Περιφέρεια

Στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ ο Γ.Χατζημάρκος για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης

Με επίκεντρο την σύνταξη του νέου κώδικα της Αυτοδιοίκησης, διεξήχθη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ.

Ειδικότερα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βασίλη Σπανάκη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όπου άρχισε ουσιαστικά η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τις Περιφέρειες της χώρας. Αρχίζει επιτέλους, με καθυστέρηση ετών, η διαβούλευση για τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, της αλλαγής δηλαδή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

“Η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειών της. Για να πάψουμε να μιλάμε μόνο για τα εξαιρετικά παραδείγματα άσκησης δημόσιας διοίκησης από τις Περιφέρειες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Το πολιτικό σύστημα της χώρας, διαχρονικά, δεν θέλησε ποτέ να δώσει βαθμό ελευθερίας στην αυτοδιοίκηση. Αυτό στοίχισε. Σε ανάπτυξη, σε συσσώρευση προβλημάτων. Ωριμάζουν όλοι μέσα από την ευθύνη και ήρθε η ώρα να γίνει και σε αυτό το ζήτημα το βήμα που η ζωή η ίδια ζητά”. 

Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, με τη συμμετοχή της  νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο και τον Υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη.

 

Η δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

“Η συνάντηση μας με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο και τον Υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη, έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Αυτό, γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη στα πρόσωπα. Δεν είναι εύκολη η εμπιστοσύνη και στην περίπτωση του Υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, έχει κερδηθεί μέσα από μία μακρά πορεία συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού και αξιοπιστίας.
Ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης είναι ο στόχος της συζήτησης που ξεκίνησε με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ποιός το χρειάζεται αυτό;
Οι αυτοδιοικητικοί; Οχι
Η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειών της.
Για να πάψουμε να μιλάμε μόνο για τα εξαιρετικά παραδείγματα άσκησης δημόσιας διοίκησης από τις Περιφέρειες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας, διαχρονικά, δεν θέλησε ποτέ να δώσει βαθμό ελευθερίας στην αυτοδιοίκηση. Αυτό στοίχισε. Σε ανάπτυξη, σε συσσώρευση προβλημάτων.
Ωριμάζουν όλοι μέσα από την ευθύνη και ήρθε η ώρα να γίνει και σε αυτό το ζήτημα το βήμα που η ζωή η ίδια ζητά.
Όπως είπα, ξεκινάμε καλά γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στον Υπουργό Λιβάνιο”.

 

 

«Εργαζόμαστε όλοι μαζί για μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή»

 

Από την πλευρά του ο κ. Λιβάνιος κηρύσσοντας από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την έναρξη της συζήτησης για τη σύνταξη του νέου Κώδικα που αφορά τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες), τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αρχίζει ο διάλογος για τη σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Είχαμε τη χαρά μαζί με τον Υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη να συζητήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο συνεργασίας μας με τους Περιφερειάρχες τους επόμενους μήνες. Εργαζόμαστε όλοι μαζί για μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή προς όφελος όλων των πολιτών».

Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών έθεσε ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν «καθαροί ρόλοι μεταξύ των επιπέδων διοίκησης και να γνωρίζουν όλοι τι επακριβώς κάνουν οι Περιφέρειες, τι οι Δήμοι και τι το Κράτος, είτε αυτό έχει να κάνει με την Κυβέρνηση, είτε με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».

Παρουσιάζοντας τις βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο Κώδικα, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι η σύνταξή του θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα και έθεσε ως ορίζοντα κατάθεσης των προτάσεων των Περιφερειών το τέλος του έτους. Όπως υπογράμμισε, στον νέο Κώδικα για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν προβλέψεις μεταξύ άλλων για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των Περιφερειακών Αρχών, για το σύστημα διακυβέρνησης των Περιφερειών, αλλά και για τη θεσμοθέτηση μητροπολιτικών λειτουργιών και διακυβέρνησης στα δυο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.