Γ.Χατζημάρκος από Κω για το Τέμενος Γαζή Χασάν
Βίντεο Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος από Κω για το Τέμενος Γαζή Χασάν : “Τα Νησιά μας είναι θεματοφύλακες πανανθρώπινων αξιών και στέλνουν το μήνυμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή τα εγκαίνια του Τεμένους Γαζή Χασάν Πασά στο Πλατάνι της Κω, από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και την Πρόεδρο του ΒΑΚΟΥΦ Κω Ελβάν Κοτζαογλάν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης από τον σεισμό του 2017, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν  εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Eκτός από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, παρέστησαν  ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και ο Γ.Γ Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία ήταν και φορέας υλοποίησης.

Γιώργος Χατζημάρκος, για το τέμενος Γαζή Χασάν στην Κω

 

Γιώργος Χατζημάρκος, για το τέμενος Γαζή Χασάν στην Κω: Ολοκληρώθηκε η εκπλήρωση μιας δέσμευσης που αναλάβαμε, αυτοβούλως και οικειοθελώς

Nα υπενθυμίσουμε ότι :

Το τέμενος Γαζί Χασάν Πασά στο Πλατάνι της Κω οικοδομήθηκε σύμφωνα με κτητορική επιγραφή το έτος 1784-85, πιθανόν σε θέση παλαιοτέρου κτίσματος. Ακολουθώντας την συνήθη τυπολογία, στο ισόγειο είναι ο νάρθηκας και η αίθουσα προσευχής, ενώ στον όροφο ο γυναικωνίτης, προσβάσιμος από μια κλίμακα· στον αύλειο χώρο βρίσκεται η κρήνη καθαρμών. Ο σεισμός του 1933 και οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν επέφεραν δομικές και μορφολογικές αλλαγές με κυριότερες, την αντικατάσταση της τετράριχτης κεραμοσκεπούς ξύλινης στέγης με επίπεδη τύπου Celler και την τροποποίηση της μορφής των ανοιγμάτων. Ακολούθησαν εσωτερικές διαρρυθμίσεις και μετασκευές, ενώ το 2014 ανακατασκευάστηκε πλήρως ο μιναρές. Με τον ισχυρό σεισμό του 2017 προκλήθηκαν ζημιές κυρίως στην τοιχοποιία και στην πλάκα της οροφής.
Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης ήταν η διεξαγωγή όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την αποκατάσταση των δομικών και των μορφολογικών στοιχείων του τεμένους και του εμπλουτισμού του, με τις απαραίτητες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, με κύριο στόχο την άρση της επικινδυνότητας στην οποία έχει περιέλθει, την αντισεισμική του θωράκιση και την επαναφορά του σε συνθήκες που απρόσκοπτα θα επιτρέψουν τη λειτουργία του ως χώρου θρησκευτικής λατρείας. Οι εργασίες θα υλοποιηθούν υπό την επιστημονική εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη μελέτη.
Βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης, ο Οργανισμός Διαχείρισης Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ Κω ως Κύριος του έργου παρείχε το δικαίωμα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση του έργου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε την αρμοδιότητα για την υλοποίηση και την χρηματοδότηση του έργου
Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ανέλαβε μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου να εποπτεύσει και να παρακολουθήσει την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και για την εκτέλεση των αρχαιολογικών έργων και σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη.
Φορέας λειτουργίας του έργου είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ Κω.