Ελλάδα

Επτά πλωτά ραντάρ θα σκανάρουν το Αιγαίο Πρόταση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό Iron Dome

Μπήκαν οι υπογραφές από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων στη σύμβαση για την ανάπτυξη πλωτών ραντάρ στο Αιγαίο

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» πρόκειται για πυλώνες που έχουν ύψος έως και 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε πρώτη φάση θα είναι εφοδιασμένοι με ραντάρ AESA, κάμερες, UAV και συστήματα μετάδοσης και αναμετάδοσης δεδομένων, καθώς πέρα από την επιτήρηση των θαλάσσιων διελεύσεων θα λειτουργούν και ως κόμβοι προώθησης δεδομένων. Η τοποθέτησή τους στο νερό αναμένεται το 2025 προκειμένου να αξιολογηθούν από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εισηγηθούν εκτός απροόπτου για την περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.

Το ραντάρ επιτήρησης AESA θα έχει εμβέλεια περίπου 40 χιλιομέτρων και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να «κλειδώσουν» από πλευράς επιτήρησης το Ανατολικό Αιγαίο με επτά τέτοιες πλατφόρμες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σύστημα θα μπορεί, για παράδειγμα, την εικόνα που καταγράφουν οι κάμερες ή το οργανικό UAV σε πραγματικό χρόνο ή τα δεδομένα των στόχων που θα εντοπίζει το ραντάρ της πλατφόρμας να τα μεταδίδει εκείνη τη στιγμή σε υποβρύχια, πλοία, αεροσκάφη, δορυφόρους ή και απευθείας στα επιτελεία, αλλά και να λειτουργούν ως σύστημα αναμετάδοσης δεδομένων αντιστρόφως.

Το ραντάρ επιτήρησης AESA θα έχει εμβέλεια περίπου 40 χιλιομέτρων και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να «κλειδώσουν» από πλευράς επιτήρησης το Ανατολικό Αιγαίο με επτά τέτοιες πλατφόρμες. Αυτό το τριετές πρόγραμμα μελέτης, σχεδίασης, πρωτότυπης και δοκιμής της λύσης αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Το κόστος του είναι στα 19,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5,4 έχουν προέλθει από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, τα 12,8 εκατομμύρια από την ΕΕ και τα 1,3 από ιδιώτες επενδυτές.

Πρόταση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό Iron Dome

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε χθες τη βασική πρόταση για τη δημιουργία ευρωομολόγου άμυνας με πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού θόλου. «Θα είμαστε πολύ πιο πειστικοί έναντι των καχύποπτων Ευρωπαίων εάν συνδέσουμε αυτό το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με κάποια εμβληματικά έργα κοινής αμυντικής πολιτικής. Εχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, έναν “θόλο” ευρωπαϊκό αυτή τη φορά, ο οποίος θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής… Ενα ευρωπαϊκό Iron Dome», ανέφερε (Σκάι) και πρόσθεσε: «Είναι μια πρόταση που ήδη την έχω καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια». Κατέληξε δε ότι σε μια τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψει τη δική της αεράμυνα και να μην επιβαρύνει αποκλειστικά τον εθνικό προϋπολογισμό.