Ελλάδα Υγεία

Αντιδράσεις για τις αλλαγές στις εφημερίες του ΕΣΥ Εξώδικο ΕΙΝΑΠ προς την Μίνα Γκάγκα

Νοσοκομεία: Σφοδρές αντιδράσεις με τη νέα εγκύκλιο της Γκάγκα για τις εφημερίες
Αναστάτωση στους νοσοκομειακούς γιατρούς έχει προκαλέσει απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που εγκρίθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και προβλέπει ότι όταν υπάρχουν ελλείψεις γιατρών στις εφημερίες των νοσοκομείου, τα κενά μπορούν να καλύπτονται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας απαντούν στην απόφαση αυτή με εξώδικο προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνας Γκάγκα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική απόφαση καλώντας την κ. Γκάγκα να την αναιρέσει.

Από το υπουργείο Υγείας διευκρινίστηκε ότι όταν στον οργανισμό ενός νοσοκομείου προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (πχ ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας.

Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας: Είναι πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία και δεν επηρεάζει τα επείγοντα περιστατικά
Γκάγκα: Διευκρινίσεις σχετικά με την εγκύκλιο για τις εφημερίες, που προκάλεσε αντιδράσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με την εγκύκλιο που αφορά στις εφημερίες των νοσοκομείων και η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση των υγειονομικών εξέδωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

“Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν πάντα γιατροί που εφημερεύουν στα επείγοντα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον κεφαλαιώδη ρόλο της επείγουσας ιατρικής στην ασφαλή αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού, έδωσε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την εξειδίκευση αλλά και την απασχόληση στα ΤΕΠ.

Στα μικρότερα νοσοκομεία, ο οργανισμός συχνά προβλέπει μία ή δύο θέσεις ειδικών, επειδή και τα περιστατικά που δέχεται ένα μικρότερο νοσοκομείο είναι λίγα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΚεΣΥ – που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο – γνωμοδότησε ως εξής: όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (πχ ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός, ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας”, αναφέρε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

“Η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό.

Εξασφαλίζει υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένου ότι προϋπόθεση είναι η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού πχ παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα.

Εξασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάπαυσης των ιατρών, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο.

Και, τέλος, η απόφαση του ΚεΣΥ συμβαδίζει με την συνεργατικότητα και την λειτουργία σε ομάδες που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας”, διευκρινίζει η Μίνα Γκάγκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *