ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Το πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos»
Νότιο Αιγαίο Περιβάλλον Περιφέρεια

ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Το πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos»

Συμμετέχοντας σε καινοτόμες δράσεις όπως το πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos», κάνουμε πράξη τον στόχο για νησιά με μηδενικά απόβλητα.
Τον Ιούνιο του 2021 ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τον Δήμο Τήλου και την Polygreen προκειμένου να ανακυκλώνεται και να επαναχρησιμοποιείται κάθε απόβλητο που παράγεται στο νησί, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
 Μία νέα λογική στη διαχείριση αποβλήτων, ένας νέος τρόπος ζωής
Στον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου στεκόμαστε αρωγοί στην πρωτοβουλία του «Just Go Zero Tilos» και με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας συνεχίζουμε την προσπάθεια για καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Κάτοικοι και επισκέπτες ενημερώνονται από την ομάδα του προγράμματος και διαχωρίζουν σωστά τα απόβλητά τους στις ειδικά σχεδιασμένες μπλε τσάντες που φέρουν μοναδικό QR code.
Ακολουθεί η συλλογή πόρτα-πόρτα και η μεταφορά των αποβλήτων στο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας – 3Κ το οποίο αντικατέστησε τον παλιό ΧΥΤΑ του νησιού.
Η Τήλος έχει ήδη καταφέρει ανακύκλωση του 55,6% των αστικών στερεών αποβλήτων, 31,7% κομποστοποίηση και 12,7% παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου (RDF) αλλάζοντας δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. Στην περιοχή Λιβάδια λειτουργεί Κέντρο Ενημέρωσης (Point Zero), όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα.