Περιφέρεια

Η πρώτη κυβέρνηση που ενέκρινε το ακτινοθεραπευτικό, ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε απορρίψει πανηγυρικά

«Αυτό που φέρνει μεγαλύτερη αμηχανία σε εκείνους που δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο, είναι ότι η διεκδικητική γραμμή μας φέρνει αποτελέσματα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης

Η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο της Ρόδου, ήταν το αποκλειστικό θέμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τη Ρόδο και τα νησιά, την ανακοίνωση που έγινε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Παρασκευή, 12 Μαΐου, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του Αναπτυξιακού Προγράμματος του Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο.

Της Ρένας Παυλάκη

Ο Περιφερειάρχης έκανε ειδικά αναφορά στις «απίθανες δηλώσεις» που έγιναν αμέσως μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για το ακτινοθεραπευτικό, από εκείνους που συστηματικά δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πίστευα ότι σε κάποια θέματα θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν κοινό στόχο. Ούτε στο ζήτημα αυτό δεν μπορέσαμε τελικά να συμφωνήσουμε. Δυστυχώς έχουμε απωλέσει κάθε ελπίδα, με ευθύνη εκείνων που συστηματικά δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο».

Ο Γιώργος Χατζημάρκος σημείωσε ότι η πρώτη κυβέρνηση που ενέκρινε τη δημιουργία του ακτινοθεραπευτικού, ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ όταν η προηγούμενη κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ το είχε απορρίψει πανηγυρικά, για να προσθέσει ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα πίεσης και διεκδίκησης, προκειμένου να πειστεί το Υπουργείο Υγείας για την αναγκαιότητά του. Και πρόσθεσε πως «αυτό που φέρνει μεγαλύτερη αμηχανία σε εκείνους που δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο, είναι ότι η διεκδικητική γραμμή μας φέρνει αποτελέσματα, ότι κλείνουμε τις ανοιχτές πληγές του τόπου».

Αναφερόμενος στο σημείο που βρίσκεται η όλη διαδικασία για το Ακτινοθεραπευτικό, ο Περιφερειάρχης είπε ότι εδώ και δύο χρόνια γινόταν αθόρυβα, χωρίς δηλώσεις και δημοσιότητα, μια πολύ συστηματική και σκληρή δουλειά, ώστε αν ποτέ ερχόταν το «πράσινο φως», να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και όχι να αρχίζουμε από το μηδέν.

Τα βήματα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί :

–       ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ

Έχει εγκριθεί το κτιριολογικό πρόγραμμα του έργου από το Υπουργείο Υγείας

–       ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ ΜΕΛΕΤΗ

Υπάρχει ήδη εγκεκριμένη από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

–       ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Υπάρχει ήδη εγκεκριμένη από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

–        ΜΕΛΕΤΗ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Υπάρχει ήδη εγκεκριμένη από την από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Επίσης έχουν ήδη τροποποιηθεί οι όροι δόμησης του χώρου του Νοσοκομείου στο πλαίσιο της πολεοδομικής μελέτης Αγίων Αποστόλων,  προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Όλα τα παραπάνω έχουν υλοποιηθεί με τη συνεργασία των μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την οποία ο Περιφερειάρχης δήλωσε υπερήφανος, αλλά  και μεγάλης ομάδας μηχανικών-εθελοντών της Ρόδου, τους οποίους ευχαρίστησε για την συμβολή τους, στο πρόσωπο του πρώην δημάρχου Ρόδου, Στάθη Κουσουρνά, λέγοντας ότι θα γίνει προσεχώς ειδική τελετή για τις δημόσιες ευχαριστίες για την εθελοντική τους εργασία.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι έτοιμη να δημοπρατήσει την κατασκευή του κτηρίου. Η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η οικοδομική άδεια  η οποία δεν μπορεί να εκδοθεί αν προηγουμένως δεν διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης όπου έχει ανεγερθεί το νέο Νοσοκομείο της Ρόδου και συγκεκριμένα να γίνει η  μεταβίβασή του από το Υπουργείο Εργασίας, στο Υπουργείο Υγείας (να σημειωθεί ότι το νέο Νοσοκομείο Ρόδου δεν είναι καν εγγεγραμμένο στο Κτηματολόγιο, ενώ μέχρι προσφάτως δεν είχε ούτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής,  εκπόνησαν τελικά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και δωρήθηκε στο Νοσοκομείο).

Η μεταβίβαση του ακινήτου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή, η οποία θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ώστε να εκδοθεί το συντομότερο η οικοδομική άδεια. Εφόσον εκδοθεί, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να προχωρήσει στη δημοπράτηση εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων μηνών, με τον Περιφερειάρχη να εκφράζει την ελπίδα αυτό να γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σημείωσε ωστόσο ότι εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, στην περίπτωση κατά την οποίαν δεν θα μπορέσουν να συνεννοηθούν τα δύο Υπουργεία, Εργασίας και Υγείας.

Το κτήριο που θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα είναι έκτασης 1370 τ.μ.. Θα ανεγερθεί στην δεξιά αυλή του Νοσοκομείου  και θα εφάπτεται του κεντρικού κτιρίου, ώστε να υπάρχει εσωτερική  πρόσβαση. Λόγω των ειδικών προδιαγραφών, εξαιτίας της ακτινοβολίας, θα είναι σε μεγάλο βαθμό υπογειοποιημένο.

Επιπλέον, όπως συμφωνήθηκε προ ημερών με την κα Μίνα Γκάγκα,  το Υπουργείο Υγείας θα τρέξει άμεσα  τις διαδικασίες για την διενέργεια του διαγωνισμού προμήθειας του εξοπλισμού του Ακτινοθεραπευτικού, ώστε να ολοκληρωθεί παράλληλα με την κατασκευή του κτηρίου, για να μην χαθεί επιπλέον χρόνος για τη λειτουργία του.

 

Ακούστε εδώ τον Περιφερειάρχη για το Ακτινοθεραπευτικό:

 

  • Σημειώνεται ότι την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη θα γίνει η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την προμήθεια και εγκατάσταση ψυκτικών σωμάτων στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Πρόκειται για λύση προσωρινή, που έδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία χρηματοδοτεί και αυτό το έργο, για να καλυφθούν οι ανάγκες της θερινής περιόδου, ενώ ως γνωστόν επίκειται η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Ρόδου, έργο που επίσης χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας.
  • Στο τέλος Ιουλίου θα ξεκινήσουν και οι εργασίες αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.

 

Πηγή RealVoice