Γιώργος Χατζημάρκος: Η Ρόδος εργάζεται για να μετασχηματιστεί σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού
Περιφέρεια

Γιώργος Χατζημάρκος: Η Ρόδος εργάζεται για να μετασχηματιστεί σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού

Από το Γεννάδι της Ρόδου, σε μια παροχή με ενεργό χαρτοφυλάκιο 220 εκατ. Ευρώ, η Alpha Bank στηρίζει μια σειρά από δράσεις, που επιχειρούν να ανατρέξουν τις «πληγωμένες» από τις δασικές περιοχές, ενισχύοντας και τον κεντρικό στρατηγικό στόχο του Υπουργείου Τουρισμού και της αρμόδιας υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη για αναμόρφωση του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης στη βάση των αρχών της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

Σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση, ο CEO του Ομίλου AlphaBank Βασίλης Ψάλτης αναφέρθηκε στη συνεργασία της Τράπεζας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους φορείς του νησιού, με στόχο την άμεση βελτίωση της εικόνας της Ρόδου ως προορισμού, τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και μακροπρόθεσμα την ανάδειξη του νησιού σε βιώσιμο τουριστικό προορισμό.

Στοιχείο αυτής της συνεργασίας, αποτελεί και το χρηματοδοτούμενο από την Alpha Bank έργο αισθητικής ανάπλασης κατά μήκος του οδικού δικτύου που συνδέει τις κοινότητες Γλύστρα, Κιοτάρι, Ασκληπειίο και Γεννάδι της Ρόδου. Κατά μήκος του οδικού άξονα μεταφυτεύθηκαν περισσότερα από 1.700 δέντρα, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα των ξενοδόχων της περιοχής αλλά και των tour operators για την βελτίωση της εμπειρίας των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί στα τέλη του καλοκαιριού από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έχει τη θερμή υποστήριξη των επαγγελματικών φορέων του νησιού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Το “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νικόλαος Κωστάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Παναγιώτης Εγγλέζος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Ιωάννης Πάππου, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Δωδεκανήσου, Χρήστος Μιχαλάκης και ο Νίκος Μπόνης, πρόεδρος του αναπτυξιακού οργανισμού Κ2.

Παράλληλα με το έργο δενδροφύτευσης, η Alpha Bankυποστηρίζει χρηματοδοτικά και την εκπόνηση της μελέτης αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που έχει αναλάβει η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου ενώ υλοποιεί στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού το πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία στην Πράξη», συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός νέου προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Βασίλης Ψάλτης: Η Ρόδος μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα μετασχηματισμού

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε: «Η Alpha Bank στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια των επιχειρηματιών, των φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου να διαμορφώσουν ένα καλύτερο τουριστικό μέλλον για το νησί. Πιστεύουμε ότι κάθε πρόκληση μπορεί να μετασχηματιστεί σε ευκαιρία. Η Ρόδος μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα μετασχηματισμού, εξελίσσοντας τις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες της, προστατεύοντας το φυσικό της πλούτο, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Είμαστε σήμερα εδώ για την ανάδειξη της συνεργασίας της Alpha Bank με τις τοπικές αρχές και τους φορείς τουρισμού με στόχο την άμεση βελτίωση της εικόνας της Ρόδου ως προορισμού, τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της τουριστικής εμπειρίας στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Στο τμήμα του νησιού που θα ξανακερδίσει τη βιωσιμότητα και την ομορφιά του, μέσω μιας αλυσίδας σοβαρών δράσεων με πρώτη – και ιδιαίτερα συμβολική – τη δεντροφύτευση. Η θωράκιση του τμήματος αυτού από ακραία καιρικά φαινόμενα και περιβαλλοντικές επιπτώσεις αποτελεί μία εξίσου σοβαρή και προσεγμένη μελέτη ενεργειών και αποφάσεων. Το Υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη θέσει ισχυρά θεμέλια δράσεων και προγραμμάτων για τον εμπλουτισμό της τουριστικής ταυτότητας».

 

Γιώργος Χατζημάρκος: Η Ρόδος εργάζεται για να μετασχηματιστεί σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος σημείωσε: «Στη μεγάλη αγωνία που βίωσε η Ρόδος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απάντησε με άμεσα αντανακλαστικά για την γρήγορη επαναφορά της τουριστικής οικονομίας. Όπως σε όλες τις κρίσεις, αναζητήσαμε την ευκαιρία για την επόμενη μέρα. Σήμερα, το νησί απολαμβάνει μια τουριστική περίοδο που επανέκαμψε εκπληκτικά γρήγορα χωρίς να υπολείπεται της περσινής χρονιάς ρεκόρ. Σε αυτή την προσπάθεια βρέθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή η Alpha Bank με την οποία μοιραστήκαμε τον ίδιο βηματισμό και την ίδια επιμονή για να φτάσουμε στα σημερινά ορατά ήδη αποτελέσματα ως προς την αισθητική ανάπλαση της περιοχής, στο μικρό μέρος που μας επιτρέπεται από την ίδια τη φυσική αναγέννηση. Αυτή η πιστή δέσμευση και η άμεση αντίδραση εξάλλου ταιριάζουν σε έναν προορισμό που εργάζεται για να μετασχηματιστεί σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού. Υποδεχόμαστε σήμερα και την Alpha Bank σε αυτό το ταξίδι στο μέλλον του τουρισμού και συνεχίζουμε μαζί την κοινή πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για όλους».

 

“Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ακόμα μια φορά στο νησί της Ρόδου. Σήμερα, για να δούμε από κοντά την αισθητική ανάπλαση στο οδικό δίκτυο του άξονα Λάρδος-Γεννάδι” σημειώνει σε ανάρτησή του στα social media ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου :

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ακόμα μια φορά στο νησί της Ρόδου. Σήμερα, για να δούμε από κοντά την αισθητική ανάπλαση στο οδικό δίκτυο του άξονα Λάρδος-Γεννάδι, που έχει ήδη ορατά αποτελέσματα, απόρροια της δέσμευσης του ομίλου Alpha Bank και της άμεσης παρέμβασής του σε συνεργασία με την Περιφέρεια μας.
Κυβέρνηση και Υπουργείο, Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικοί φορείς μαζί με την ιδιωτική πρωτοβουλία ενώνουμε ξανά δυνάμεις και εργαζόμαστε όλοι μαζί προς μία κατεύθυνση: να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Όπως αξίζει σε έναν προορισμό πρότυπο στον Τουρισμό.

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σε ανάρτηση της αναφέρει τα εξής : 
Σήμερα στη Ρόδο στηρίζουμε μια σημαντική πρωτοβουλία. Συνδράμουμε όλοι μαζί στο έργο ανάπλασης του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Στέλνουμε διεθνώς το μήνυμα πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής.
Στέκεται όρθια και αναλαμβάνει δράση. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Το Υπουργείο Τουρισμού, ο ίδιος ο ελληνικός τουρισμός μπορεί, στην κατεύθυνση αυτή, να γίνει ο πιο δυναμικός μοχλός ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας.