Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος – Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Τα 32 από τα 85 εστιατόρια της χώρας βρίσκονται στο Νότιο Αιγαίο

Ποια είναι τα 32 καλύτερα εστιατόρια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Σε μία εξόχως σημαντική όσο και λαμπερή βραδιά, το «αθηνόραμα» και τα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την εθνική γευστική κουλτούρα έδωσαν ραντεβού στο “Makedonia Palace” της Θεσσαλονίκης για την τελετή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Τα “Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024”, απονεμήθηκαν, χθες, στη Θεσσαλονίκη, σε 85 εστιατόρια της χώρας, με τα 32 από αυτά να βρίσκονται στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Περηφάνια για τα βραβεία σε:
Noble Gourmet – Ρόδος
Μαυρίκος – Ρόδος
Παράγκα – Ρόδος
Broadway – Κως
Μylos – Λέρος
Ηellas – Ρόδος
Ταβέρνα Ηλίας – Ρόδος
Selene – Σαντορίνη
Grandma’s – Ιος
Petra – Σαντορίνη
Ches – Ιος
Varoulko – Σαντορίνη
Kensho Ornos – Μύκονος
Μαραθιά – Τήνος
Vassilenas Blue – Αντίπαρος
Εfisia – Μύκονος
Ηλιοβασίλεμα – Σύρος
Iθακα – Ιος
Cantina – Σίφνος
Qhera – Σαντορίνη
Lady Finger – Μύκονος
Μario – Πάρος
Black Rock – Σαντορίνη
Bostani – Σίφνος
Νοema – Μύκονος
Panigyri – Σαντορίνη
Rada – Πάρος
FlyAway -Σαντορίνη
Araklia – Ηρακλειά
Ηταν ένα μικρό καράβι – Τήνος
Θαλασσάκι – Τήνος
Noa – Μύκονος

“Είμαστε περήφανοι για την εξαιρετική παρουσία για μια ακόμη φορά, μια ακόμη χρονιά, της γαστρονομίας των νησιών μας και της αναγνώρισης της δουλειάς των ανθρώπων της εστίασης, αλλά και της παραγωγής, των νησιών μας. Συγχαρητήρια στο “Αθηνόραμα” που με συνέπεια και αφοσίωση αναδεικνύει τον εξαιρετικό πλούτο της ελληνικής γαστρονομίας εδώ και δεκαετίες.
Ειδική βράβευση έλαβε ο Ροδίτης chef Γιώργος Τρουμούχης για την προσφορά του και όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι πρόκειται για πραγματικό “δάσκαλο”. Από πλευράς μας, η δέσμευση της στήριξης αυτού του μεγάλου αγώνα διατήρησης ταυτότητας, παράδοσης και προσωπικότητας, είναι πιο ισχυρή από ποτέ”

 

Όλα όσα έγιναν στο «Makedonia Palace» και την τελετή απονομής που τίμησε την ελληνική γεύση

Σε μία εξόχως σημαντική όσο και λαμπερή βραδιά, το «αθηνόραμα» και τα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την εθνική γευστική κουλτούρα έδωσαν ραντεβού στο “Makedonia Palace” της Θεσσαλονίκης για την τελετή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Παρουσία θεσμικών παραγόντων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, αναδείχθηκαν οι άριστοι της εγχώριας κουζίνας.

vraveia-ellinikis-kouzinas-2.jpg

Καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2024 αναδείχθηκε για άλλη μία φορά το «Varoulko Seaside», χάρη στη βιρτουοζιτέ του Λευτέρη Λαζάρου και της ομάδας του, που έχει οδηγήσει το εστιατόριο του Μικρολίμανου σε μια πολύχρονη πορεία με πολλές διακρίσεις.

Στην φετινή λίστα βρέθηκαν 136 εστιατόρια από όλη την χώρα τα οποία διεκδίκησαν την πρωτιά, ωστόσο 85 ήταν αυτά που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν με την τιμητική πλακέτα.

Ανάμεσά τους και νέα εστιατόρια που για πρώτη φορά μπαίνουν στη γαστρονομική ελίτ των βραβευμένων, με τη γεωγραφική τους κατανομή να εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καλαμάτα, από το Μέτσοβο έως τη Νίσυρο και από τα Επτάνησα έως τις μικρότερες των Κυκλάδων, την Ρόδο και την Κρήτη.

vraveia-ellinikis-kouzinas-3.jpg

Ποια εστιατόρια βραβεύτηκαν στην Θεσσαλονίκη

Εννέα είναι τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις της κριτικής επιτροπής. Με βαθμολογία 14/20 βραβεύτηκαν τα εστιατόρια «Αλεπού» και «Γλυκάνισος» ενώ μισή μονάδα παραπάνω κέρδισαν τα: “Grada Nuevo”, «Ηλιόπετρα», «Μούργα», «Ολυμπία Νάουσα»,«Trizoni Exclusive», «Χαρούπι» ενώ με βαθμολογία 15/20 βραβεύτηκε το εστιατόριο «Salonica Makedonia Palace».

vraveia-ellinikis-kouzinas-4.jpg

Τα 5 καλύτερα εστιατόρια της Χαλκιδικής

Πέντε είναι τα εστιατόρια της Χαλκιδικής που αναδείχθηκαν με υψηλές βαθμολογίες. Συγκεκριμένα με 14/20 βραβεύτηκαν: «Η Μαριγούλα στον Πολύγυρο», «Μαρίνα στο Ποσείδι»,«Trizoni στην Κρυοπηγή» ενώ 15/20 απέσπασαν τα: «Bubo» στο «Ekies Resort» στη Βουρβουρού και «Τομάτα στο Σάνι Resort».

Το παρών στην εκδήλωσης έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Ευστάθιος Κωνσταντινίδης ο οποίος βράβευσε ορισμένα εκ των εστιατορίων τονίζοντας ότι «πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τον τομέα της γαστρονομίας επενδύοντας στο στοιχείο της ποιότητας των προσφερόμενων αγαθών».

Ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της προβολής των προϊόντων που παράγει η Μακεδονική Γη. «Από του χρόνου βάζουμε ένα ειδικό σήμα σε όλα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν Μακεδονικά προϊόντα».

vraveia-ellinikis-kouzinas-5.jpg

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης έκανε λόγο για ένα κορυφαίο γεγονός που σχετίζεται με την γαστρονομία της πόλης υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί ιδιαίτερα η κουζίνα της Θεσσαλονίκης μέσω πρωτοβουλιών που θα σχετίζονται με την τουριστική ταυτότητα της πόλης.

vraveia-ellinikis-kouzinas-chef-lazarou.jpg

Τα αποτελέσματα του γευστικού «σαφάρι» που ξεκίνησε η γευσιγνωστική ομάδα από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και τα μέσα του χειμώνα, διασχίζοντας από άκρη σε άκρη την ηπειρωτική χώρα και πλέοντας σχεδόν σε κάθε ελληνικό νησί, ανακοινώθηκαν σε μία ιδιαίτερη τελετή, την οποία διαδέχθηκε το diner de gala από τον πολυβραβευμένο ιταλό chef Luca Piscazzi.

Το highlight της βραδιάς ήταν αναμφισβήτητα η παρέλαση των εκπροσώπων των βραβευμένων εστιατορίων κατά την έναρξη της τελετής, σε ένα εντυπωσιακό catwalk,και η αποθέωσή τους από τους προσκεκλημένους της βραδιάς.

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, μεγάλοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

Κατά την διάρκεια της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024, η Άννη Ηλιοπούλου, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ & επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων, χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας την σημασία του θεσμού στην εποχή μας.

vraveia-ellinikis-kouzinas.jpg

Οι παρευρισκόμενοι στην αποψινή εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ξεχωριστό δείπνο με την υπογραφή του πολυβραβευμένου ιταλού chef Luca Piscazzi . Συνδυάζοντας τις ελληνικές σπεσιαλιτέ με την ιταλική του ματιά, ο Luca Piscazzi κατάφερε να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Το μενού δημιουργήθηκε όπως πάντα με την υποστήριξη του πολυβραβευμένου σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και της μπριγάδας του “Makedonia Palace”.

Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024 παρουσίασαν οι ηθοποιοί Άκης Σακελλαρίου και Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

Η δημιουργική ψαροφαγική κουζίνα του πειραιώτικου “Varoulko Seaside” έφερε τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου για ακόμη μία φορά στην κορυφή των εστιατορίων ελληνικής κουζίνας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το “Selene” της Σαντορίνης, υπό την καθοδήγηση του Έκτορα Μποτρίνι. Συνολικά 85 εστιατόρια βραβεύτηκαν στην τελετή που έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο “Makedonia Palace”, με τις Κυκλάδες και τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη) να συγκεντρώνουν τις περισσότερες διακρίσεις, έχοντας για φέτος 25 και 24 βραβευμένα εστιατόρια αντίστοιχα.

Selene

“Selene”

Με στόχο πάντοτε την ώθηση της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας σε υψηλότερους στόχους και επιδόσεις, η γευσιγνωστική επιτροπή του θεσμού αυστηροποίησε τη βάση της βράβευσης, διαμορφώνοντάς τη στο 14,50/20. Όσον αφορά τα εστιατόρια της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, η βάση βράβευσης παρέμεινε στο 14/20, στηρίζοντας την αφοσίωσή τους στις κλασικές αξίες της ελληνικής γαστρονομίας μέσα από εμβληματικές και τοπικές σπεσιαλιτέ.

Φτάνοντας στην 8η χρονιά από τη στιγμή που απέκτησαν μόνιμη έδρα στη Θεσσαλονίκη και με ιστορικό δεκαετιών στη βαθιά γνώση, αξιολόγηση και επίδραση στην ελληνική γαστρονομία, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας έκαναν φέτος ένα αποφασιστικό βήμα παρέμβασης μένοντας –ως θεσμός– πιστά στο όραμα μέσα από το οποίο δημιουργήθηκαν: να ωθούν συνεχώς τους δημιουργούς της εθνικής μας γαστρονομίας προς την κορυφή για να βρεθεί η ελληνική κουζίνα στη θέση που της αξίζει ανάμεσα στις άλλες εθνικές κουζίνες που διαπρέπουν παγκοσμίως.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024

“Melia”

Το “αθηνόραμα” και η γευσιγνωστική του επιτροπή διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια ότι αφενός το εύρος της ελληνικής κουζίνας έχει περιοριστεί σε 40-50 γνωστά πιάτα τα οποία σερβίρονται παντού, από τον Βορρά ως τον Νότο της χώρας, και αφετέρου –με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις– οι τοπικές μας κουζίνες είναι πρακτικά αγνοημένες και ας είναι γεμάτες από έναν τεράστιο πλούτο πρωτότυπων και ασυνήθιστων γεύσεων, έναν πραγματικό γαστρονομικό θησαυρό που ουσιαστικά παραμένει ανεκμετάλλευτος. Θεωρεί έτσι ότι αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφούν και να εξερευνήσουν σε βάθος οι Έλληνες σεφ για να ενισχυθεί η ταυτότητα και η ιδιαιτερότητα της κουζίνας μας, έτσι ώστε να αποκτήσει τις προοπτικές για να ξεχωρίσει στον παγκόσμιο γαστρονομικό στίβο.

Επί της ουσίας, ο θεσμός κάλεσε εστιάτορες και σεφ σε μια πανστρατιά, έτσι ώστε μέσα από την έρευνα και τη μελέτη των τοπικών κουζινών να πυροδοτηθεί μια νέα γενική τάση αναδημιουργίας τους με ραφιναρισμένο τρόπο σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης γαστρονομίας. Κι αυτό είναι αναγκαίο να προκύψει όχι μόνο στα καλύτερα εστιατόρια κάθε περιοχής – όπου τα αποτελέσματα αυτής της τάσης πρέπει να αποτελέσουν τον κορμό των μενού τους – αλλά και στα εστιατόρια των μεγάλων πόλεων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Μια τέτοια συντονισμένη κίνηση θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την απόκτηση μιας ισχυρής εθνικής γαστρονομικής ταυτότητας.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024

“Grandma’s”

Αυτό ήταν το μήνυμα της φετινής τελετής, η οποία ξεκίνησε με τις “αντιπροσωπείες” των γαστρονομικών περιφερειών της χώρας να παρελαύνουν συμβολικά, ενώ ο επικεφαλής καθεμίας από αυτές κρατούσε πλακάτ με ένα “ξεχασμένο” τοπικό πιάτο της περιοχής του (όπως ο κρητικός “τζουλαμάς” ή το ποντιακό “σιρόν με πασκιτάν”) με τη χαρακτηριστική ένδειξη “Χρεώνεται…” ως μια υπενθύμιση της ξεχασμένης γαστρονομικής μας κληρονομιάς. Ήταν ο “Κύκλος των Χαμένων Συνταγών”, παραφράζοντας έτσι τον τίτλο της θεατρικής παράστασης “Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών”, όχι τυχαία, καθώς ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Ασπιώτης και ο πρωταγωνιστής Άκης Σακελλαρίου ήταν εκείνοι που πήραν τη σκυτάλη της παρουσίασης αμέσως μετά την “παρέλαση”. Οι δύο masters of ceremony, προτού αναλάβουν το συντονισμό των βραβεύσεων, έθιξαν με ευρηματικό τρόπο το θέμα της αγωνίας της γευσιγνωστικής επιτροπής για το μέλλον της ελληνικής κουζίνας, ξεδιπλώνοντας μια σειρά από διαπιστώσεις και συμπεράσματα και θέτοντας ευθέως το θέμα της ανανέωσης της εθνικής μας γαστρονομίας.

Γιώργος Τρουμούχης

Γιώργος Τρουμούχης

Στο πλαίσιο της τελετής, τιμήθηκε με ειδικό βραβείο ο σεφ Γιώργος Τρουμούχης ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα που δείχνει το δρόμο για την ανάδειξη της τοπικότητας στην ελληνική γαστρονομία. Ο σεφ του ροδίτικου “Noble” κατέγραψε μαζί με την ομάδα του τις ξεχωριστές συνταγές του νησιού και τις εξέλιξε σε μια αβάν-γκαρντ ροδίτικη κουζίνα, η οποία βραβεύεται σταθερά με Χρυσό Σκούφο τα τελευταία χρόνια.

Luca Piscazzi

Το μενού της βραδιάς υπέγραψε ο σεφ Luca Piscazzi, επικεφαλής της κουζίνας του “Pelagos” στο “Four Seasons”.

Το μενού της βραδιάς υπέγραψε ο σεφ Luca Piscazzi, επικεφαλής της κουζίνας του “Pelagos” στο “Four Seasons” (με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin), ο οποίος επίσης εξερευνά τα δύο τελευταία χρόνια τις κουζίνες και τα προϊόντα των ελληνικών νησιών για να εμπνευστεί ιδέες για το εστιατόριό του. Η φιλοσοφία των πιάτων του δείπνου ήταν ένας συνδυασμός τοπικών και εμβληματικών ελληνικών σπεσιαλιτέ, ιδωμένων και ραφιναρισμένων μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά. Τόσο ο ίδιος όσο και o executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου με την μπριγάδα της κουζίνας του “Makedonia Palace”, που συνέπραξαν, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος της βραδιάς.

Σωτήρης Ευαγγέλου

Σωτήρης Ευαγγέλου, “Salonika” 

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας διεξάγονται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Χορηγοί των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024: AB Βασιλόπουλος, Acqua Panna – S.Pellegrino, Ελ Γκρέκο, SIXT, M Dry, Ούζο Πλωμαρίου, Άδολο.

Τα βραβεία (κατά περιοχή και βαθμολογία)

ΑΤΤΙΚΗ

Varoulko Seaside, Μικρολίμανο, 16/20
Ark, Γλυφάδα, 14,5/20
Βασίλαινας, Ιλίσια, 14,5/20
Cookoovaya, Ιλίσια, 14,5/20
Milos Estiatorio, Ξεν. “Xenodocheio Milos”, Αθήνα, 14,5/20
Παπαϊωάννου, Καβούρι, 14,5/20
Παπαϊωάννου, Κεφαλάρι, 14,5/20
Sense, Ξεν. “AthensWas”, Μακρυγιάννη, 14,5/20
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα, 14,5/20
Travolta, Περιστέρι, 14,5/20
Pharaoh, Εξάρχεια, 14/20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Salonica Restaurant & Bar, Ξεν. “Makedonia Palace”, 15/20
Grada Nuevo,​ 14,5/20
Ηλιόπετρα, 14,5/20,  NEW ENTRY
Μούργα,​ 14,5/20
Όλυμπος Νάουσα, Ξεν. “ΟΝ Residence”, 14,5/20
Trizoni Exclusive, 14,5/20,  NEW ENTRY
Χαρούπι, 14,5/20
Αλεπού, Πυλαία, 14/20,  NEW ENTRY
Γλυκάνισος, Πυλαία, 14/20

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Noble Gourmet, Ξεν. “Elysium Resort & Spa”, Ρόδος, 15/20
Hellas, Ρόδος, 14,5/20
Broadway, Κως, 14,5/20
Mylos By The Sea, Λέρος, 14,5/20
Μαυρίκος, Ρόδος, 14/20
Παράγκα, Ρόδος, 14/20
Ταβέρνα Ηλίας, Ρόδος, 14/20

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Selene, ξεν. “Katikies Garden”, Σαντορίνη 15,5/20
Grandma’s, Ξεν. “Liostasi Hotel & Suites”​, Ίος, 15/20
Petra Restaurant, Ξεν. “Canaves Oia Suites”​, Σαντορίνη, 15/20
Ches, Ξεν. “Calilo”, Ίος, 15/20
Varoulko Santorini, Ξεν. “Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection”, Σαντορίνη, 15/20
Kenshō Ornos, Ξεν. “Kenshō Ornos”, Μύκονος, 14,75/20
Μαραθιά, Τήνος, 14,75/20
Vassilenas Blue, Αντίπαρος, 14,5/20
Efisia, Ξεν. “Myconian Ambassador”, Μύκονος, 14,5/20
Ηλιοβασίλεμα, Σύρος, 14,5/20
Iθaka, Ίος, 14,5/20
Cantina, Σίφνος, 14,5/20
Qhera, Σαντορίνη, 14,5/20,  NEW ENTRY
Lady Finger, Ξεν. “Andronikos”, Μύκονος, 14,5/20,  NEW ENTRY
Mario​, Πάρος, 14,5/20
Black Rock, Ξεν. “Santorini Secret”, Σαντορίνη, 14,5/20
Bostani, Ξεν. “Verina Astra”, Σίφνος, 14,5/20
Nōema, Μύκονος, 14,5/20
Panigyri Restaurant​, Σαντορίνη, 14,5/20
Rada, Ξεν. “Cove Paros”, Πάρος 14,5/20
FlyAway, Ξεν. “West East Suites”, Σαντορίνη, 14,5/20
Araklia, Ηρακλειά , 14/20
Ήταν ένα μικρό καράβι, Τήνος, 14/20
Το Θαλασσάκι, Τήνος, 14/20
Noa, Ξεν. “Myconian Kyma”, Μύκονος , 14/20

ΚΡΗΤΗ

The Yacht Club, Ξεν. “Elounda Mare”, Ελούντα, 14,5/20
Cremnos, Ξεν. “Acro Suites”, Αγ.Πελαγία, 14,5/20,  NEW ENTRY
La Bouillabaisse, Ξεν. “Minos Beach Art Hotel”, Αγ. Νικόλαος, 14,5/20
Taverna Daios Cove, Ξεν. “Daios Cove Luxury Resort & Villas”, Αγ. Νικόλαος, 14,5/20
Ferryman, Ελούντα, 14,5/20
Hasika, Ρέθυμνο, 14,5/20
Αλέκος, Ρέθυμνο, 14/20
Ο Λεβέντης​, Χανιά, 14/20
Ονήσιμος, Ηράκλειο, 14/20
Πεσκέσι, Ηράκλειο, 14/20
Χρυσόστομος, Χανιά, 14/20

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Melia, Ξεν. “Lesante Blu Beach Resort”​, Ζάκυνθος, 15/20
Prosilio, Ζάκυνθος, 15/20
Dominicale​, Ζάκυνθος, 14,5/20
Pomo d’ Oro, Κέρκυρα, 14,5/20
Κληματαριά, Κέρκυρα, 14/20

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Anama​, Γιάλοβα Μεσσηνίας, 15/20
Kooc Secrets, Ξεν. “Costa Navarino”, Πύλος Μεσσηνίας, 14,75/20

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Bubo Fine Dining Restaurant, Ξεν. “Ekies All Senses Resort”, Βουρβουρού, 15/20
Tomata, Ξεν. “Sani Marina- SaniResort”, Σάνη, 15/20
Η Μαριγούλα​, Πολύγυρος, ​14,5/20
Μαρίνα, Ποτίδαια, 14,5/20
Trizoni Sea Treasures, Κρυοπηγή, 14,5/20

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Βεργιώτικο, Βέροια, 14,5/20
Ο Θωμάς, Σκλήθρο Φλώρινας, 14/20
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό Φλώρινας, 14/20
Χάραμα, Αρκοχώρι Ημαθίας, 14/20

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

Almira Fish & Meat Tavern, Αλεξανδρούπολη, 14,5/20
Ανδρέας, Σκοπιά Σερρών, 14,5/20
Lost Sheep, Ξεν. “A for Art”, Θάσος, 14,5/20,  NEW ENTRY
Η Ταβέρνα του Άη Γιώργη, Μάκρη Αλεξανδρούπολης, 14,5/20
Καρυδιές, Σαμοθράκη, 14/20
Κοτάννη, Πομακοχώρια Ξάνθης, 14/20