ΠΑΤΜΟΣ: Πλήθος πιστών στην τελετή του Nιπτήρος
Βίντεο Δωδεκάνησα

Εκατοντάδες πιστών παρακολούθησαν την τελετή του Nιπτήρος στην Πάτμο (video)

Ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά έθιμα της Πάτμου αναβίωσε σήμερα το πρωί στο νησί της Αποκάλυψης.

Πρόκειται για τη λειτουργία του Ιερού Νιπτήρος, που αποτελεί μια αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου. Τότε ο Χριστός, πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, θέλοντας να τους διδάξει να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους.

Το έθιμο της τελετής του Νιπτήρα ξεκίνησε, πριν 400 χρόνια περίπου, και από τότε κάθε χρόνο, ακόμα και επί τουρκοκρατίας, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τηρείται ανελλιπώς. Έτσι σήμερα Μ. Πέμπτη το πρωί μόλις ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ξεκίνησε μια πομπή, η οποία κατευθύνθηκε στην Χώρα της Πάτμου. Στην κορυφή της πομπής βρίσκονταν η εικόνα του Νυμφίου βασταζόμενη από δύο μοναχούς. Ακολουθούσε ο Ηγούμενος της μονής και πίσω του ιερείς, μοναχοί και πλήθος κόσμου.

Η πομπή πέρασε από τους δρόμους της χώρας, οι οποίοι ήταν στρωμένοι με λουλούδια και σταμάτησε στην πλατεία Δημαρχίας. Εκεί είχε στηθεί η εξέδρα, στην οποία κάθονταν οι 12 ιερείς αναπαριστώντας τους 12 μαθητές του Χριστού σε δυάδες και στον θρόνο του ο Ηγούμενος, που αναπαριστά τον Χριστό.

Αμέσως μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, στο οποίο περιγράφονται τα γεγονότα του Μυστικού Δείπνου ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια των ιερέων, όπως ο Ιησούς έκανε στους μαθητές του πριν τον Μυστικό Δείπνο.

Μετά το πέρας της τελετής, η ίδια πομπή επέστρεψε στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Και φέτος εκατοντάδες πιστών παρακολούθησε το έθιμο, που αναβιώνει εκτός από την Πάτμο, στα Ιεροσόλυμα και την Σάμο.

Πηγή Ertnews.gr