Περιφέρεια

Ενισχύεται η ΕΛ.ΑΣ στη Ρόδο Προσθήκη καμερών στο οδικό δίκτυο, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε χθες στη Ρόδο, αναφέρει σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

 Σε περιοδεία στα νησιά που ίσχυσε η είσοδος Τούρκων υπηκόων με χορήγηση βίζας στο λιμάνι εισόδου, ο Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μάνος Λογοθέτης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα δυσλειτουργίας που εμφανίστηκαν τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου

“Με την τουριστική κίνηση να εξελίσσεται εξαιρετικά, αυξάνεται και η πίεση σε όλες τις Υπηρεσίες και φυσικά και στην Ελληνική Αστυνομία”, σημειώνει ο κ. Χατζημάρκος.

“Η ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν το θέμα της συζήτησης μας και η δέσμευση του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για άμεση προσθήκη δύο Ομάδων Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας και μιας ομάδας Ελέγχου & Πρόληψης Ατυχημάτων είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Επίσης, συζητήσαμε την ανάγκη προσθήκης Συνοριοφυλάκων σε τέσσερα ακόμα νησιά μας, από αυτά στα οποία δεν υπάρχουν σήμερα άνδρες της συγκεκριμένης δύναμης”, προσθέτει στην ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης και αναφέρει.

“Η δική μας δέσμευση στον Υπουργό, γιατί εμείς έτσι έχουμε μάθει να λειτουργούμε, είναι να χρηματοδοτήσουμε την προσθήκη καμερών στο οδικό δίκτυο αμέσως μόλις οι κεντρικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας μας δώσουν τις τεχνικές προδιαγραφές και τις θέσεις, αφού η Ελληνική Αστυνομία είναι ο μόνος φορέας που θα μπορούσε να χειριστεί την λειτουργία τους.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται με εντολή του Υπουργού, σε περιοδεία στα νησιά που ίσχυσε η είσοδος Τούρκων υπηκόων με χορήγηση βίζας στο λιμάνι εισόδου, ο Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μάνος Λογοθέτης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα δυσλειτουργίας που εμφανίστηκαν τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου.

“Η συνεργασία είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης και αυτό επιβεβαιώνεται κάθε φορά που συναντώνται όσοι θέλουν και μπορούν να κινηθούν σε αυτή την λογική”, καταλήγει ο κ. Χατζημάρκος.

 

 

H ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στη Ρόδο με επιπλέον δύο ομάδες ΟΠΚΕ και μία ομάδα ΟΕΠΤΑ για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών, λόγω της τουριστικής περιόδου, αλλά και την πρόσληψη 100 Συνοριοφυλάκων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί.

Ο Υπουργός πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων με όλους τους Αξιωματικούς και τους Διευθυντές των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ζητήματα αστυνόμευσης και ασφάλειας τόσο των κατοίκων όσο και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται τη Ρόδο. Έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης λόγω της τουριστικής περιόδου. Όπως είπε «στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ενισχύσουμε την αστυνομία της Ρόδου με δύο Ο.Π.Κ.Ε., προκειμένου να αστυνομευθούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά οι περιοχές εκείνες, οι οποίες έχουν μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμών, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις και βιαιότητες». Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και σε θέματα τροχονομικής αστυνόμευσης. Στο πλαίσιο αυτό μια ομάδα αστυνομικών της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων θα ενισχύσει τους τροχονομικούς ελέγχους και ιδίως σε σημεία, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση του πληθυσμού, κυρίως τις νυχτερινές ώρες. «Είναι υποχρέωσή μας, ειδικά με τη συμβολή όλων των πολιτών της Ρόδου, να εξασφαλίσουμε όλη αυτή την περίοδο, για μια ακόμη φορά, να ολοκληρωθεί με τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα και με ένα αίσιο τέλος για όλους».

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε πως πρόθεσή του είναι να γίνει πρόσληψη 100 Συνοριοφυλάκων ορισμένου χρόνου. «Όπως υπάρχουν και στα υπόλοιπα νησιά, στο Καστελόριζο, στη Σύμη, έτσι ώστε να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας με αυτό τον τρόπο και με καινούριο δυναμικό, που μπορεί να είναι και ντόπιο αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, για να ενισχύσουμε αποφασιστικά τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του νησιού», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας καθώς, ήδη, από τις 10 Ιουνίου, άρχισε να λειτουργεί Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας και στη Ρόδο. Σημείωσε πως δεν υπάρχει αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά καταγράφεται αύξηση των καταγγελιών που δείχνει ότι «ανοίγουν στόματα». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Χθες το βράδυ είχαμε 82 συλλήψεις, ρεκόρ συλλήψεων. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγουν στόματα, τα θύματα τολμούν, καταγγέλλουν, δεν υπάρχουν πια, μέρα με τη μέρα – και εύχομαι να ανοίξουν και άλλα ακόμη- κλειστά στόματα και βουβοί άνθρωποι- θύματα πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό για όλους μας, πάρα πολύ θετικό για τα θύματα και πάρα πολύ σημαντικό για την Ελληνική Αστυνομία, η οποία σώζει ζωές σε καθημερινή βάση».

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που ήδη έχουν προσφέρει οι αστυνομικοί στη Ρόδο.