Ρόδος

Χρυσοί Σκούφοι 2023, υπό την αιγίδα και την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και τα 30 χρόνια του θεσμού

Δείτε τους νικητές των Χρυσών Σκούφων που απονεμήθηκαν την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρεταννία”

H γευσιγνωστική πυξίδα των Χρυσών Σκούφων έδειξε βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, φέρνοντας για ακόμη μία φορά –την ενδέκατη στη σειρά– το κερκυραϊκό “Etrusco” του Έκτορα Μποτρίνι στην πρώτη θέση των εστιατορίων της επικράτειας και μάλιστα ως το μοναδικό που τιμάται με δύο Χρυσούς Σκούφους, καθώς βαθμολογήθηκε με 17/20.Δύο Χρυσοί Σκούφοι για τον Εκτορα Μποτρίνι, εδώ παραλαμβάνει το βραβείο του με τον σεφ Νικο Μπίλλη / φωτογραφία Αθηνόραμα
Η χθεσινή εκδήλωση των Χρυσών Σκούφων ήταν επετειακή καθώς γιόρταζαν τα 30 χρόνια τους.

Οι νικητές των Χρυσών Σκούφων
Στη διάρκεια της τελετής, που έγινε στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, βραβεύτηκαν συνολικά 39 εστιατόρια: 17 από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα, 10 στις Κυκλάδες, 4 στα Επτάνησα, 3 στη Χαλκιδική, 2 στην Πελοπόννησο και από ένα σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κρήτη.

Τα new entries για το 2023 είναι 9: “Delta”, “Botrini’s Santorini”, “Varoulko Santorini”, “Baos”, “Fiore”, “Kooc Secrets”, “Makris Dégustation”, “Melia” και “Le Pavillon”.Tις μεγαλύτερες βαθμολογίες στους Χρυσούς Σκούφους συγκέντρωσαν

Etrusco 17/20 Κερκυρα / Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι

Botrini’s 16/20 Χαλάνδρι, Βασ. Γεωργίου Β΄24Β / Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι

Delta 16/20 Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» / Σεφ: Γιώργος Παπαζαχαρίας , Θάνος Φέσκος

Herve Restaurant 16/20, Πετράλωνα, Τριών Ιεραρχών / Executive Σεφ: Ερβέ Προνζάτο

Varoulko Seaside 16/20, Μικρολίμανο, Ακτή Κουμουνδούρου / Σεφ: Κομνηνός Μουφλουζέλης , Λευτέρης Λαζάρου

30 χρόνια Χρυσοί Σκούφοι, πώς ξεκίνησαν τα βραβεία
Την επετειακή βραδιά επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και παρουσίασαν τρία ζευγάρια εξαιρετικών ηθοποιών, που είχαν μεταξύ τους κάτι κοινό: Στη διάρκεια των 30 χρόνων του θεσμού έχουν ξαναβρεθεί (κάποιοι παραπάνω από μία φορά) στη σκηνή ως masters of ceremony των Χρυσών Σκούφων. Η βραδιά άνοιξε με τον Στέλιο Μάινα και τον Άκη Σακελλαρίου, συνεχίστηκε με τη Ναταλία Δραγούμη και την Εβελίνα Παπούλια και έκλεισε με τον Γιώργο Καραμίχο και τον Κρατερό Κατσούλη.

Στη διάρκεια της τελετής, μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό, ξεδιπλώθηκε η 30χρονη πορεία των Χρυσών Σκούφων, από εκείνη τη βραδιά του Ιανουαρίου του 1994, στο ξενοδοχείο “Πεντελικόν”, όπου απονεμήθηκαν τα πρώτα γαστρονομικά βραβεία σε δέκα εστιατόρια της Αθήνας.

Δείτε όλους τους νικητές των Χρυσών Σκούφων ΕΔΩ

Οι Χρυσοί Σκούφοι 2023 ανά την Ελλάδα

Οπως αναφέρει το Αθηνόραμα, ανοίγοντας την τελετή, η δημιουργός του θεσμού, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου, αναφέρθηκε στην τραγωδία που ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες: “Όλες και όλοι μας, με την καρδιά και με τη σκέψη μας, βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους του θεσσαλικού κάμπου που βιώνουν μια σαρωτική καταστροφή πολλών διαστάσεων, σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό επίπεδο.

Η θλίψη μας, όμως, δεν αφορά μόνο τους συνανθρώπους μας αλλά και τη χώρα μας, αφού μέσα από αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες που ζήσαμε όλοι μας, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες και στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στην εθνική μας οικονομία. Η ευχή όλων μας είναι να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια στιβαρή ανασυγκρότηση σε εθνικό επίπεδο, με τις πλέον θετικές εξελίξεις και για την προσωπική ζωή των ανθρώπων και για την οικονομία της χώρας”.

Στη συνέχεια στάθηκε στους παράγοντες της επιτυχίας και της καθολικής αναγνώρισης του θεσμού: “Μπαίνουμε στην τέταρτη δεκαετία”, τόνισε. “Δεν είναι απλό ένας αξιολογητικός θεσμός να παραμένει επί 30 χρόνια στην κορυφή, εδραιωμένος στη συνείδηση όλων ως ο σημαντικότερος, ο πλέον αξιόπιστος, ο πιο επιδραστικός και πάντα αιχμηρός, δυναμικός και στον αφρό της επικαιρότητας. Έχω ερωτηθεί πολλές φορές για τους λόγους αυτής της επιτυχίας. Φυσικά παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι, η σημαντικότερη όμως είναι η εγκυρότητά του. Και η εγκυρότητά του έχει άμεση σχέση με τη γευσιγνωστική του επιτροπή”. Τέλος, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της βραδιάς, η Άννη Ηλιοπούλου παρουσίασε στο κοινό –για πρώτη φορά στην ιστορία των 30 χρόνων του θεσμού– όλα τα μέλη της αξιολογητικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, από το 1993 μέχρι σήμερα, τα οποία και καταχειροκροτήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκε στο κοινό η 30χρονη πορεία του θεσμού, οι 19 πρωτοπόροι επιχειρηματίες και σεφ, που στη διάρκεια αυτών των ετών άνοιξαν καινούργιους γαστρονομικούς δρόμους, οι μεγάλοι διάστεροι και τριάστεροι σεφ του εξωτερικού, οι οποίοι ήρθαν προκειμένου να δημιουργήσουν τα ανεπανάληπτα dîner de gala των τελετών απονομής, αλλά και οι μεγάλοι Έλληνες σεφ οι οποίοι, στις τελετές απονομής αυτών των 30 χρόνων, ενθουσίασαν με τα μοναδικά τους μενού.

Επίσης, οι προσκεκλημένοι απήλαυσαν μια ευρηματική συρραφή από τα καλύτερα στιγμιότυπα των παρουσιάσεων των τελετών απονομής, με πρωταγωνιστές την αφρόκρεμα των Ελλήνων ηθοποιών και υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα κορυφαίων δημιουργών του θεάτρου μας.

11 σεφ μαγείρεψαν στους Χρυσούς Σκούφους
Το εντυπωσιακό δείπνο της φετινής τελετής δημιούργησαν οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας, έτσι όπως τους ανέδειξαν μέσα από μια μεγάλη ψηφοφορία οι 220 βραβευμένοι με Χρυσό Σκούφο (ή υποψήφιοι για Χρυσό Σκούφο) σεφ αυτών των 30 χρόνων. Είναι οι: Έκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Ερβέ Προνζάτο και Θάνος Φέσκος. Και οι 11 σεφ, μαζί με τον executive chef της “Μεγάλης Βρεταννίας” Αστέριο Κουστούδη, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος του δείπνου, τόσο για τη διάκριση που απέσπασαν (η οποία σηματοδοτείται επιπλέον από το γεγονός ότι δόθηκε έπειτα από επιλογή των συναδέλφων τους) όσο και για τα πιάτα που δημιούργησαν, αποδεικνύοντας ότι δικαίως βρέθηκαν τόσο ψηλά στην εκτίμηση των επαγγελματιών της γαστρονομίας.

Τα βραβεία Top Notch, στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 14,5 στα 20 και βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο, θα απονεμηθούν στις 2 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο “Grand Hyatt Athens”.

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων “Χρυσοί Σκούφοι 2023” πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Χρυσοί Σκούφοι 2023: Τα βραβευμένα εστιατόρια και η βαθμολογία τους

Εκτός από το Etrusco που με την κορυφαία βαθμολογία του κερδίζει 2 Χρυσούς Σκούφους, όλα τα υπόλοιπα εστιατόρια της λίστας αποσπούν από 1 Χρυσό Σκούφο. Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το ύφος, το μενού και τα πιάτα καθενός από τα βραβευμένα εστιατόρια μπορείτε να διαβάσετε στο Αθηνόραμα πατώντας εδώ.

 

Etrusco 17/20 (Κέρκυρα) | Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι

 

Botrini’s 16/20 (Αθήνα-Χαλάνδρι) | Σεφ: Εκτορας Μποτρίνι

 

Delta 16/20 (Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» – Αθήνα) | Σεφ: Γιώργος Παπαζαχαρίας, Θάνος Φέσκος

 

Pelagos 15,5/20 («Four Seasons Astir Palace Hotel Athens»-Βουλιαγμένη) | Σεφ: Luca Piscazzi

 

Squirrel 15,5/20 (Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη, «Danai Beach Resort») | Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης

 

Treehouse 16/20 (Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού, «Ekies All Senses Resort») | Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης

 

Varoulko Seaside 16/20 (Μικρολίμανο, Ακτή Κουμουνδούρου) | Σεφ: Κομνηνός Μουφλουζέλης, Λευτέρης Λαζάρου

 

Botrini’Santorini 15,5/20 (Σαντορίνη – Οία, «Katikies Santorini») | Σεφ: Θωμάς Μπόσμος, Executive Σεφ: Έκτορας Μποτρίνι

 

CTC 15,5/20 ( Αθήνα – Κεραμεικός) | Σεφ: Αλέξανδρος Τσιοτίνης

 

Zillers (The) 15,5/20 (Αθήνα – Κέντρο, «The Zillers») | Σεφ: Παύλος Κυριάκης

 

Matsuhisa Athens 15,5/20 (Βουλιαγμένη, «Astir Palace») | Σεφ: Θωμάς Κουράκος, Executive Σεφ: Τόνυ Βρατσάνος

 

Patio 15,5/20 (Αττική – Βουλιαγμένη, «The Margi») | Σεφ: Παναγιώτης Γιακαλής

 

Selene 15,5/20 (Σαντορίνη – Φηρά, «Katikies Garden») | Σεφ: Βασίλης Ρούσσος, Executive Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι

 

Soil 15,5/20 (Αθήνα – Παγκράτι) | Σεφ: Τάσος Μαντής

 

Σπονδή 15,5/20 (Αθήνα – Παγκράτι) | Σύμβουλος Σεφ: Arnaud Bignon

 

Tudor Hall 15,5/20 (Αθήνα – Κέντρο, «King George») | Σεφ: Νίκος Λειβαδιάς

 

Varoulko Santorini 15,5/20 (Σαντορίνη – Ημεροβίγλι, «Grace Hotel») | Σεφ: Κομνηνός Μουφλουζέλης, Executive Σεφ: Λευτέρης Λαζάρου

 

Aleria 15/20 (Αθήνα, Μεταξουργείο) | Σεφ: Γκίκας Ξενάκης

 

Anama 15/20 (Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Γιάλοβα) | Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος

 

Baos 14,5/20 (Μύκονος – Χώρα, «Myconian Korali») | Σεφ: Παναγιώτης Τσουκάτος

 

Dionysos 15/20 (Κρήτη – Ελούντα, «Elounda Beach») | Σεφ: Albert Hazma

 

Elements Restaurant 15/20 (Σαντορίνη – Οία, «Canaves Epitome») | Σεφ: Τάσος Στεφάτος

 

Fiore 15/20 (Ζάκυνθος, «Lesante Cape Resort & Villas») | Σεφ: Άγγελος Μπακόπουλος

 

Hytra 15/20 (Αθήνα – Νέος Κόσμος – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) | Σεφ: Γιώργος Φελεμέγκας

 

GB Roof Garden 15/20 (Αθήνα – Κέντρο«Grande Bretagne»)| Σεφ: Νίκος Λιόκας, Executive Σεφ: Αστέριος Κουστούδης

 

Grandma’15/20 ( Ίος – Χώρα, «Liostasi Hotel & Suites») | Σεφ: Χρήστος Δημόπουλος, Σύμβουλος Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου

 

Kooc Secrets 15/20 (Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Πύλος, «Costa Navarino») | Σεφ: Γιάννης Παρίκος

 

Lauda 15/20 (Σαντορίνη – Οία, «Andronis Boutique Hotel») | Σεφ: Γιώργος Δόσπρας, Σύμβουλος Σεφ: Emmanuel Renaut

 

Le Pavillon 15/20 (Αθήνα – Χαλάνδρι) | Σεφ: Jean-charles Metayer

 

Lycabettus Restaurant 15/20 (Σαντορίνη – Οία, «Andronis Luxury Suites») | Σεφ: Χρήστος Καραγιάννης

 

Makris Degustation 15/20 (Κέρκυρα – Μωραΐτικα, «Domes Miramare Corfu») | Σεφ: Πέτρος Δήμας

 

Matsuhisa Mykonos 15/20 (Μύκονος – Χώρα, «Belvedere») | Σεφ: Βασίλης Καλογερόπουλος

 

Melia  15/20 (Ζάκυνθος – Τραγάκι, «Lesante Blu Beach Resort») | Σεφ: Βασίλης Κρανιάς, Executive Σεφ: Νίκος Ισπυρούδης

 

Noble Gourmet Restaurant 15/20 (Ρόδος – Καλλιθέα, «Elysium Resort & Spa») | Σεφ: Σπύρος Κουγιός, Executive Σεφ: Γιώργος Τρουμούχης

 

Petra Restaurant 15/20(Σαντορίνη – Οία, «Canaves Oia Suites») | Σεφ: Βασίλης Σντρούγκια, Σπύρος Κασελούρης, Executive Σεφ: Τάσος Στεφάτος

 

Premiere 15/20 (Αθήνα – Νέος Κόσμος, «Athenaeum InterContinental») | Σεφ: Μιχάλης Νουρλόγλου

 

Salonica Restaurant & Bar 15/20 (Θεσσαλονίκη – Φάληρο, Ξεν. «Makedonia Palace») | Executive Σεφ: Σωτήρης Ευαγγέλου

 

Tomata 15/20 ( Ν. Χαλκιδικής – Σάνη, «Sani Marina») | Σεφ: Χρύσανθος Καραμολέγκος

 

Το βραβείο ONE TO WATCH που τιμάει κάθε χρόνο ένα καινούργιο εστιατόριο το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση δίνεται στο Seeds και τον σεφ Δήμο Σαμουράκη

 

Chef Patissier 2023 αναδεικνύεται ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης