Πολιτική

Δ. Καιρίδης- Απαντήσεις για το μεταναστευτικό: Μειώθηκαν στα βόρεια – σε Σύμη, Καστελλόριζο, Ρόδο οι διακινητές

Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια το μεταναστευτικό ζήτημα, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας χθες στη Βουλή.

«Όχι μόνο διαχειριστήκαμε καλύτερα, με περισσότερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, τις αυξημένες ροές ήδη από το 2022 και ακόμα περισσότερο το 2023, αλλά τον τελευταίο μήνα – αύριο κλείνει ο μήνας και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία – έχουμε πολύ μεγάλη πτώση στις παράνομες αφίξεις» είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου των «Σπαρτιατών», Βασίλη Στίγκα.

Καλύτερη η συνεργασία με την Τουρκία μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Καιρίδη με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

«Σημειώθηκε πτώση πάνω από 60%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Δεν έγινε έτσι, επειδή έτυχε, την ώρα που έχουμε αυτή την έκρηξη στην Ιταλία και αλλού. Έγινε γιατί υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική, και στην προστασία των συνόρων, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες ανήκει και η συνεννόηση, ει δυνατόν, με την Τουρκία», είπε ο κ. Καιρίδης και πρόσθεσε: «Εγώ έχω υπάρξει σφοδρότατος επικριτής της Τουρκίας για την πολιτική της γενικά, και στο μεταναστευτικό ειδικά. Όμως το τελευταίο διάστημα, ήδη από τις πρώτες επαφές που είχα και εγώ στις 19 Σεπτεμβρίου και ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου, έχουμε δει μια καλύτερη συνεργασία. Δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε εγρήγορση. Δεν σημαίνει ότι ο διεθνής περίγυρος δεν είναι εκρηκτικά επιβαρυμένος».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ανέφερε ότι στον Έβρο οι ροές έχουν μηδενιστεί, ενώ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η πτώση των ροών κινείται πάνω από 70%. Σημείωσε ωστόσο ότι στη Νότιο Δωδεκάνησο έχουν μετακινηθεί δίκτυα των διακινητών που επιχειρούν να βρουν διόδους, από τα μικρά νησιά της Σύμης, του Καστελόριζου και τη Ρόδο. «Και αυτό θα αντιμετωπιστεί τις επόμενες μέρες, διότι εμείς δεν θέλουμε κανέναν παράνομο. Δεν θέλουμε καμία παράνομη άφιξη, κανέναν παράτυπο μετανάστη, κανένα λαθροδιακινητή και εγκληματία διακινητή. Αυτή είναι η πολιτική, εκπεφρασμένη ήδη από το 2019 και σε αυτήν πατάμε και κινητοποιούμαστε σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα, γιατί διαφορετικά «εμείς οι Έλληνες θα ζούμε σε γκέτο και κάποιοι άλλοι θα απολαμβάνουν την πατρίδα μας». Ζήτησε επίσης «να μην γίνουν νομιμοποιήσεις παράνομων μεταναστών».

Το πλαίσιο είναι σαφές, αυστηρό και δίκαιο, απάντησε ο κ. Καιρίδης αναφερόμενος στη «νομική τακτοποίηση του καθεστώτος των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα».

Επιπλέον μέτρα στα Δωδεκάνησα ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης

Στις «αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα Δωδεκάνησα», αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης, και ζήτησε μέτρα. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην «παράνομη κατάληψη στον καταπέλτη του Blue Star Chios από δεκάδες μετανάστες» στη Ρόδο. «Αναρωτιόμαστε: Τι ακριβώς συμβαίνει; Υπάρχει ανυπαρξία του κράτους; Υπάρχει απόλυτη αναποτελεσματικότητα του κράτους;», είπε ο Γιώργος Νικητιάδης και σημείωσε ότι «στη Ρόδο, εδώ και πολλές μέρες, πάνω από είκοσι μέρες, κυκλοφορούν πάνω από πεντακόσιοι παράνομοι μετανάστες σε πλατείες, σε πάρκα, σε δημόσιους δρόμους».

Αλλά και για την Κω, ο κ. Νικητιάδης υπογράμμισε ότι πλέον στο χωριό Πυλί, οι κάτοικοι αισθάνονται να έχουν δίπλα τους «εισβολείς».

«Οι ροές στο βόρειο Αιγαίο πια, είναι ελάχιστες, εκεί που ήταν η αιχμή του δόρατος της λαθροδιακίνησης, η Λέσβος και η Σάμος. Έχουμε μια μετακίνηση των διακινητών νοτιότερα στην προσπάθειά τους να βρουν δίοδο. Δεν θα τα καταφέρουν», επέμεινε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πρόσθεσε ότι «το Λιμενικό έκανε εξαιρετική δουλειά και η Αστυνομία, σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι».

«Στη Ρόδο ειδικά, υπάρχει το γνωστό ζήτημα. Για μια σειρά από λόγους, που δεν έχουν να κάνουν με την παρούσα συζήτηση, δεν έχουμε δομή στη Ρόδο και δεν έχουμε ένα εργαλείο για να διαχειριστούμε αυτές τις παράτυπες ροές», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πρόσθεσε: «Είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε πότε είναι το πλοίο, πότε έχει διαθεσιμότητα, για να κάνουμε τις μεταγωγές με ευθύνη της αστυνομίας στα όμορα νησιά ή προς την Αθήνα. Αποσυμφορήσεις γίνονται συνέχεια, είναι διαρκής η φροντίδα μας για να υπάρχουν γιατροί, διερμηνείς και όλα τα απαραίτητα. Ήδη το σύστημα αρχίζει και αναπνέει, ενώ είχε πιεστεί αρκετά το προηγούμενο διάστημα».

Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους νησιώτες

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στο μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους νησιώτες. Αναφέρθηκε όμως και στην κατάληψη του καταπέλτη του πλοίου.

«Την περασμένη Πέμπτη, είχαμε διαθέσει τριακόσιες θέσεις στη Μαλακάσα. Δεν εμφανίστηκαν αυτοί οι παράτυποι. Ξαφνικά εμφανίστηκαν χθες στον καταπέλτη του πλοίου. Τους αναζητούσε η αστυνομία παραμονή της 28ης για να μεταφερθούν», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης και πρόσθεσε: «Υπάρχει πολύ μεγάλη σπέκουλα γύρω από αυτούς. Ξέρετε πολύ καλά, ότι πήγαν σαράντα πρόσφυγες από τη Λέσβο, στην πλατεία Βικτωρίας, μαζί με αλληλέγγυους και ακτιβιστές συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, για να εγκατασταθούν και να δείχνουν ότι υπάρχουν τσαντίρια στο κέντρο της Αθήνας και ότι το μεταναστευτικό επιστρέφει. Υπάρχει και πολλή πολιτική σκοπιμότητα γύρω από τα θέματα αυτά. Δεν πρέπει να είμαστε ούτε αφελείς, ούτε εχθροπαθείς, ούτε λαϊκιστές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ