Ρόδος

Ένταση στο λιμάνι της Ρόδου: 400 μετανάστες εμποδίζουν τον απόπλου πλοίου Ζητούν να μεταφερθούν από το νησί

Γ.Χατζημάρκος: “Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και το αποτέλεσμα να είναι αυτό που τώρα ζει η Ρόδος”

Ένταση επικράτησε το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της Ρόδου, όπου ομάδα μεταναστών εμποδίζει τον απόπλου του πλοίου «Νήσος Χίος», ζητώντας την άμεση μεταφορά τους από το νησί της Ρόδου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο σημείο συγκεντρώθηκαν περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν με πορεία από διάφορα σημεία της πόλης της Ρόδου.

Όπως αναφέρεται οι συγκεντρωμένοι μπήκαν μπροστά από τον καταπέλτη του πλοίου και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να μετακινηθούν άμεσα από το νησί είτε σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας είτε στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα «Δημοκρατική» ορισμένοι από τους μετανάστες απαιτούν επιβιβασθούν χωρίς εισιτήριο ενώ άλλοι παρουσίασαν εισιτήρια, με προορισμό το Ηράκλειο.

Το επιβατικό «Νήσος Πάτμος» που είναι προγραμματισμένο να αφιχθεί αναμένεται για λόγους ασφαλείας να δέσει σε άλλο σημείο του λιμανιού.

Η αντίδραση του Περιφερειάρχη

Με μια οργισμένη δήλωση αντέδρασε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στα γεγονότα που έλαβαν χώρα σήμερα, Κυριακή, στο λιμάνι της Ακκαντιάς, όπου εκατοντάδες μετανάστες οι οποίοι τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στη Ρόδο, επεδίωξαν να επιβιβαστούν σε πλοίο της γραμμής, για να φύγουν από το νησί.

Ο Περιφερειάρχης τονίζει στη δήλωσή του ότι  «δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και το αποτέλεσμα να είναι οι καταστάσεις  που τώρα ζει η Ρόδος» και προσθέτει χαρακτηριστικά για τους υπευθύνους ότι  «αν είχε βρεθεί αδήλωτη ταμειακή, η κινητοποίηση θα ήταν μεγαλύτερη».

Παράλληλα τονίζει ότι η Περιφέρεια, αν και θα μπορούσε να δηλώσει αναρμόδια, και σε αυτήν την περίπτωση δεν το έπραξε, δηλώνοντας παρούσα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για κανέναν από τους έχοντες την ευθύνη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Η δήλωση του Περιφερειάρχη:

«Τίποτα ευκολότερο για εμάς από το να δηλώσουμε, το αληθές, ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα. Όμως, δεν πράξαμε αυτό. Δηλώσαμε παρόντες από την πρώτη στιγμή όπως κάνουμε σταθερά χρόνια τώρα και πρόθυμοι να συνδράμουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του, πραγματικά, εξαιρετικά μεγάλου, προβλήματος.

Όμως, αυτό όχι για να γίνουμε το άλλοθι κανενός.

Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και το αποτέλεσμα να είναι αυτό που τώρα ζει η Ρόδος.

Αν είχε βρεθεί αδήλωτη ταμειακή, η κινητοποίηση θα ήταν μεγαλύτερη.

Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και να φταίει μόνο η γεωγραφία».