Εκδηλώσεις

Εξαιρετικά επιτυχής η Πασχαλινή εκδήλωση θρησκευτικής μουσικής ”ΣΕ ΤΟΝ ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΝ ΤΟ ΦΩΣ…”

Κατανυκτική, γεμάτη από τον Θεάνθρωπο που φορά το φως και εξαιρετικά επιτυχής ήταν η Πασχαλινή εκδήλωση που διοργάνωσαν την Πέμπτη 6-4-2023, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, ο ΔΟΠΑΡ και ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ρόδου «Ευάγγελος Μουτάφης».

Έλαβαν μέρος η Βυζαντινή Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών, με χοράρχη τον κ. Παναγιώτη Μανουσάκη και η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου (https://www.facebook.com/rodos.mixedchoir), με μαέστρο τον κ. Μιχάλη Καλαεντζή. Την εκδήλωση προλόγισε, παρουσίασε και «χρωμάτισε» με τον μεστό και μελίρρυτο λόγο του ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Πόκιας.

Ήταν ένα μουσικό οδοιπορικό πλημμυρισμένο με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Το πρόγραμμα ήταν έτσι διαρθρωμένο, ώστε το κοινό από την αρχική κατάνυξη και το δράμα της Εβδομάδας των Παθών, διήλθε στην εορταστική ατμόσφαιρα της Ανάστασης του Θεανθρώπου και της ψυχικής ανάτασης:

Βυζαντινή Χορωδία Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου

  1. Εν νυκτός ορθρίζει… – Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…
  2. Ερχόμενος ο Κύριος… – Ιδιόμελο, Ήχος α΄
  3. Σε τον της Παρθένου Υιόν… – Ιδιόμελο, Ήχος α΄
  4. Η αμαρτωλός έδραμε… – Δοξαστικό των Αίνων, Ήχος β΄

Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου

  1. Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ, Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου
  2. Εξαποστειλάριον – Τον Νυμφώνα Σου βλέπω, Ήχος γ΄
  3. Σήμερον Κρεμάται επί ξύλου, Θεμιστοκλή Πολυκράτη
  4. Εγκώμια Επιταφίου (στίχοι και από τις 3 Στάσεις), σε χορωδιακή επεξεργασία Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου
  5. Ότε κατήλθες προς τον θάνατο, Θεμιστοκλή Πολυκράτη

Βυζαντινή Χορωδία Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου

  1. Τον ληστήν αυθημερόν… – Αυτόμελον, Ήχος γ΄
  2. Δύο και πονηρά εποίησεν… – Στιχηρό Ιδιόμελο, Ήχος γ΄
  3. Επί ξύλου βλέπουσα… – Απόστιχα, Ήχος β΄
  4. Δόξα – Σε τον αναβαλλόμενον… – Ιδιόμελο, Ήχος πλ. α΄
  5. Ευλογητάρια – Ήχος πλ. α΄

Μικτή Χορωδία & Βυζαντινή Χορωδία Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου

  1. Αναστάσεως Ημέρα, σε χορωδιακή επεξεργασία Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου και σολιστική ψαλμωδία από τον κ. Σταύρο Κάνια.
  2. Ανάστα η Θεός…

Στο τέλος της λαμπρής εκδήλωσης χαιρετισμό και ευχές απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών κ. Στέργος Παρασκευάς και ο μαέστρος κ. Μιχάλης Καλαεντζής. Ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν τα θερμά λόγια και οι ευχές που απηύθυνε στο τέλος της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ευχές τις οποίες ανταπέδωσαν, συμπράττοντας εν χορώ, τα μέλη και των δύο χορωδιών, άδοντας τη «Φήμη του Μητροπολίτη».

Στην εκδήλωση, εκτός του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου και του προέδρου του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, παραβρέθηκαν: ο Μητροπολίτης Ολύμπου κ. Κύριλλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Φιλήμων Ζαννετίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μπάρδος, ο αντιδήμαρχος κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, ο τ. δήμαρχος και νυν υποψήφιος βουλευτής κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουνάκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και υποψήφιος δήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο τ. νομάρχης κ. Γιάννης Παρασκευάς και πλήθος κόσμου.

Ο ΔΟΠΑΡ και η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου εύχονται η θυσία της Σταύρωσης να καθοδηγούν κάθε σκέψη μας για να βλέπουμε πίσω με κατανόηση, μπροστά με ελπίδα, γύρω μας με αγάπη! Καλό Πάσχα!