Περιφέρεια

Φ. Ζανεττίδης – Ελ.Καλκανδή: Προκαταβολή ύψους 1 εκ ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στους αγρότες του νησιού μας που επλήγησαν πέρυσι από τη μεγάλη φωτιά

Προκαταβολή ύψους 1 εκ ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στους αγρότες του νησιού μας που επλήγησαν πέρυσι από τη μεγάλη φωτιά, ως μέρος της αποζημίωσης που δικαιούνται για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους

Έως την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε στο φυτικό κεφάλαιο, η πυρκαγιά του  Ιουλίου 2023 , ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να δοθεί η καταβολή προκαταβολών αποζημιώσεων για τις ζημιές από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2021 στη Ρόδο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζανεττίδης και η προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του ΕΛΓΑ κ. Ελισάβετ Καλκανδή, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, επεσήμαναν ότι κλιμάκια εκτιμητών του ΕΛΓΑ βρίσκονται στη Ρόδο και σε συνεργασία με υπαλλήλους της Περιφέρειας, καταγράφουν τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από την πυρκαγιά του 2023, για τις οποίες έχουν ήδη δοθεί προκαταβολές.

 

Ο κ. Ζαννετίδης ευχαρίστησε την κ. Καλκανδή και τόνισε ότι το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που έχει αναλάβει τη Ρόδο ολοκληρώνει τις εκτιμητικές εργασίες μέχρι την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, χάθηκαν στη φωτιά 1.500 αιγοπρόβατα και 600 μελισσοσμήνη, ενώ κατατέθηκαν περίπου 2.000 δηλώσεις για καταστροφές σε αγροτεμάχια με περίπου 60.000 ελαιόδενδρα και 20.000 δέντρα λοιπών καλλιεργειών, κυρίως πυρηνόκαρπα.

Όσον αφορά το πάγιο κεφάλαιο, συντάσσονται τα πρακτικά και θα προχωρήσει η καταβολή της επιχορήγησης, δηλαδή για ζημιές σε αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αρδευτικά συστήματα και γεωργικά μηχανήματα.

 

Υπολογίζεται ότι υπέστησαν ζημιές περί τα 60.000 ελαιόδεντρα και 20.000  δέντρα λοιπών καλλιεργειών

 

 

Η προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του ΕΛΓΑ κ. Ελισάβετ Καλκανδή έκανε γνωστό ότι  έχει εκδοθεί η απόφαση για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2021 κυρίως σε περιοχές της δημοτικής ενότητας Πεταλούδων, οι πληγέντες της οποίας δεν έχουν ακόμα λάβει τις προκαταβολές των αποζημιώσεων.

«Την Παρασκευή ολοκληρώνουμε το έργο σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το φυτικό κεφάλαιο. Μπορεί να φαίνεται μεγάλο το διάστημα που έγιναν οι εκτιμήσεις αλλά μιλάμε για περίπου 2.000 αγροτεμάχια και οι εκτιμήσεις γίνονται εξατομικευμένα σε κάθε παραγωγό σε όλα του τα αγροτεμάχια και καταγραφή ζημιάς σε κάθε δέντρο. Σημειώνεται ότι, οι δηλώσεις για φυτικό κεφάλαιο και πάγιο κεφάλαιο και αποθεματικά προϊόντα ανήλθαν σε περίπου 800 και σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι δηλώσεις των ανασφάλιστων παραγωγών», κατέληξε η κα Καλκανδή, που ευχαρίστησε δημόσια την περιφέρεια, τον δήμο και τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, τους προέδρους των χωριών και τους παραγωγούς.

Τα κλιμάκια έκαναν έλεγχο στις δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου  Αρχαγγέλου, Λινδίων Ατταβύρου και Καμείρου.

Από τον αριθμό των δηλώσεων, φάνηκε, ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στις κοινότητες Απολλώνων και Λαέρμων.

Ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί 110 δηλώσεις για πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο στον φυτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 60.000 ελαιόδεντρα και 20.000 άλλα δένδρα κάηκαν η υπέστησαν σοβαρές βλάβες.