα για διάδοση της ιστορίας, της παράδοσης, της ταυτότητας μας. Ναι, είναι ταυτότητα η Γαστρονομία και η στήριξη μας στον θεσμό των Ελληνικών Βραβείων είναι και από τον σεβασμό που οφείλουμε στην ομάδα των Χρυσών Σκούφων, που σαν σκαπανείς ξεκίνησαν πριν από 32 χρόνια.
Η Περιφέρειά μας, με διακρίσεις, τίτλους και δικό της σήμα γαστρονομίας, έχει συμβάλει καθοριστικά στο κτίσιμο αυτής της κουλτούρας που την φέρνει ψηλά κάθε χρόνο στα βραβευθέντα εστιατόρια, αλλά πάνω απ’ όλα στο να γεμίζουν οι κουζίνες με νέους ανθρώπους που με την δημιουργικότητα τους αναδεικνύουν αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο των νησιών μας, της πατρίδας μας”.