Πολιτική

Μητσοτάκης από Ρόδο στο Forum «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis» Η Ελλάδα είναι ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο

Η Ελλάδα ήδη προσελκύει 32 εκατομμύρια επισκέπτες κατ΄ έτος. Δεν έρχονται πολλοί στην Ελλάδα για όσα αυτή προσφέρει πολιτιστικά, αλλά π.χ. για τις παραλίες.

Άρα πρέπει να αναπτύξουμε το πολιτιστικό κομμάτι ώστε να προσφέρουμε ένα συνδυαστικό προϊόν, επισήμανε από τη Ρόδο ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών ( ETC) Luís Araújo στο πλαίσιο του Forum «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis» (“Τουρισμός ΕΕ: ​​Ανθεκτικότητα στην Εποχή της Κλιματικής Κρίσης“) στις 8 και 9 Απριλίου.

 

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Είμαι ευτυχής που αυτή η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στη Ρόδο γιατί το νησί επλήγη πολύ σκληρά πέρσι το καλοκαίρι από δασικές πυρκαγιές (…) Αυτό μαρτυρά τον τρόπο με τον οποίο η τουριστική βιομηχανία λειτούργησε για να στηρίξει την τοπική κοινωνία (…)

Να υπογραμμίσουμε ότι η Μεσόγειος εν συνόλω βρίσκεται στην καρδιά της κλιματικής αλλαγής, πράγμα που σημαίνει περισσότερες πυρκαγιές και πλημμύρες (…) Πρέπει πρωτίστως να διασφαλίσουμε την προστασία των ανθρώπινων ζωών (…) Καταφέραμε πέρσι το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές να μην θρηνήσουμε με την απώλεια ανθρώπινων ζωών (…)

Για μας είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις να επιμηκύνουμε τη σεζόν (…) Αν κοιτάξετε τους προορισμούς των πόλεων η Αθήνα έχει γίνει ένας προορισμός για όλο τον χρόνο (…)

Οι πελάτες θα ελέγχουν πλέον πόσο “πράσινη” είναι μια υπηρεσία. Η κυβέρνηση έχει το ρόλο της να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα (…) Να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα “εργαστήρι καλών πρακτικών” (σ.σ. σε ό,τι έχει να κάνει με την βιώσιμη ανάπτυξη) (…)

Η Τήλος έχει φτάσει την ανακύκλωση στο 9% (…) Πολλές μικρές επιχειρήσεις συνασπίζονται για κάτι καλό (…)

Υπάρχουν σημεία υπερκορεσμού (υπερτουρισμός) ανεξάρτητα από την κλιματική αλλαγή (…) Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αυθαίρετη δόμηση και την εκμετάλλευση των τουριστικών πόρων. Δεν μπορείς να συμμετέχεις σε έναν διαγωνισμό όπου λ.χ. θα βάζεις Χ αριθμό ομπρελών στην παραλία και τελικά θα βάζεις τον διπλάσιο (…) Τώρα στο Κοινοβούλιο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα κάτι καινοτόμο (…)

Η έκκλησή μου για τις ευρωεκλογές είναι η ίδια (…) Η εκλογή σοβαρών προσώπων και κομμάτων μπορεί να φέρει λύσεις σε προβλήματα (…)

Η Ελλάδα είναι ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο».

 

Ο Πρωθυπουργός το βράδυ παραβρέθηκε στο επίσημο δείπνο προς τιμήν των συνέδρων που  παρέθεσε στο ξενοδοχείο Rodos Park ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και η ομιλία του πραγματοποιήθηκε  στις 20:00, στο φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis».

Το φόρουμ είναι συνδιοργάνωση της HOTREC και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η HOTREC, Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξενοδοχίας και Εστίασης, είναι ένας από τους σημαντικότερους φορείς του ευρωπαϊκού τουρισμού. Αποτελεί την ένωση – ομπρέλα των ξενοδοχείων, εστιατορίων μπαρ και καφέ και παρόμοιων επιχειρήσεων και εκπροσωπεί 47 εθνικές ενώσεις σε 36 ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ της Ρόδου, θα υπογράψουν διακήρυξη με την οποία θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ανατρέπουν τα παραδοσιακά μοντέλα επιχειρηματικότητας, επηρεάζουν τις προτιμήσεις και τις συμπεριφορές των ταξιδιωτών, κάνουν πολύπλοκες τις αποφάσεις των επενδύσεων και δυσκολεύουν τη διαχείριση των τουριστικών προορισμών, θα βρεθούν στο επίκεντρο του φόρουμ «EUTourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis» που πραγματοποιείται στη Ρόδο σήμερα και αύριο (8-9 Απριλίου).

Κατά τις εργασίες του φόρουμ θα οριστικοποιηθεί και θα υπογραφεί η κοινή διακήρυξη της Ρόδου για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Με την διακήρυξη, αφενός ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για τις δράσεις που θα αναλάβει ο ίδιος και αφετέρου ζητεί από τη νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει τις κατάλληλες πολιτικές και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για την απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση αυτού του επιπέδου, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της HOTREC και τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η επιλογή της Ρόδου για την πραγματοποίηση της συνάντησης καθώς το νησί δοκιμάστηκε πέρυσι από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τώρα γίνεται σημείο αναφοράς και αφετηρία για ευρωπαϊκές λύσεις βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των τουριστικών προορισμών.

Οι Ενώσεις που συμμετέχουν στο φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis» και υποστηρίζουν την κοινή διακήρυξη είναι: Airport Council International (ACI EUROPE), Airlines for Europe (A4E), Cruise Lines International Association (CLIA), European Travel Agents’ and Tour Operators’ Association (ECTAA), European Exhibition Industry Alliance (EEIA), European Regions Airline Association (ERA), European Association of hotels, restaurants and cafés (HOTREC), The global association for the attractions industry (IAAPA), The world road transport organisation representing bus, coach, truck and taxi (IRU) και The European Federation of Rural Tourism (Ruraltour).

Ο πρόεδρος της HOTREC Αλέξανδρος Βασιλικός αναφερόμενος στο φόρουμ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δοκιμάζει όλους. Ασφαλώς και τον τουρισμό. Η HOTREC πήρε την πρωτοβουλία αυτής της μεγάλης πανευρωπαϊκής συνάντησης και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους των κορυφαίων ευρωπαϊκών ενώσεων για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του Φόρουμ και την υπογραφή της κοινής διακήρυξης της Ρόδου, με την οποία εκφράζουμε τη βούληση για μια ολοκληρωμένη κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην παγκόσμια πρόκληση του κλίματος».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σχολιάζοντας τη διοργάνωση προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι εξαιρετική τιμή για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να βρίσκεται στο κέντρο του διαλόγου για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στον ευρωπαϊκό τουρισμό. Θέλουμε τα νησιά μας να συνιστούν παράδειγμα βιώσιμου τουριστικού προορισμού και εργαζόμαστε συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση, όπως κάνουμε και με την πρωτοβουλία ‘‘Rhodes Co Lab” προκειμένου η Ρόδος να είναι ο πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Με πολλή χαρά λοιπόν στηρίζουμε τη διοργάνωση και είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τις ευρωπαϊκές ενώσεις του τουριστικού τομέα σε αυτή την ιστορική συνάντηση».