Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: Καμία ανοχή στην αυθαιρεσία, αλλά δεν δέχομαι την στοχοποίηση των νησιών και του θεσμού της Περιφέρειας που δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα (HX)

«Που ήταν όλοι αυτοί οι “ευαίσθητοι” πολίτες όταν εμείς δίναμε την μάχη κατά της αυθαιρεσίας στις παραλίες μας» διερωτήθηκε ο Περιφερειάρχης. «Γιατί διαβάζετε τα Πρωτόκολλα Κατεδάφισης από το τέλος προς την αρχή; Είστε Άραβες;»

«Καμία ανοχή δεν υπάρχει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απέναντι στα φαινόμενα αυθαίρετης δόμησης στις παραλίες,  αλλά δεν δέχομαι και την στοχοποίηση των νησιών σε μια σταθερή και μόνιμη βάση. Η αυθαίρετη δόμηση είναι ένα άθλημα στο οποίο οι Έλληνες επιδίδονται με μεγάλη επιτυχία με δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα στον αιγιαλό, παντού σε όλη την Ελλάδα.  Η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται πάντα σε κάποιο νησί, μικρότερο ή μεγαλύτερο, αλλά πάντα σε κάποιο νησί.  Δεν θέλω συμψηφισμό, δεν θέλω ασυλία, θέλω να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα και οριζόντιοι κανόνες παντού».

Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην διάρκεια του οποίου τοποθετήθηκε στο μεγάλο θέμα των ημερών που αφορά στην αυθαίρετη δόμηση σε αιγιαλό και παραλία.

 

Με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο, ο Περιφερειάρχης είπε ότι από τον Οργανισμό που προΐσταται και υπηρετεί, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα, ωστόσο δεν είναι δυνατόν η δημόσια συζήτηση να εξαντλείται επιλεκτικά σε δύο μόνο νησιά, τη Μύκονο και την Ρόδο, όταν η αυθαίρετη δόμηση συνιστά διαχρονικό πρόβλημα για όλη την Ελλάδα.

Ο Περιφερειάρχης για πολλοστή φορά κατέστησε σαφές ότι την αρμοδιότητα εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι Περιφέρειες δεν εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο ζήτημα αυτό, ως εκ τούτου όλοι εκείνοι που βάζουν στο κάδρο την Περιφέρεια , εν γνώσει τους ότι δεν έχει καμία εμπλοκή και αρμοδιότητα, στόχο έχουν να σπιλώσουν υπολήψεις μελών της Περιφερειακής Αρχής.

«Θέλω να πω σε όσους μας κουνάνε το δάχτυλο και διακινούν με χυδαιότητα τα ψεύδη για να γδάρουν και να σπιλώσουν υπολήψεις  μελών της  Περιφερειακής Αρχής, ότι εμείς έχουμε βιογραφικό σε αυτόν τον τόπο. Που ήσασταν εσείς πριν από 20 χρόνια, όταν μέσα από το Επιμελητήριο εμείς δίναμε μόνοι μας τον αγώνα κατά των αυθαίρετων κατασκευών και τότε μας έλεγαν γραφικούς;» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος υπενθυμίζοντας τους αγώνες που είχε δώσει επί της προεδρίας του στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, όταν όλοι σφύριζαν αδιάφορα.

Επιπλέον, θέλοντας να καταδείξει τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται. κρυμμένες κάτω από τον μανδύα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, ο Περιφερειάρχης αναρωτήθηκε για ποιο λόγο όλοι εκείνοι που εμπλέκουν την Περιφέρεια στο επίμαχο ζήτημα, δεν ενοχλήθηκαν μέχρι σήμερα από τα εκατοντάδες αυθαίρετα στις παραλίες του νησιού και για ποιο λόγο οι αναφορές τους περιορίζονται μόνο σε τρεις πρόσφατες περιπτώσεις, διερωτώμενος: «Γιατί διαβάζετε τα Πρωτόκολλα Κατεδάφισης ανάποδα,  από το τέλος προς την αρχή ; Είστε Άραβες;», για να καταλήξει:  «Θέλουμε την αρμοδιότητα για να τα τακτοποιήσουμε όλα και όχι επιλεκτικά».

 

Σημειώνεται ότι με το θέμα της αυθαίρετης δόμησης είχε ασχοληθεί και πάλι το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, τον Απρίλιο του 2022. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Πηγή RealVoice  Της Ρένας Παυλάκη
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου η πρόταση περιγράφεται λεπτομερώς:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκάθαρη στάση και πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης
Γιώργος Χατζημάρκος: “Οι αυθαίρετες καταλήψεις δημόσιου χώρου, θέριεψαν από την διαχρονική και υπερκομματική ανοχή του φαινομένου από το Κράτος”

Σε συγκεκριμένη πρόταση προς την κυβέρνηση για την αποτελεσματική προστασία του δημόσιου χώρου κατέληξε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, που συζήτησε το θέμα στη χθεσινή του συνεδρίαση, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, μετά και την διαπίστωση ότι το διαχρονικό φαινόμενο της αυθαιρεσίας έχει λάβει καταιγιστική μορφή, με τις ανάλογες καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία των νησιών.
Το θέμα εισηγήθηκε η Έπαρχος Μήλου και Εντεταλμένη Περιβάλλοντος Κυκλάδων, Έλλη Χωριανοπούλου, πως ως Προϊσταμένη της Πολεοδομίας Μήλου έχει πλήρη γνώση του προβλήματος σε όλες τις παραμέτρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι της πρότασης υπερθεμάτισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Γλυνός, ο οποίος δήλωσε την πλήρη ταύτισή του με την εισήγηση, με την παρατήρηση για την αυτονόητη, που έγινε και αποδεκτή, παρατήρηση της ανάγκης τήρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο προτείνει:
1. Την ίδρυση Ειδικού Σώματος Προστασίας Δημόσιου Χώρου, στο επίπεδο του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, με την ταυτόχρονη μεταφορά σε αυτόν
α) των πιστώσεων, που για το σκοπό αυτό, έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και
β) των ποσών που προκύπτουν από την επιβολή των σχετικών προστίμων.
2. Η λειτουργία του ανωτέρω προτεινόμενου σώματος να εξεταστεί στο πλαίσιο λειτουργίας είτε των ΥΔΟΜ είτε της Δημοτικής Αστυνομίας (αμφότερες υπηρεσίες της Α’θμιας αυτοδιοίκησης).
3. Να γίνει κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο την απλούστευσή της και τη συντόμευση των σχετικών διαδικασιών, για την υλοποίηση των οριστικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης με την απάλειψη κάθε συναρμοδιότητας και την μεταφορά του συνόλου των ενεργειών σε αποκλειστικά ένα επίπεδο διοίκησης, που για τους λόγους που αναλύθηκαν παραπάνω μπορεί να είναι μόνο ο Α’ βαθμός αυτοδιοίκησης.

Ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν θα είχε αντίρρηση να περάσει η αρμοδιότητα στον Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι θα δοθούν στις Περιφέρειες όλα τα εργαλεία, που σήμερα διαθέτουν οι Δήμοι (Υπηρεσίες Δόμησης και Δημοτική Αστυνομία π.χ.) ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα θέμα που θα τεθεί θεσμικά από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, συνολικά για όλες τις Περιφέρειες. «Θέλουμε καθαρές λύσεις, καθαρές αποφάσεις , καθαρές λειτουργίες» ανέφερε.

Τόσο από την εισηγήτρια κα Έλλη Χωριανοπούλου, όσο και από τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο επισημάνθηκε ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης σε κεντρικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι οριζόντια, υπερκομματική και διαχρονική. Η αδράνεια αυτή είναι τελικά καταστροφική, διότι δημιουργεί αφενός τετελεσμένες καταστάσεις και αφετέρου, που είναι και το πιο σημαντικό, δημιουργεί την πεποίθηση σε όλους ότι, οι αυθαιρεσίες όχι μόνο δεν τιμωρούνται, αλλά διατηρούνται, άρα εμμέσως επιβραβεύονται. Το αποτέλεσμα αυτού; Περισσότερες και μεγαλύτερης κλίμακας αυθαίρετες κατασκευές. Οι επιπτώσεις του διαχρονικού αυτού φαινομένου εντοπίζονται και στους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης, στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην οικονομία. Προκαλείται διάλυση του κοινωνικού ιστού, με την εμπέδωση ενός αισθήματος ανομίας και ατιμωρησίας, το οποίο σε βάθος χρόνου «προάγει» συμπεριφορές αυθαιρεσίας, που εκτείνονται πολύ πέρα από τη δόμηση μόνο, δημιουργώντας και ένα αίσθημα απογοήτευσης και ανασφάλειας στους πολίτες οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην αυθαιρεσία.
Η συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος οδηγεί σε ολοένα και χαμηλότερο επίπεδο ζωής των πολιτών, ειδικότερα σε συνδυασμό με τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όσον αφορά στην οικονομία, το φαινόμενο αυτό δημιουργεί το «τέλειο» περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, με επιπτώσεις στην υγιή ανάπτυξη της επιχειρηματικής άμιλλας, αλλά πολύ συχνά και στη στέρηση πολυτίμων δημοσίων εσόδων.
Παράλληλα, η έλλειψη αρμοδιότητας στον Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα της προστασίας του Δημόσιου χώρου και ειδικότερα στην υλοποίηση Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης Αυθαίρετων Κατασκευών, αλλά και της επιβολής των σχετικών ποινών (διοικητικών, οικονομικών ή κατεδαφίσεων), σε συνδυασμό με την γιγάντωση του φαινομένου, οδηγεί στην ανάγκη αναθεώρησης του σχετικού θεσμικού πλαισίου.
Επιπλέον και με αφορμή την συστηματική στοχοποίηση και συκοφάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από συγκεκριμένους κύκλους και παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα, τονίστηκε ότι η Αυτοδιοίκηση του Β’ βαθμού, δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως εύκολος πολιτικός στόχος ή άλλοθι κατά περίπτωση, ανάλογα με τις γνώσεις, ορέξεις ή κίνητρα των πάσης φύσεως καταγγελλόντων.

Επ’ αυτού, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

“Δεν θέλω να δώσω παραπάνω χρόνο και ενέργεια σε αυτή τη διάσταση αυτού του ζητήματος η οποία ντροπιάζει την πολιτική ζωή του τόπου. Αναφέρομαι σε μια χυδαία προσπάθεια στοχοποίησης της Περιφερειακής Αρχής, που γίνεται από μια συγκεκριμένη παρέα δημοσιολογούντων οι οποίοι, κάθε φορά που αναφέρονται σε αυθαίρετες κατασκευές, ρωτούν ΄΄τι κάνει η δημοτική ή περιφερειακή αρχή΄΄. Ξεχνάνε όλοι αυτοί να αναφερθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, που έχει την αρμοδιότητα, το προσωπικό και τους πόρους. Ακόμα και σήμερα, ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός, στην επιστολή που έστειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ξέχασε να αναφερθεί στην καθ’ ύλιν αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό συνιστά προσβολή του θεσμού και κάποτε και αυτός υπηρέτησε. Απαντάω σε όλους αυτούς ότι τη χυδαιότητα, τη σκοπιμότητα της δικής τους πολιτικής όπου τα πάντα είναι ανταλλάξιμα και εμπορεύσιμα, την επιστρέφω. Μένουμε στην ουσία που είναι η προστασία του δημόσιου χώρου, είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Το ζήτημα δεν χωράει άλλο λαϊκισμό. Αυτός ο λαϊκισμός, για δεκαετίες, μας έφερε στο σημερινό σημείο. Αυτά τα πολύ φτηνά πολιτικά τρικ το μόνο που κάνουν είναι να τραυματίζουν την πολιτική ζωή. Είμαι σίγουρος ότι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα είναι αυτό που στο τέλος επιβραβεύεται από την κοινωνία».

Το Γραφείο Τύπου