Δωδεκάνησα

Σε ύφεση το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Κω

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς στο νησί της Κω, όπου οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο από τις επίγειες δυνάμεις όσο και από τις εναέριες με ρίψεις νερού που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί.

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές για να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις και να ελέγξουν την κατάσταση.

 

Οι κάτοικοι του χωριού Καρδάμαινα που εκκενώθηκε στην διάρκεια της νύκτας για προληπτικούς λόγους έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους από νωρίς το πρωί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η επιστροφή και των τουριστών στα καταλύματά τους.

Σημαντική ήταν η βοήθεια που προσέφεραν οι Κώοι στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Καρδάμαινα χθες το απόγευμα.

Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που έμειναν στο γήπεδο Αντιμάχειας και στα σχολεία της Αντιμάχειας όλο το βράδυ, ενώ επιστρατεύτηκε και το κλειστό γυμναστήριο στην πόλη της Κω για την φιλοξενία τους.

 

Όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης έχουν περικυκλώσει τις εστίες, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες. Εβδομήντα πυροσβέστες, δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας από Αθήνα, Ελευσίνα, Ρόδο πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες επιχειρούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα αποτρέποντας τη φωτιά να επεκταθεί στην Καρδάμαινα.

Παράλληλα τα ξημερώματα της Τρίτης 2/7 συνεδρίασε το Συντονιστικό υπό τον διοικητή της διοίκησης των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Δωδεκανήσου ενώ εθελοντές προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, χυμούς και νερά στους φιλοξενούμενους στους δημόσιους χώρους και καταλύματα.

Περίπου 10.000 κάτοικοι και επισκέπτες πέρασαν το βράδυ σε δημόσιους χώρους, σχολεία, γήπεδα και ξενοδοχεία ενώ δεν κινδύνεψαν κατοικίες.

Αν και τα ξημερώματα υπήρξε η πληροφορία ότι η φωτιά στην περιοχή που βρίσκεται λίγο έξω από την Καρδάμαινα βρίσκεται σε ύφεση, η Πυροσβεστική δεν την επιβεβαίωσε.

Μετέφεραν με τουριστικά λεωφορεία τους κατοίκους και τους τουρίστες

Σε ξενοδοχεία παρακείμενων οικισμών στο Μαρμάρι, στο Στάδιο της Αντιμάχειας καθώς και σε σχολεία μεταφέρθηκαν με τουριστικά Λεωφορεία κάτοικοι και τουρίστες της Καρδάμαινας καθώς η φωτιά που ξέσπασε στις 11:50 το πρωί στις Πόρτες Αντιμάχειας απειλεί τον οικισμό.

Μεγάλα ξενοδοχεία της Καρδάμαινας εκκενώθηκαν ενώ έφτασε από τη Ρόδο με το πλοίο της γραμμής κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δυο οχήματα και 12 άνδρες.

Τα αεροσκάφη σταμάτησαν τις ρίψεις με το που έπεσε το φως του ηλίου τη Δευτέρα αλλά παραμένουν στη Κω ώστε να ξεκινήσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης με το πρώτο φως της μέρας.

Οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για έλεγχο της πυρκαγιάς τις επόμενες ώρες.

«Η Κως δοκιμάζεται»

Η Κως δοκιμάζεται αναφέρει σε ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνοντας ότι η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς . Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρει τα εξής:

«Η Κως δοκιμάζεται. Ο κρατικός μηχανισμός, στο σύνολο του και με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών, δίνει την μάχη της κατάσβεσης. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται οι επισκέπτες σε ασφαλείς χώρους.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε άμεση επικοινωνία τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνδράμοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του Δήμου Κω που έχει το πρόσταγμα της Πολιτικής Προστασίας.

Κύριο μέλημα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι αυτό που μετράει πάνω απ´ όλα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Με ψυχραιμία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα η Κως θα βγει νικήτρια και από αυτήν την μεγάλη πρόκληση. Είμαστε όλοι δίπλα της».

 

Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά στην Κω, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς:

“Εξαιρετικά δύσκολο το βράδυ. Ξημέρωσε όμως μια άλλη μέρα.
Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες όλων όσοι επιχείρησαν στη διάρκεια της νύχτας.
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.
Οι χιλιάδες των επισκεπτών μας, επιστρέφουν ασφαλείς στα ξενοδοχεία τους.
Μια πρωτόγνωρα δύσκολη διαδικασία για εμάς, η οποία όμως, στέφθηκε με απολυτη επιτυχία.”