Ρόδος

Καρχαριοειδές εμφανίστηκε στην παραλία Χαράκι της Ρόδου

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου, με ανάρτηση στα social media, κάνει λόγο για την εμφάνιση καρχαριοειδούς στην παραλία Χαράκι της Ρόδου:

Αγαπητοί φίλοι,
ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου – Ενυδρείο, ενημερώθηκε στις 10/5 για την εμφάνιση ενός καρχαριοειδούς στη παραλία του Χαρακιού.
Δυστυχώς από το βίντεο δε μπορεί να γίνει ακριβής ταυτοποίηση του είδους.

Το γεγονός δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη διότι η ύπαρξη καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες είναι γνωστή από την αρχαιότητα.

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν 35 είδη Χονδριχθύων (καρχαρίες, σκυλόψαρα) και πολλά από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα ή κρισίμως κινδυνεύοντα και συγκαταλέγονται στη Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και επομένως η ύπαρξή τους δείχνει ότι το συγκεκριμένο οικοσύστημα είναι υγιές!

Οι καρχαρίες βρίσκονται συνήθως σε πιο βαθιά νερά και στα ρηχά έρχονται σπάνια, όπως όταν είναι τραυματισμένοι, αν έχουν αποπροσανατολιστεί ή για να γεννήσουν.

Σε περίπτωση που συναντήσουμε έναν καρχαρία, τον παρατηρούμε πάντοτε από μακριά καθώς δνε πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι άγριο ζώο και ότι εμείς έχουμε βρεθεί στο περιβάλλον του.
Εάν έχουμε κάποιο βίντεο ή φωτογραφία , στέλνουμε τη καταγραφή στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου μέσω e-mail (hsr@hcmr.gr) ή μέσω facebook στο Rhodes Αquarium – Hydrobiological Station – HCMR

Εάν θέλετε να θαυμάσετε από κοντά διαφορα είδη καρχαριών που έχουν αλιευθεί στη Ρόδο και τα Δωδεκανησα τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Ενυδρείο μας!
Ώρες λειτουργίας: 9:00-20:00 καθημερινά.

Και πάνω απ’ όλα, ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!