Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος απο Σύμη: “Η σημερινή επέτειος της 8ης Μαΐου 1945, αποτελεί ορόσημο, στην ιστορία της Δωδεκανήσου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης”

 

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Επετείου της 8ης Μαΐου 1945 στο νησί της Σύμης, παραβρέθηκε σήμερα, Δευτέρα 8 Μάϊου , ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Τη σημερινή 78η επέτειο λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου, με την παράδοσή της από τους Γερμανούς στις συμμαχικές δυνάμεις, που εορτάσθηκε στο νησί με τη δέουσα λαμπρότητα, τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κων/νος Φλώρος.

«Η σημερινή επέτειος της 8ης Μαΐου 1945, αποτελεί ορόσημο, στην ιστορία της Δωδεκανήσου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι η ημέρα που η άνευ όρων παράδοση της Δωδεκανήσου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, στις δυνάμεις των Συμμάχων, σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για να ζήσει και να γιορτάζει ολόκληρη η ανθρωπότητα αυτή τη μεγάλη μέρα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου 

Παρόντος του Περιφερειάρχη, ανακηρύχθηκαν από το Δήμο Σύμης, Επίτιμοι Δημότες Σύμης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και η Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού για τη διαχρονική προσφορά τους στο νησί

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος  σε ανάρτηση του επισημαίνει τα εξής:

Σαν σήμερα, 8 Μαΐου 1945 στην Σύμη, η Δωδεκάνησος παραδόθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις των Γερμανών στις συμμαχικές δυνάμεις και άνοιξε έτσι ο δρόμος της επανένωσης της Δωδεκανήσου με την μητέρα Ελλάδα.
Την μεγάλη αυτή γιορτή επέλεξε ο Δήμος Σύμης για να ανακηρύξει Επίτιμους Δημότες Σύμης τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και την επι σειρά ετών Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Σάκη Κυπραίου.
Ο μεγαλύτερος πλούτος κάθε τόπου είναι οι άνθρωποι του και από σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό της Σύμης, και των νησιών μας συνολικά, εμπλουτίστηκε ακόμα περισσότερο με τρία λαμπρά μέλη της κοινωνίας της χώρας μας