Περιφέρεια

Online εφαρμογή της Περιφέρειας για τον μηχανισμό άμεσης καταγραφής προσώπων στη δυνητική περίπτωση νέων προληπτικών απομακρύνσεων

Ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Ρόδο μαίνεται, σε επίπεδο διαχείρισης κρίσης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λαμβάνει μέτρα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν προετοιμασμένος ο μηχανισμός για την άμεση αποτύπωση και εύρεση προσώπων που τυχόν άλλαξαν τόπο διαμονής, σε περίπτωση νέων προληπτικών απομακρύνσεων, αν και εφόσον χρειαστεί.
Για τον σκοπό αυτό, ετοίμασε από χθες, σε συνεργασία με την εταιρεία CISCO, online εφαρμογή καταγραφής αν και εφόσον χρειαστεί ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.
Πρόκειται για μια απλή στη χρήση εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα σε κατοίκους και τουρίστες μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία αλλά και όσων συνοδεύουν, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει την ακριβή γεωγραφική θέση τους και την αποθηκεύει σε βάση δεδομένων.
Με τον τρόπο αυτό ο χρήστης καταγράφεται όχι μόνο εάν βρίσκεται σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας αλλά σε οποιοδήποτε σημείο εκτός οργανωμένων χώρων ακόμα και στην ύπαιθρο.
Η online εφαρμογή καταγραφής ακολούθησε την πρόσκληση που απεύθυνε χθες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς τον κλάδο της διαμονής του νησιού, ώστε να προχωρήσει στην εκμίσθωση κλινών στο βόρειο τρίγωνο του νησιού της Ρόδου και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά έως και τον Αρχάγγελο και στη δυτική πλευρά έως και τον Θεολόγο και στη συνέχεια προχώρησε στη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την εισαγωγή των διαθέσιμων κλινών.
Με την πρωτοβουλία αυτή, γίνεται προσπάθεια, ώστε, εν μέσω υψηλής πληρότητας σε ξενοδοχεία και καταλύματα και αιχμής της τουριστικής περιόδου, να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες προσωρινής μετεγκατάστασης με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για τους πληγέντες. Πράγματι, χθες μεταφέρθηκαν τουρίστες από σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις σε ξενοδοχεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφέρειας και δήλωσαν ελεύθερα δωμάτια στην πλατφόρμα.
Στη Ρόδο ξεκίνησε το Σάββατο 22 Ιουλίου η προληπτική απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών από το νότιο του νησιού η οποία εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ελλάδα μεταφέροντας με ασφάλεια περισσότερους των 19.000 τουριστών σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Χθες, Δευτέρα 24 Ιουλίου, το 90% των τουριστών είχαν αποχωρήσει από τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας μεταφερόμενοι είτε σε άλλο ξενοδοχείο, στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής τους ή πίσω στα ξενοδοχεία από όπου αποχώρησαν προληπτικά ενώ το εναπομείναν 10% περίπου μεταφέρεται ήδη, ώστε μέσα στις επόμενες ώρες να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση συνολικά.
Το Γραφείο Τύπου