Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: “Δεύτερη ευκαιρία δώσαμε στον Δήμο Ρόδου να μας καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης έργων Ανάπλασης Ρόδου”

Μια δεύτερη ευκαιρία στον Δήμο Ρόδου να εκπονήσει σχέδιο και να υποβάλει, προς χρηματοδότηση, πρόταση Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) για την πόλη της Ρόδου, δίνει στη σημερινή δημοτική αρχή ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Οι Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αποτελούν ένα εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών αστικών περιοχών. Στο πλαίσιο των ΣΒΑΑ αναπτύσσεται μία σειρά δράσεων που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να ενισχύσουν τη συνοχή της οικονομίας, της πόλης, της κοινωνίας.
Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη, ο Περιφερειάρχης καλεί τον Δήμο Ρόδου, αφού εξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής πρόσκλησης, να προχωρήσει στην επιλογή περιοχής παρέμβασης και στην εκπόνηση σχεδίου Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ώστε μόλις βρεθούν πρόσθετοι πόροι στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021 – 2027, ή εγκριθεί η δυνατότητα υπερδέσμευσης, να υπάρχει ετοιμότητα υποβολής ΣΒΑΑ από τον Δήμο Ρόδου.
Την εν λόγω πρόσκληση, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου είχε απευθύνει για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2022. Ανταποκρίθηκαν θετικά και υπέβαλαν σχέδια Στρατηγικών τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης, οι Δήμοι Σύρου – Ερμούπολης, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Κω και Καλύμνου, ενώ η τότε δημοτική αρχή της Ρόδου δεν πέτυχε τον στόχο της έγκαιρης κατάθεσης πρότασης χρηματοδότησης.
Με δεδομένο ότι η πόλη της Ρόδου αποτελεί το πυκνότερο οικιστικό κέντρο της Περιφέρειας, με εκτεταμένες αστικές συγκεντρώσεις, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος συζήτησε εκτενώς με τον Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη το ζήτημα και η δέσμευση του Δημάρχου για άμεση κινητοποίηση στην κατεύθυνση σύνταξης φακέλου πρότασης, οδήγησε τον Περιφερειάρχη στην απόφαση να δώσει το πράσινο φως στον Δήμαρχο Ρόδου.
Η επαναφορά της πρόσκλησης από τον Περιφερειάρχη, δίνει την ευκαιρία στη νέα δημοτική αρχή της Ρόδου να καλύψει το κενό και να προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίου που θα δώσει μια πνοή ανανέωσης και αναζωογόνησης, την οποία η πόλη της Ρόδου έχει μεγάλη ανάγκη.
O περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος  με ανάρτηση του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει τα εξής: 
Καλημέρα, καλή εβδομάδα κ καλό μήνα!
Σε 5 Δήμους μας : Σύρο, Κω, Νάξο, Κάλυμνο και Ρόδο, δώσαμε την ευκαιρία να μας καταθέσουν πρόταση χρηματοδότησης έργων Ανάπλασης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 και την Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Στον χρόνο που έληξε η σχετική πρόσκληση, το φθινόπωρο του 2023, μας κατέθεσαν πρόταση οι Δήμοι Σύρου, Κω, Νάξου και Καλύμνου, αλλά όχι ο Δήμος Ρόδου.
Στην δουλειά μας, μάθαμε να λειτουργούμε με αγάπη και αφοσίωση στα νησιά μας και στον στόχο μας και χωρίς να έχουμε ποτέ διάθεση κριτικής στους συναδέλφους μας του Α’ βαθμού. Και αυτό, άσχετα αν εμείς βρισκόμαστε συχνά στο επίκεντρο της κριτικής όσων προσπαθούν να καλύψουν δικές τους ευθύνες.
Μάθαμε, να στεκόμαστε πάντα στην πλευρά των λύσεων και των αποφάσεων που οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους νησιώτες μας, την κοινωνία που υπηρετούμε.
Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, πολιτικής αλλά και στάσης ζωής, έστειλα επιστολή στον Δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη με την οποία τον καλώ να εργαστεί για την σύνταξη πρότασης χρηματοδότησης παρεμβάσεων Αστικής ανάπλασης στην πόλη της Ρόδου, με προϋπολογισμό στο εύρος μεταξύ 8 (min) και 15 (max) εκατομμυρίων ευρώ, όπως ακριβώς ήταν η αρχική σχετική πρόσκληση.
Μάθαμε να βάζουμε πλάτη και αυτό δεν το αλλάζουμε και για αυτό δεν μετανιώνουμε (για να μην παρεξηγηθώ, αυτό δεν αφορά τον Δήμο Ρόδου) από οποιαδήποτε συμπεριφορά.
Γιατί, η πολιτική αποκτά αξία μόνο όταν στέκεσαι στην όχθη της δημιουργικότητας✌️