4th World Food Gift Challenge: Στην Κω ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας
Δωδεκάνησα Περιφέρεια

4th World Food Gift Challenge: Στην Κω ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας

Μια διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2019 σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού IGCAT.

Προϊόντα γαστρονομίας από βραβευμένες Παγκόσμιες Περιφέρειες Γαστρονομίας συγκεντρώνονται από τις 26 έως τις 29 Απριλίου στην Κω, όπου θα αξιολογηθούν από μία διεθνή κριτική επιτροπή και θα βραβευθούν σε τελετή στις 27 Απριλίου.

Το νησί του Ιπποκράτη φιλοξενεί τον θεσμό που θέτει στο επίκεντρο τον μικρό παραγωγό και επιχειρεί να δώσει διεθνή προβολή σε υψηλής ποιότητας χειροποίητα τρόφιμα και δώρα χειροτεχνίας.

Ειδικότερα, ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας “4th World Food Gift Challenge” συγκεντρώνει φέτος 29 δώρα τροφίμων ή χειροτεχνίες σχετικές με τη γαστρονομία από διεθνείς και ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, όπως της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Σαουδικής Αραβίας.

Διοργανώνουμε τον διαγωνισμό World Food Gift Challenge για να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε Περιφέρειες της Ευρώπης και του κόσμου να προστατεύσουν και να προωθήσουν την τοπική γαστρονομία και την πολιτιστική τους ποικιλομορφία καθώς και να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μοναδικά δώρα γαστρονομίας ως το κανάλι που θα επικοινωνήσει προς τα έξω ιστορίες από τον τόπο και την περιοχή τους” δήλωσε η Πρόεδρος του IGCAT, Dr. Diane Dodd.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μόνη ελληνική Περιφέρεια που συμμετέχει στον διαγωνισμό, αφού νωρίτερα είχε διοργανώσει, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, την προκριματική διαδικασία που ανέδειξε τα προϊόντα που θα την εκπροσωπήσουν στον διεθνή διαγωνισμό. 

Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο IGCAT, φέτος σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής, με 37 δώρα γαστρονομίας από 21 παραγωγούς από 11 νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

“Σήμερα, παρατηρούμε μία παγκόσμια τάση, από την οποία θέλουμε οι νησιώτες να βγουν κερδισμένοι: τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα και για αυθεντικά, μοναδικά και βιώσιμα προϊόντα. Η στρατηγική μας για τη γαστρονομία και τη σύνδεσή της με τον τουρισμό, τον κύριο μοχλό της τοπικής μας οικονομίας, βασίζεται στην αντίληψη ότι είναι μία αφήγηση και γεύση παράδοσης, ιστορίας, πολιτισμού. Και τα δώρα γαστρονομίας είναι πολύτιμα αφού στη συσκευασία τους κλείνουν, μαζί με τη μυρωδιά και τη γεύση του προϊόντος, τη μνήμη και την ανάμνηση από τον προορισμό” αναφέρει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος που φέτος φιλοξενεί τη διοργάνωση στο Νότιο Αιγαίο.

 

Οι εκδηλώσεις της διοργάνωσης με θέμα “Χτίζοντας υπερηφάνεια για την τοπική Γαστρονομία” θα φιλοξενήσουν τις επόμενες μέρες στο νησί της Κω, μεταξύ άλλων, την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Πρέσβειρα της Κουζίνας του Αιγαίου, παραγωγούς και ειδικούς γαστρονομίας από διάφορες χώρες και βραβευμένες Περιφέρειες Γαστρονομίας καθώς και τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους: Wendy Barrie, IGCAT Expert και διευθύντρια του Σκωτσέζικου Οδηγού Φαγητού και του Μονοπατιού τυριού της Σκωτίας (Director of the Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail), Kirsi Vartia, ειδικό Τουρισμού στον Συμβουλευτικό Οργανισμό Γυναικών Αγροτών της Φινλανδίας “ProAgria” , Francesco Grech, Διευθυντή Πολιτιστικής Διαχείρισης της Περιφέρειας του Γκόζο (Μάλτα), Andrea Iurato, ζαχαροπλάστη και master chocolatier από την Μόντικα της Σικελίας, Paula Frade, IGCAT Expert και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παραδοσιακών Λογοτεχνικών Σπουδών, Κληρονομιάς, Τεχνών και Πολιτισμού στο Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας και Νίκη Μηταρέα δημοσιογράφος γαστρονομίας και βραβευμένη συγγραφέας μαγειρικής.

 

Το διεθνές διεπιστημονικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο IGCAT στοχεύει στο να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες, μέσα από την ευαισθητοποίηση στη σημασία προστασίας και προώθησης ξεχωριστών περιφερειακών τροφίμων, πολιτισμού, τεχνών και φυσικών αγαθών ως μέρος ενός βιώσιμου και ισορροπημένου μοντέλου τουρισμού και ανάπτυξης, με την πίστη ότι αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία του πλανήτη, της υγείας, της ευεξίας και των τοπικών οικονομιών.

Για τον σκοπό αυτό, το IGCAT συνεργάζεται με περιφέρειες και φορείς στους τομείς της γαστρονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και του τουρισμού, βασίζεται στην τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου δικτύου εμπειρογνωμόνων και εργάζεται σε συνεργασία με εξειδικευμένους διακυβερνητικούς οργανισμούς.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *