Περιφέρεια

“Πράσινο φως” για την εργολαβική σύμβαση του Εθνικού Θεάτρου, ανάβει το Ελεγκτικό Συνέδριο – Χατζημάρκος: “Μέσα στο καλοκαίρι οι σκαλωσιές”

Μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της αναστήλωσης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, του εμβληματικού έργου που για πολλά χρόνια αποτελεί ζητούμενο για την κοινωνία της Ρόδου και παράλληλα, αντικείμενο ενός στείρου και εν πολλοίς προσχηματικού ευχολογίου, ψηφισμάτων και ανακοινώσεων, όσων επέτρεψαν  ή συνετέλεσαν στην σταδιακή υποβάθμιση και καταστροφή του ιστορικού κτηρίου.
Της Ρένας Παυλάκη
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκλήρωσε τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο και  έδωσε το “πράσινο φως”  στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να  προχωρήσει  στην υπογραφή της Εργολαβικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media o  Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, οι σκαλωσιές για την εκκίνηση του έργου, θα εγκατασταθούν μέσα στο καλοκαίρι.
“Πράσινο φως” για την εργολαβική σύμβαση του Εθνικού Θεάτρου, ανάβει το Ελεγκτικό Συνέδριο – Χατζημάρκος: “Μέσα στο καλοκαίρι οι σκαλωσιές”
Σημειώνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά συνέπεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.
Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης αναφέρει:

Το έργο «Αποκατάσταση και επαναλειτουργία Εθνικού Θεάτρου Ρόδου»  που θα ξαναδώσει ζωή στο εμβληματικό, ιστορικό κτίριο, είναι συνολικού αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 17.235.000,00 €.  Χρηματοδοτείται με το ποσό των 16.800.000,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το ποσό των 400.000,00 € από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με το ποσό των 35.000,00 € από τον Δήμο Ρόδου.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, αποτελεί  όνειρο όλης της κοινωνίας της Ρόδου, ένα ακόμα στοίχημα, να κλείσει οριστικά  μια ακόμη πληγή δεκαετιών, από τις πολλές  που κληροδότησαν στον τόπο οι διαχειριστές ενός νοσηρού και τραυματικού παρελθόντος,  διασφαλίζοντας για το ιστορικό κτίριο την αναβίωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο της Ρόδου, αλλά ολόκληρης της χώρας.

Ο δρόμος γι’ αυτό το ιστορικής σημασίας έργο άνοιξε κατά την  επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στη Ρόδο, στις 5 Νοεμβρίου 2021, οπότε ο Πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας την ιστορική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και την μεγάλη πολιτισμική συνεισφορά του από την περίοδο της ανέγερσής του επί Ιταλοκρατίας, μέχρι και την περίοδο αναστολής της λειτουργίας του,  προέβη στην ανακοίνωση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Της εξαγγελίας της χρηματοδότησης αποκατάστασης του εμβληματικού αυτού κτιρίου, προηγήθηκε μια μακρά περίοδος συνεργασίας και συνεννοήσεων ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έργο σύνθετο και απαιτητικό, λόγω της ιδιαιτερότητας και της ιστορικότητας του.

Ακολούθησε η υπογραφή  Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης  μεταξύ της  Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, για την υλοποίηση του έργου  και η έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) του Υπουργείου Οικονομικών, της χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το χρηματικό ποσό των 16.800.000,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Μετά την θετική αξιολόγηση της ΕΥΣΤΑ επί της πληρότητας των στοιχείων του έργου και της συμβατότητας αυτού με τους γενικούς και ειδικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε την απόφαση ένταξης.

Ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του εμβληματικού κτηρίου, που διενεργήθηκε στις αρχές του έτους από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως φορέας υλοποίησης του έργου.

Προηγήθηκε η πρώτη για το 2023 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης του έργου. Στη συνεδρίαση συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για όλους μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω, διότι το γεγονός ότι το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας όλων μας. Πιστεύω ότι είναι ένα από τα έργα που πραγματικά δικαιώνουν τον ορισμό και τις επιλεξιμότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότας. Είναι ένα έργο αναπτυξιακό, βαριά πολιτιστικό, το οποίο έχει πολύ μεγάλο κοινωνικό αντίκρισμα, όχι μόνο για την Ρόδο αλλά για ολόκληρο το Αιγαίο, ένα έργο που έχει συνδεθεί ιστορικά με πολύ σημαντικές στιγμές του λυρικού θεάτρου και της όπερας. Εκτός από την πολιτιστική του διάσταση, θα τονώσει ιδιαίτερα το τουριστικό προϊόν της Ρόδου και πραγματικά θέλω να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία.  Επειδή ο προϋπολογισμός του είναι μεγάλος για έργο πολιτισμού, η υιοθέτηση της πρότασής μας από τον Πρωθυπουργό, ήταν αυτή που «ξεκλείδωσε» όλη την διαδικασία για την χρηματοδότησή του. Θέλω να ευχηθώ να έχουμε ανάδοχο το συντομότερο δυνατόν και  μέχρι το τέλος του 2025, να είμαστε όλοι γεροί για να το εγκαινιάσουμε».

Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς την Υπουργό Πολισμού, Λίνα Μενδώνη και δια μέσου αυτής και προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

«Είναι μεγάλη η χαρά μας που η νέα χρονιά μπαίνει “με το δεξί”. Χωρίς την δική σας καταλυτική παρέμβαση, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτή την εξαιρετικά ευχάριστη θέση. Μέσα από αυτό το ερείπιο που σύντομα θα πάψει να μας ντροπιάζει, μας δώσατε την υπέροχη είδηση για την διάσωση του Εθνικού Θεάτρου. Ενός μνημείου, εξαιρετικά σπουδαίου, για το πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου και της χώρας μας, που για χρόνια το βλέπαμε να ρημάζει», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε:

«Ένας ακόμη σκελετός από το παρελθόν, που βγάλαμε από την ντουλάπα για να τον φτιάξουμε. Ήταν πιο δύσκολο από ό,τι περιμέναμε, ένα πολύ απαιτητικό έργο για το οποίο εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φτάσαμε σήμερα σε αυτήν την υπέροχη μέρα. Και αναρωτιέμαι, πώς  η ομάδα των “ευαίσθητων’, θα βγάζει από  από εδώ και στο εξής ψηφίσματα και ανακοινώσεις; Πώς θα δείχνει την συγκίνησή της πάνω στο ερείπιο; Επιπλέον, τους στερήσαμε τη χαρά να γκρεμίσουν ό,τι απέμεινε. Είναι η πρώτη φορά που κάτι θα “ξηλωθεί” για να  αντικατασταθεί. Με σχέδιο, με προϋπολογισμό, με σύμβαση, με ανάδοχο, με υπόλογο που φέρει την ευθύνη. Διότι τόσα χρόνια, έπαιζαν απλώς με τα κροκοδείλια δάκρυα, “ξήλωσαν” τα πάντα, κατέστρεψαν ό,τι όμορφο υπήρχε μέσα στο Εθνικό Θέατρο, χάθηκαν όλα εκείνα που έπρεπε να έχουν φυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Kαι είναι αυτή η ομάδα που εγώ αποκαλώ “γκρουπ της κακομοιριάς”, “συμμορία της μιζέριας” η οποία πρώτη πάλι θα επιτεθεί για το… χρώμα της κουρτίνας. Αυτό που έχει σημασία, είναι το πολιτικό μήνυμα που βγαίνει σήμερα από εδώ. Ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για το πώς ξαναχτίζεται ένας τόπος. Γιa όλα αυτά που ξέχασε ακόμη και ο χρόνος, για όλους τους σκελετούς που βρήκαμε στις ντουλάπες, κάνοντας το αδύνατο δυνατό».

Πηγή RealVoice 99.5