Δήμος

Ανακοίνωση από την παράταξη “Με Δύναμη για τη Ρόδο” για το δάνειο του Δήμου των 9,5 εκ €

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Με δύναμη για τη Ρόδο” για το δάνειο του Δήμου:

ΔΑΝΕΙΟ 9,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 8,5%, ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΛΗΨΗΣ ΝΕΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, δυστυχώς, αποφασίστηκε να υποβληθεί αίτημα προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χορήγηση δανείου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.

Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο, η συγκεκριμένη εμμονή- επιμονή της Δημοτικής Αρχής υπονομεύει την εικόνα του Δήμου και το κυριότερο επιβαρύνει την κάθε Ροδίτισσα και τον κάθε Ροδίτη για τα επόμενα 20 χρόνια.

Επισημαίνουμε γι’ άλλη μία φορά ότι με δεδομένο ότι ο Δήμος θα πάρει επιπλέον επιχορήγηση από τους ΚΑΠ ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, ότι θα υπάρχουν αυξημένα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη λόγω της τουριστικής περιόδου και ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εναλλακτικές επιλογές για την αύξηση των εσόδων και την μείωση των δαπανών, η λύση του δανεισμού θα έπρεπε να αποφευχθεί.

Τα ερωτήματα όμως, δυστυχώς, γίνονται ακόμα μεγαλύτερα με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης αναδείχθηκε ότι για τα 10 πρώτα χρόνια το κυμαινόμενο επιτόκιο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό (8,5%), ότι δεν υπάρχει δέσμευση και σχέδιο της σημερινής Διοίκησης που να εγγυάται ότι ακόμα και με αυτό το δάνειο θα ανταποκριθεί ο Δήμος στις οικονομικές του υποχρεώσεις, όπως επίσης και ότι δεν δεσμεύεται η σημερινή Διοίκηση ότι δεν θα ξαναπάρει καινούργιο δάνειο. Και δεν θα αναφερθούμε καθόλου στα «είπα – ξείπα» για τη στάση των τραπεζών, όπου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ειπώθηκε ότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 2 τράπεζες, ενώ στη σχετική εισήγηση αναφερόταν ρητώς ότι καμία τράπεζα δεν θα δώσει σχετικό δάνειο.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η απόφαση οφείλεται στην εμμονή της Δημοτικής Αρχής να υιοθετήσει την λογική της «καμένης γης», να έχει σταθερά το βλέμμα της στο παρελθόν και να προσπαθήσει να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για τη διαμόρφωση στοχευμένων και ρεαλιστικών λύσεων. Εμείς, ήμασταν και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα κάθε δυνατή λύση η οποία θα επιλύει τα όποια προβλήματα και από την άλλη δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες για τα επόμενα 20 χρόνια.