Ρόδος

Το Μαγειροτεχνείο “Παράγκα” της Ρόδου κάνει το νησί περήφανο για την φιλοξενία και το πεντανόστιμο φαγητό του

Με υλικά 100% Ροδίτικα και με το χαμόγελο στα χείλη το Μαγειροτεχνείο “Παράγκα” αναβιώνει την ελληνική σε συνδυασμό με την Ροδίτικη παράδοση και ανεβάζει τον γαστρονομικό πήχη σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Ένα όμορφο ζευγάρι άνοιξε το 2006 το ελληνικό αυτό εστιατόριο στο χωριό Απόλλωνα, ένα αγροτικό χωριό γεμάτο ελαιώνες στο σημείο όπου ήταν η παλιά λέσχη των Ιταλών αξιωματικών για να διαφημίσει την Ελλάδα στα πέρατα της Οικουμένης μέσα από την γαστρονομία και την φιλοξενία και -βέβαια- τις μοναδικές μαγειρικές δεξιότητες.

Ο Γιάννης Ευθυμίου, με την Απολλωνιάτισσα γυναίκα του, δημιούργησαν τη δική τους παράδοση, η οποία έφερνε συνεχώς καινούργιους επισκέπτες. Η νοστιμιά των πιάτων τους οφείλεται στις μανάδες και τις θείες που τους έδειξαν τα παραδοσιακά “κόλπα” για να γίνει το φαγητό πεντανόστιμο ενώ παράλληλα εκείνοι πήραν ζυγαριά, χαρτί και μολύβι και κατέγραψαν με ακρίβεια τις συνταγές που εκείνες μετρούσαν με κουτάλες και κούπες.

Το φαγητό και όλα τα υλικά είναι δικής τους παραγωγής από τους ζωμούς και ψωμιά μέχρι το ελαιόλαδο. Από την πρώτη μέρα, στην κουζίνα τους διαχειρίζονται μόνο φρέσκα υλικά, που αντλούνται από όσο πιο κοντά στο σημείο μηδέν γίνεται. Αυτό στη διεθνή γαστρονομική διάλεκτο είναι το zero km, το οποίο σημαίνει ότι όλα παράγονται σε μια μικρή ακτίνα από τον πυρήνα, δηλαδή την κουζίνα όπου μαγειρεύονται.

Μπαίνοντας στον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου, δεσπόζουν οι τρεις ξυλόφουρνοι στη σειρά που ετοιμάζουν το νόστιμο φαγητό που φτιάχνεται με μεράκι για τους επισκέπτες και σερβίρεται σε ζωγραφιστά, πήλινα πιάτα με πινελιές από τη ροδίτικη λαογραφία… Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Γιάννης: “Ανάλογα με τις κρατήσεις, κρατάμε ανοιχτούς τους ξυλόφουρνους. Αν έχουμε πολύ κόσμο τότε λειτουργούν όλοι, πάντως πάντα κάποιος μένει να καίει γιατί κάποια από τα φαγητά μας θέλουν να μείνουν για ώρες στη φωτιά. Να μαγειρευτούν αργά και όμορφα». Κάποια πιάτα που ξεχωρίζουν στο μενού είναι η ροδίτικη φάβα, που εδώ συνδυάζεται με αρνίσια συκωτάκια στιφάδο, η μασιστερή γίδα στιφάδο, κατσικάκι καπαμά με φασόλια ή ρεβύθια, καραβόλους γιαχνί, ριφάκι με πατάτες μέσα σε αυτοσχέδια γάστρα από λάσπη, συκωταριά κατσικερή με λεμόνι και μακριά μυρωδιά.

© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα σχόλια των επισκεπτών για το Γιάννη είναι αμέτρητα. Ορισμένοι χαρακτηρισμοί γι’ αυτόν είναι ότι ο Γιάννης είναι πέρα για πέρα σύγχρονος. Μάγειρας μπροστά από την εποχή του. Παράλληλα, η εξυπηρέτηση έχει οικογενειακό χαρακτήρα με ζεστά χαμόγελα. Η “Παράγκα” έχει γίνει γνωστή και σε διεθνείς οδηγούς με εκατοντάδες κριτικές, όπου το 96% δίνει βαθμολογία εξαιρετική και μόνο το 2% πολύ καλή.

Βασικό πλεονέκτημα του εστιατορίου είναι η λειτουργία του όλο το χρόνο, κάνοντας στην επιμήκυνση της περιόδου πράξη και καταδεικνύοντας ότι η πανέμορφη Ρόδος δεν προσέρεται για διακοπές μόνο το Καλοκαίρι. Είναι δε ένα εστιατόριο που επιλέγουν και οι ντόπιοι.

© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την τελειοποίηση της εμπειρίας του επισκέπτη προσφέρεται στο τέλος σαν επιδόρπιο το γλυκό τυροπιτάρι με μυζήθρα, σταφύλι του κουταλιού, σουσάμι και ξηρούς καρπούς για να γλυκάνει με την ανάμνησή του το δρόμο της επιστροφής.

Καθημερινά στην “Παράγκα” παίζεται μία νόστιμη ταινία αληθινή και ειλικρινής όπως είναι το όραμα του Γιάννη και της γυναίκας του. «Μαγειρεύουμε απλά όπως θα κάναμε στο σπίτι μας, όπως έκαναν τόσα χρόνια οι μαμάδες μας και οι γιαγιάδες μας», τονίζει. Τα βασικά θεμέλια στην παράδοση αυτή είναι η αλήθεια, η γνησιότητα, η απλότητα και η διαχρονικότητα. Συμβουλή πολλών επισκεπτών είναι ο καθένας από εμάς που επισκέπτεται το νησί της Ρόδου να μην χάσει αυτήν την εμπειρία να γευτεί αυτό το Ροδίτικο φαγητό και να γνωρίσει το γνωστό σε όλους “Γιάννη”.

Η “Παράγκα” βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Απόλλωνα, στο μέρος όπου κατά το παρελθόν στέγαζε τη λέσχη των Ιταλών αξιωματικών και οι οικογένειες Ευθυμίου και Σεντονά, ως άλλοι φρουροί της παράδοσης προσφέρουμε σε κάθε επισκέπτη τις αυθεντικές γεύσεις της ροδίτικης κουζίνας. Η γη των Απολλώνων χαρίζει την πρώτη ύλη. Οι άνθρωποι εκεί, με περισσή φροντίδα, δημιουργούν ξεχωριστές γεύσεις, που θυμίζουν κάτι από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που ο ξυλόφουρνος της μαμάς γέμιζε με αρώματα τη γειτονιά ! Διαβάστε περισσότερα για την «Παράγκα» στα Απόλλωνα, το εστιατόριο, το μαγειροτεχνείο, δείτε το μενού του εστιατορίου και επικοινωνήστε μαζί τους !

© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια γεύση, ένα άρωμα μπορεί να ανακαλέσει μνήμες από το παρελθόν. Έτσι λοιπόν μαθαίνοντας τις τεχνικές και τα μικρά μυστικά των προηγούμενων γενιών, στόχος είναι μέσα από την γεύση, την εικόνα και τα αρώματα αυτό να γίνει βίωμα. Βάζει ξανά στο τραπέζι παλιές συνταγές όπως καραβόλους, φαγητά από τον ξυλόφουρνο ψημένα σε μανατσούκια και ψωμιά πάνω σε ασκινό και μύρτα ! Χρησιμοποιεί πάντα αγνά υλικά και προτιμά τα ντόπια προιόντα. Το φαγητό σερβίρεται σε πύλινα σκεύη, καθώς ο Γιάννης Ευθυμίου συνεργάζεται με ροδίτες κεραμιστές που επιμελούνται τα σερβίτσια, ενώ για καλό κρασί συνεργάζεται με τον οινοποιό του χωριού και τα πάντα μαγειρεύονται με μεράκι από τις γαστροτεχνήτριες της Παράγκας. Το ντεκόρ του εστιατορίου είναι παραδοσιακό, παραπέμπει σε μια άλλη παλιά εποχή, κυριαρχεί η πέτρα και οι ξύλινες κατασκευές από τον μαραγκό του χωριού.

Ο Γιάννης Ευθυμίου που όπως λέει χαρακτηριστικά “στηριζόμαστε στην απλότητα μα και στην δυναμική των επιλεγμένων προϊόντων μας”, καλωσορίζει τους φιλοξενούμενούς του με ζεστή τραχανόσουπα και το τραπέζι στρώνεται με μια ποικιλία χειροποίητων ψωμιών, τοποθετημένα επάνω σε γλυφόνι, ασκινό, κλαδιά μυρτιάς και αλεσφακιά, που προσδίδουν το ιδιαίτερο άρωμά τους στο χωριάτικο ψωμί. Χόρτα εποχής και βότανα με ανθό αλατιού και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τους ελαιώνες του Προφήτη Ηλία, μελιτζανομπουρεκάκια, πιταρούδια, γιαπράκια και ένα λαχταριστό ανθότυρο τυλιγμένο σε χωριάτικο φύλλο και σερβιρισμένο με γλυκό κρασοστάφυλο κάνουν την εμφάνισή τους και κλέβουν τις εντυπώσεις.

Η σάλα ευωδιάζει Ελλάδα, με τον επισκέπτη να καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε παραδοσιακά πιάτα μαγειρεμένα στον ξυλόφουρνο, στην τσούκα ή στα κάρβουνα.

Καπαμάς με πλούσια γέμιση, κατσικάκι με φασόλια ή ρεβίθια, παστασούτα με χειροποίητα ζυμαρικά και μυζήθρα, καραβόλοι γιαχνί, ντόπια κρέατα και άλλες γεύσεις βασισμένες σε αυθεντικές ροδίτικες συνταγές που συνδυάζονται άψογα με οίνους από τα αμπέλια της Ρόδου.

Το γλυκό του κουταλιού, νεράτζι ή σταφύλι, έρχεται εξ’ ουρανού, μέσα σε κλειστά φαναράκια που κρέμονται στην οροφή και προσγειώνονται περίτεχνα στο τραπέζι σας για να συμβάλλουν στις γλυκιές θύμισες της επίσκεψής σας.

Ο φιλόξενος χώρος της «Παράγκας» φτιαγμένος από πέτρα και ξύλο, διακοσμημένος με ζωγραφιστά πιάτα και πινελιές από τη ροδίτικη λαογραφία, δένει άψογα με το υπέροχο φυσικό τοπίο του χωριού και καλεί τον επισκέπτη να γευτεί συνταγές βγαλμένες από την ψυχή…
Η «Παράγκα»είναι περήφανο μέλος της Κουζίνας του Αιγαίου !
Ελληνικό Εστιατόριο Μαγειροτεχνείο «Παράγκα»…

Ανακαλύψτε το !

Το χωριό Απόλλωνα της Ρόδου βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του λόφου του Προφήτη Ηλία, μόλις 50χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού την ομώνυμη Ρόδο και πολύ κοντά στο ψηλότερο όρος του νησιού τον Αττάβυρο ! Μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή περιστοιχισμένη από άγρια πεύκα, κυπαρίσσια και τους τοπικούς ελαιώνες που δίνουν κάθε χρόνο εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, ξεπροβάλλουν τα Απόλλωνα με έκταση περί τα 71 τετραγωνικά χιλιόμετρα, υψόμετρο στα 330 μέτρα και συνολικό πληθυσμό 1005 κατοίκων. Σύμφωνα με την επικρατέστερη ερμηνεία το όνομα του χωριού φαίνεται να προέρχεται από τον αρχαίο θεό των Ελλήνων, Απόλλωνα.

 

money-tourism.gr