Δωδεκάνησα

Μαρία Καμμά: Κραυγή αγωνίας από Τήλο! Αφανισμός των μικρών νησιών, οι οριζόντιες πολιτικές

Είναι το νησί που αποτελεί διεθνές πρότυπο και διαφημίζει την χώρα, για τις πρωτοποριακές πολιτικές στην διαχείρηση αποβλήτων. Είναι το νησί που συνεισφέρει στο τουριστικό προϊόν, όπως όλα τα μικρά νησιά, στο μέγεθος που τους αναλογεί. Πριν λίγες ημέρες είχε επισκεφθεί το νησί ο Πρωθυπουργός και εκθίαζε την προσπάθεια δημοτικής αρχής και κατοίκων, κάνοντας λόγο για στήριξη των μικρών νησιών… αλλά μόνο στα λόγια, γιατί οι νόμοι του, δεν υπηρετούν αυτή την δέσμευση του.

Είναι όμως το νησί που αναγκάζεται να εφαρμόσει ισοπεδωτικές πολιτικές ανάλγητων χαρτογιακάδων και πολιτικών που λειτουργούν σαν μάνατζερ. Η Τήλος δεν είναι Μύκονος, δεν είναι Κέρκυρα και δεν είναι Αθηναϊκή Ριβιέρα  ή Χαλκιδική.  Δεν μπορεί να καλείται να εφαρμόσει τις ίδιες νομοθεσίες που λόγω της ιδιαιτερότητας της είναι απαγορευτικές και καταστρέφουν προσπάθειες ανάπτυξης, που είναι η επιβίωση σε μια ακριτική περιοχή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η δήμαρχος Μαρία Καμμά έχει αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους βουλευτές Δωδεκανήσου ώστε να ληφθεί από κοινού πρωτοβουλία για να αμβλυθούν οι αδικίες του νόμου για τις παραλίες στα μικρά νησιά.

Η δήμαρχος Μαρία Καμμά στέλνει μια ακόμη φορά Κραυγή αγωνίας από την Τήλο!

Μικρά Νησιά και οριζόντιες πολιτικές, σημειώστε αποτέλεσμα: Αφανισμός των μικρών νησιών…

Άραγε η αναλγησία; η μη γνώση της πραγματικής κατάστασης; το μικρό ίσως πολιτικό κόστος; ίσως όλα αυτά μαζί και πολλά ακόμη οδηγούν, διαχρονικά, τις πολιτικές ηγεσίες της Χώρας μας, να λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες αντί να προάγουν την ανάπτυξη και την ευημερία των μικρών αυτών παραδείσων της Πατρίδας μας, τους οδηγούν στην εξαθλίωση και την παρακμή…

Και ευλόγως αναρωτιόμαστε, μα ΓΙΑΤ;;; Που οδηγεί όλη αυτή η “πανδαισία” νομοθεσιών, κόλαφο για τα Μικρά Νησιά;;;

Σίγουρα όχι στην Ανάπτυξη τους και στην προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων, υπηρεσιών τους αλλά και των ιδιοκτησιών τους! Μήπως οδηγεί στην υποβάθμιση τους με ό,τι αυτό σημαίνει;
Ερωτήματα που δεν σας κρύβω μας βασανίζουν και προσπαθούμε να βρούμε απαντήσεις αλλά να δούμε και το μέλλον των τόπων μας που δεν φαντάζει και τόσο ευοίωνο…

Επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους πολιτικούς 

Η Επιχειρηματική Ομάδα Φιλοξενίας και Εστίασης Τήλου, σε ανακοίνωση της με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και όλους τους πολιτικούς του Νοτίου Αιγάιου (που όπως λέει έπεσαν αμαχητί) καταγγέλλει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις παραλίες, το οποίο για τα μικρά νησιά είναι εγκληματικό. Οι οριζόντιες πολιτικές και το τσουβάλισμα απότελούν για την Τήλο και για όλα τα μικρά νησιά που παλεύουν να σταθούν όρθια μέσα σε αντίξοες συνθήκες, ένα εφιάλτη και μια απειλή συρρίκνωσης.

Η επιστολή αναλυτικά:

Μην πυροβολείτε άλλο τα πόδια μας!

Το ότι δεν μιλήσαμε τόσο καιρό δεν σημαίνει ότι συμφωνήσαμε. Σημαίνει ότι ως πολίτες 3ης κατηγορίας είχαμε πλήρη συναίσθηση του Γολγοθά που θα ανεβαίναμε, για άλλη μια φορά. Και ξεκινήσαμε. Αλλά αυτό δεν είναι Γολγοθάς, είναι τσουλήθρα, μόλις ανέβεις ξανακυλάς στην αρχή…

Πραγματικά θα θέλαμε να ξέραμε αν αυτοί που συνέταξαν τον νόμο για τις παραλίες ή αυτοί που τον ψήφισαν ή αυτοί που τον στήριξαν, αν επισκέφτηκαν ποτέ μικρά νησιά σαν την Τήλο. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους τους νόμους αλλά ας το αφήσουμε στην παρούσα επιστολή. Αν λοιπόν όλοι οι παραπάνω έκαναν τον κόπο να ασχοληθούν με την μικρονησιώτητα θα γνώριζαν πως νόμοι με οριζόντια εφαρμογή, έχοντας στο μυαλό τους τεράστιες παραλίες μεγάλων νησιών ή της ηπειρωτικής χώρας θα δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα σε δεκάδες μικρά νησιά σαν το δικό μας.

Η Τήλος, δηλαδή οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και η. δημοτική αρχή, όπως ίσως ή όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε, δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια αυτό που όλοι οι τελευταίοι πρωθυπουργοί της χώρας ονόμασαν «θαύμα της Τήλου». Όλοι μαζί επί δεκαετίες δώσαμε αγώνες για να έχουμε σήμερα μία ήπια και υγιή επιχειρηματικότητα στην πράξη και όχι στα χαρτιά. Σε αρμονία με το περιβάλλον αφού είναι το σπίτι μας. Εμείς, όλοι μαζί, υποστηρίξαμε το Natura 2000, τους κανόνες δόμησης, την απαγόρευση καθισμάτων στις παραλίες μας, την απαγόρευση του κυνηγιού, τις ΑΠΕ, το Tilos zero και τόσα άλλα.

Εμείς, όλοι μαζί, κάναμε την Τήλο αυτήν που είναι σήμερα. Και δεν ήταν εύκολο… Σήμερα λοιπόν έρχεστε με έναν νομό οριζόντιο, όπως είπαμε, για να αντιμετωπίσετε τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε μεγάλα τουριστικά κέντρα να τα εφαρμόσετε στην Τήλο! Μα αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν σε εμάς. Και έτσι ξεκινάει για άλλη μια φορά ο παραλογισμός… Προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα, ( συγκέντρωση κάθε λογής εγγράφου και παραστατικού, να φέρνουμε τοπογράφους από άλλες περιοχές αφού εδώ δεν υπάρχουν, να προσπαθούμε να λάβουμε πληροφορίες από υπηρεσίες που όσο καλή διάθεση και αν έχουν δεν γνωρίζουν ακριβώς, ο Γολγοθάς που λέγαμε…κάθε ημέρα ανακαλύπτουμε και κάτι καινούριο και μια καινούρια υπηρεσία να εμπλέκεται που δεν ξέραμε. Και μετά από όλο αυτό να προκύπτουν διευκρινήσεις που μας πάνε πάλι στην αρχή, η τσουλήθρα που λέγαμε…

Συγκεκριμένα: Για την παραλία των Λιβαδίων Τήλου με έκταση περίπου 2000μ. επί 8μ πάλι περίπου φάρδος μάς ζητάτε να βγάλουμε έξω τα 4 μέτρα από το κύμα. Άρα μας έμειναν 4μ… Με υπερηφάνεια σας λέμε πως μέχρι σήμερα η συνολική κάλυψη με ξαπλώστρες δεν ξεπερνάει το 8% και δεν έχουμε καθόλου τραπεζοκαθίσματα. Αυτά λοιπόν που θέλετε να κάνετε αλλού, εμείς τα έχουμε κάνει καιρό τώρα.

Έρχεστε όμως σήμερα εσείς και μας λέτε πως στις όμορες επιχειρήσεις μας που κάλυψαν το 8% της συνολικής παραλίας επιτρέπεται να βάλουμε μόνο το 30%. Δηλαδή να πληρώσουμε το 100% της έκτασής μας, αλλά να καλύψουμε μόνο το 30% σε μια παραλία τονίζουμε που έχει γενική κάλυψη 8%. Μετά από αυτό καταλαβαίνετε πως είναι αδύνατον ξενοδοχεία με 30 δωμάτια να έχει μόνο 7- 8 ομπρέλες ή εστιατόρια να πληρώνουν τόσα χρήματα για 4. Και όλα αυτά σε μια σεζόν που ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα!

Σταματήστε λοιπόν να πυροβολείτε κάθε φορά που σας έρχεται μια ιδέα τα δικά μας πόδια, αφήστε μας να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Γιατί στο τέλος πυροβολώντας εμάς δεν σημαίνει πως θα είμαστε οι μόνοι που θα πέσουμε…

Την παραπάνω ανοιχτή επιστολή στην αρχή σκεφτήκαμε να την απευθύνουμε στον Πρωθυπουργό. Όμως δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη. Ευθύνη έχουν και οι βουλευτές του νομού μας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι Δήμοι που παρέδωσαν αμαχητί τις παραλίες των νησιών τους, γιατί το κράτος λέει δεν τους είχε εμπιστοσύνη. Ευθύνη έχει και το κίνημα που με σημαία μια πετσέτα, νόμιζε ότι θα κάνει επανάσταση και ότι αυτοί είναι πιο ενεργοί πολίτες από εμάς τους μικρονησιώτες.