Οικονομία

Διψήφια ανάπτυξη στα σούπερ μάρκετ των νησιών

Η υψηλή ανάπτυξη που εμφανίζουν τα super markets στα νησιά τα τελευταία χρόνια δικαιολογούν και το μεγάλο ενδιαφέρον των κορυφαίων retails να ενισχύσουν την παρουσία τους στη νησιωτική Ελλάδα, κάτι που έχει εκδηλωθεί με εξαγορές και δημιουργία νέων καταστημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, ενώ τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο και τζίρο της κατανάλωσης, άνω του 50%, η περιφέρεια είναι αυτή που σταθερά εξακολουθεί να παρουσιάζει την πιο έντονη ανάπτυξη, με τις νησιωτικές περιοχές ειδικότερα, να αναπτύσσονται με διψήφιους ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, και ενώ το 2023 ο συνολικός τζίρος της αγοράς αυξήθηκε κατά 9,3%, το αντίστοιχο ποσοστό για την Κρήτη και τα Νησιά του Ιονίου & Αιγαίου διαμορφώθηκε στο +12,9% και +14% αντίστοιχα.

 

Τα τουριστικά ρεκόρ έχουν «φουντώσει» την μάχη των retailers στα νησιά

 

Εστιάζοντας περαιτέρω στα νησιά του Ιονίου & του Αιγαίου, τα οποία η NielsenIQ συμπεριλαμβάνει πλέον στην επίσημη συνολική εικόνα της αγοράς που αναλύει, αυτά συνείσφεραν στις συνολικές πωλήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων κατά 8,4%, το οποίο αποτελεί έναν μέσο όρο για το σύνολο των διαφορετικών μηνών της περασμένης χρονιάς. Ωστόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως είναι και αναμενόμενο, η σημαντικότητα των νησιών αυξάνεται, φτάνοντας ακόμη και το ποσοστό του 11,2%, κατά το διάστημα μεταξύ 17/7 – 12/8, το 2023.

Στο επίκεντρο η Κρήτη

Η Κρήτη έχει αποτελέσει βασικό πεδίο ανταγωνισμό για τους “μεγάλους” του κλάδου, οι οποίοι ωστόσο φροντίζουν παράλληλα να ενισχύουν τη θέση τους και σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Σκλαβενίτης

Η leader της αγοράς, Σκλαβενίτης, με την απόκτηση του δικτύου της Μαρινόπουλος απέκτησε πανελλαδική παρουσία, ενώ με την εξαγορά του 60% της Χαλκιαδάκης πήρε ισχυρή θέση στην αγορά της Κρήτης. Πέρυσι άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Μυτιλήνη. Σήμερα έχει παρουσία σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Σαντορίνη, Σύρο, Σάμο, Ρόδο, Κω, Τήνο, Σκόπελο, Σκιάθο και Μυτιλήνη.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει χτίσει ισχυρή θέση στη νησιωτική χώρα, με παρουσία σε: Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κω, Λευκάδα, Άνδρο, Σάμο, Κεφαλονιά, Πάρο, Μύκονο, Νάξο, Χίο, Σύρο, Αντίπαρο, Λήμνο, Ιθάκη, Κάλυμνο, Πάρο, Κύθηρα, Σαντορίνη, Τήνο, Ύδρα, Μήλο και Πάτμο. Η αλυσίδα στοχεύει σε περαιτέρω διεύρυνσή της, κυρίως μέσω του AB Shop& Go.

Lidl

Η Lidl έχει αναπτύξει αποτύπωμα στα περισσότερα από τα κορυφαία σε τουριστική κίνηση, ελληνικά νησιά, με παρουσία σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Ρόδο, Μυτιλήνη, Χίο και Σύρο.

Μασούτης

Η Μασούτης έδειξε τη μεγαλύτερη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς με τις εξαγορές και συμφωνίες που προχώρησε, ενίσχυσε σημαντικά το αποτύπωμά της στα νησιά. Ειδικότερα με τις εξαγορές των Γαλαξίας – Δήμητρα Μάρκετς, Μαρκάτος και Αφοί Ιωάννου Δεναξά, καθώς και με την κομβική συμφωνία που έκανε με τον ΣΥΝΚΑ κατέφερε να αποκτήσει παρουσία σε Κρήτη, Νάξο, Πάρο, Μήλο, Τήνο, Σύρο, Σαντορίνη, Μύκονο, Κέρκυρα, Κάλυμνο, Χίο, Άνδρο και Μυτιλήνη.

Metro ΑΕΒΕ

Για τον όμιλο Metro η τουριστική αγορά αποτελεί κομβικό σημείο στην ανάπτυξη του δικτύου Cash and Carry διατηρώντας καταστήματα σε μεγάλα τουριστικά νησιά όπως Κρήτη Ζάκυνθο, Ρόδο και Κέρκυρα.

Παράλληλα, My market καταστήματα λειτουργούν σε Κεφαλονιά, Μυτιλήνη, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ρόδο και Χίο, ενώ φέτος είναι δρομολογημένο να ανοίξει το πρώτο retail κατάστημα στην Κρήτη, στο Ηράκλειο.

Κρητικός

Οι εξαγορές των CRM-Αριάδνη και Μαθιουδάκη έβαλε την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός στην αγορά της Κρήτης. Η αλυσίδα έχει επίσης παρουσία σε Ικαρία, Σάμο, Μυτιλήνη, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Τζια, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σίφνο, Σύρο και Λευκάδα.

Market In

Το 2022 η Market In εξαγόρασε την αλυσίδα Χαρά στη Χίο, αποκτώντας σημαντική παρουσία στο νησί. Ακόμη η αλυσίδα έχει παρουσία σε: Ρόδο, Άνδρο, Πάρο, Μήλο, Λευκάδα

OK! Anytime Markets

Η OK! Anytime Markets μέσω του μοντέλου franchise, έχει καταστήματα σε: Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Μύκονο, Τζια, Ικαρία, Κάρπαθο.