Περιφέρεια

Γ. Υψηλάντης στον ΣΥΡΙΖΑ: Δώστε στη δημοσιότητα τη δική σας Προγραμματική για τη Μεσαιωνική Πόλη, για να κάνουμε τις συγκρίσεις

Δήλωση Γιώργου Υψηλάντη, Εκπροσώπου Τύπου Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου, απάντηση στη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Η πολιτική του ότι να ‘ναι και ότι κάτσει»!

Στους ισχυρισμούς της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου ότι Περιφερειάρχης και Δήμαρχος κρατούν κρυφή την Προγραμματική Σύμβαση για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή στο Δημαρχείο, παρόντων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,  απαντά με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Περιφερειακής Αρχής, Γιώργος Υψηλάντης, ο οποίος ρωτά τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα την Προγραμματική Σύμβαση που είχε εκπονηθεί επί ημερών του και καλεί την ΝΕ του κόμματος να το κάνει τώρα,  ώστε να γίνουν οι αναπόφευκτες συγκρίσεις .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγω για προεκλογική φιέστα, προκειμένου να απαξιώσει την Προγραμματική Σύμβαση –  το περιεχόμενο της οποίας έχει γίνει γνωστό εδώ και πολύ καιρό, μέσα από Δελτία Τύπου τόσο της Περιφέρειας, όσο και του Δήμου Ρόδου –  χωρίς να έχει παραδειγματιστεί από το φιάσκο των ανάλογων  ανακοινώσεων που ακολούθησαν,  όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, όταν και πάλι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για “αέρα κοπανιστό” και “καθρεφτάκια στους ιθαγενείς” , ενώ σήμερα το έργο είναι ήδη δημοπρατημένο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στη δήλωσή του ο Γιώργος Υψηλάντης αναφέρει:

«Η πολιτική του ότι να ‘ναι και ότι κάτσει»!

Την Παρασκευή που μας πέρασε, υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης της Μεσαιωνική Πόλης, μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Το μελάνι δεν στέγνωσε ακόμα κι η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, βγήκε να κατηγορήσει την Περιφέρεια ότι κρύβει την Προγραμματική Σύμβαση από τον Ροδιακό Λαό! Κατ’ αρχήν κανείς δεν κρύβει τίποτα κι από κανέναν. Μας την ζήτησαν και δεν την δώσαμε; Τα κύρια στοιχεία της Σύμβασης (συμβαλλόμενοι, οικονομικό αντικείμενο, φυσικό αντικείμενο, διάρκεια, κλπ) έχουν αναφερθεί και δημοσιοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες στον τοπικό τύπο.

Την ίδια ώρα, σήμερα το πρωί ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης, με την θεσμική σοβαρότητα που τον διακρίνει, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος βρίσκεται εκτός Ρόδου και ζήτησε αντίγραφο της Προγραμματικής Σύμβασης. Ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την λύπη του γιατί λόγω της απουσίας του δεν μπορεί να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημα του κ. Γάκη, προσκαλώντας τον ταυτόχρονα αύριο Τετάρτη το πρωί στο γραφείο του, προκειμένου να του παραδώσει αντίγραφό της.

Αλήθεια η ΝΕ Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ που εγκαλεί τους πάντες, άρα και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γιατί δήθεν «θάβουν» και παραγράφουν την «σκληρή» δουλειά που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την προηγούμενη δημοτική αρχή της Ρόδου το 2018, γιατί δεν δημοσιεύει το τότε δικό της Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης για να το γνωρίσει ο κόσμος και να κάνει τις αναπόφευκτες συγκρίσεις; Και τότε σίγουρα θα έχουμε πολλά να πούμε.

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Γιατί κρύβετε την πραγματικότητα για την Προγραμματική Σύμβαση Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, κ.κ. Περιφερειάρχη και Δήμαρχε;

Αναφορικά με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού, της προέδρου του ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ), του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και του δημάρχου Ρόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου αναφέρει:

Είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο, οι επικεφαλής των τοπικών μας αρχών να «θάβουν» τη σκληρή δουλειά που έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την προηγούμενη δημοτική αρχή, ώστε να ολοκληρωθεί το Σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης για τη Μεσαιωνική Πόλη. Είναι ντροπή να παραγράφεται η δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη της Μ. Π. και έργων γύρω απ’ αυτήν, σε ευρωπαϊκά διαχειριστικά σχέδια και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα (π.χ. Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου).

ΠΡΩΤΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Μετά το «ξεμπλοκάρισμα» των διαδικασιών, 14 χρόνια μετά το τέλος της 1ης Π.Σ., το Νοέμβριο του 2018 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου. Μάλιστα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωνε τότε: «…να ευχηθώ, αυτή τη φορά, να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί η σχετική Προγραμματική Σύμβαση που σήμερα συμφωνήσαμε”. Όμως, αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, ξεκίνησαν οι περίεργες μεθοδεύσεις μαζί με την απόρριψη της έγκρισης από την ΠΝΑΙ.

Αντί λοιπόν να υπερασπίζονται μικρομέγαλες πολιτικές επιδιώξεις και να είναι «ευγνώμονες» στην ηγεσία της κας. Μενδώνη και της Κυβέρνησής της,  οι κ.κ. Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου, όφειλαν να έχουν εξηγήσει στο ροδιακό λαό, για ποιους λόγους μπήκε φρένο στην υλοποίηση του σχεδίου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. [Όπως και για ποιο λόγο δεν συνεχίστηκε το πρόγραμμα αξιοποίησης των ακινήτων της Μ.Π. που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται επί ΣΥΡΙΖΑ].

Και επειδή ακόμα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας η σημερινή υπογεγραμμένη Σύμβαση, ας μας διαφωτίσουν για το ποιες είναι, τελικά, οι διαφορές μεταξύ αυτής και του Σχεδίου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ώστε να υπάρχει αναμονή 4 ετών μέχρι την προεκλογική φιέστα με την Υπουργό στη Ρόδο.  Ποιες είναι άραγε οι διαφορές που «δικαιολογούν» τις δηλώσεις της κας. Μενδώνη όταν ανέφερε ότι «εργαστήκαμε συστηματικά από τον Μάρτιο του 2020 και καταλήξαμε σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, κοστολογημένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια και με εξασφαλισμένους πόρους»!

Οι «εν κρυπτώ» όροι της σημερινής σύμβασης και συγκεκριμένα έργα που περιλαμβάνονται, δημιουργούν ανησυχίες για οπισθοδρόμηση σε μια ξεπερασμένη εμπορευματοποίηση και υπερτουριστικοποίηση, σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόλης. Αρχαιολόγοι καταγγέλλουν ότι το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αντιμετωπίζεται από τον Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού ως τουριστικό προϊόν και μάλιστα χωρίς διαβούλευση με τους επιστήμονες και με κίνδυνο τις αναθέσεις σε ιδιώτες και εργολάβους. Υπολογίζεται η «κατοικήσιμη» ταυτότητα  της Μεσαιωνικής Πόλης ή η νέα -κατ’ επίφαση- σύμβαση, σκοπό έχει τη δημιουργία ενός «θεματικού πάρκου» με μια σειρά μεμονωμένων εργολαβιών από Δήμο και Περιφέρεια σε εκλεκτούς;

ΔΕΥΤΕΡΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβανόταν ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός της Μεσαιωνικής Πόλης, με προτεραιότητα στα έργα υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση κλπ) και διαφύλαξη της μοναδικότητάς της, με βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της και χωροθετημένη την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος, ας ξεκαθαρίσουν οι κ.κ. Χατζημάρκος και Καμπουράκης τη θέση τους για τη «δήθεν» αναπτυξιακή πολιτική του ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ) που οδηγεί σε ιδιωτική διαχείριση.

ΤΡΙΤΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Τον περασμένο Νοέμβριο, σε κοινοβουλευτική Ερώτησή τους 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (συμπεριλαμβανομένου του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού) έθιξαν τα σοβαρά ζητήματα στο σύνολο των δραστηριοτήτων του ΟΔΑΠ (Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, πρώην ΤΑΠ). Με το Νόμο 4761/2020, και επισήμως, η Κυβέρνηση ΝΔ συρρικνώνει και υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα του φορέα, ανοίγοντας για τα καλά την κερκόπορτα της εκχώρησης σε ιδιώτες σημαντικών δραστηριοτήτων και της προστιθέμενης αξίας από τη διαχείριση των μνημείων και μουσείων.

Σημ: Η νέα Προγραμματική Σύμβαση έπρεπε ήδη να βρίσκεται στη διάθεση του ροδιακού λαού. Εν αναμονή της δημοσιοποίησης, επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω τοποθέτηση επί του κειμένου της.