Ρόδος: Φωτιά σε ημερόπλοιο με 82 επιβάτες
Αστυνομικό

Ρόδος: Φωτιά σε ημερόπλοιο με 82 επιβάτες Μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού

Φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα σε τουριστικό πλοιάριο στην παραλία Στεγνών στον Αρχάγγελο της Ρόδου.

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα στη  Ρόδο για πλοίο με 82 επιβάτες που τυλίχθηκε στις φλόγες κοντά στην παραλία των Στεγνών. Πρόκειται για ένα ημερόπλοιο με την ονομασία Μαγγελάνος.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει πλωτά του Λιμενικού και παραπλέοντα σκάφη που παρέλαβαν τους επιβάτες και τους αποβίβασαν σε παραλίες από τα Στεγνά μέχρι τα Κολύμπια.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Λιμενικού Σώματος η αποβίβαση των επιβατών έχει ολοκληρωθεί και είναι όλοι καλά.

Επί τόπου έσπευσαν 5 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ σε κατάσταση γενικού συναγερμού τέθηκε το νοσοκομείο Ρόδου.

Στην περιοχή βρέθηκε και το ελικόπτερο πυρόσβεσης που εδρεύει στο νησί της Ρόδου, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού για προκειμένου να σβήσει η φωτιά.

 

Εκδήλωση πυρκαγιάς σε Ε/Γ – Τ/Ρ πλοίου και βύθισή του – Συνελήφθη ο κυβερνήτης

Ενημερώθηκαν απογευματινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Ρόδου και Λίνδου, από ιδιώτη, για εκδήλωση πυρκαγιάς σε Ε/Γ – Τ/Ρ πλοίο Ελληνικής σημαίας, στη θαλάσσια περιοχή ”ΣΤΕΓΝΑ” ν. Ρόδου, με ενενήντα έξι (96) επιβαίνοντες.

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιωτικά σκάφη και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και οχήματα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, με επιβαίνοντες στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής και της οικείας Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Οι ανωτέρω επιβαίνοντες του Ε/Γ – Τ/Ρ πλοίου μετεπιβιβάστηκαν σε παραπλέοντα σκάφη και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στις περιοχές ”ΚΟΛΥΜΠΙΑ” και ”ΣΤΕΓΝΑ” ν. Ρόδου, ενώ δύο (02) εξ’ αυτών μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Από το εν λόγω περιστατικό προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση και τοποθετήθηκε στο σημείο πλωτό φράγμα, από ιδιωτική εταιρεία, ενώ το ανωτέρω Ε/Γ – Τ/Ρ πλοίο βυθίστηκε.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο Κυβερνήτης του εν λόγω πλοίου, κατά παράβαση του άρθρου 277 Π.Κ. (πρόκληση ναυαγίου), του άρθρου 292 Π.Κ. (παρακώλυση συγκοινωνιών), του άρθρου 306 Π.Κ. (έκθεση σε κίνδυνο), του άρθρου 314 Π.Κ. (πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια), του άρθρου 13 του Π.Δ. 55/1998 (πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης) και παρ. 03 του άρθρου 223 του ΚΔΝΔ (μη διάσωση των ναυτιλιακών εγγράφων του πλοίου). Στη συνέχεια, συνελήφθη και έτερο μέλος του πληρώματος, λόγω προσκόμισης με καθυστέρηση την κατάσταση επιβαινόντων επί του Ε/Γ – Τ/Ρ πλοίου, κατά παράβαση της παρ. 02 του άρθρου 5 του Π.Δ. 23/1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει.