Γ. Λεονταρίτης στον RV: Η Cycladic IFLY άλλαξε τον χάρτη του Αιγαίου
Περιφέρεια

Γ. Λεονταρίτης στον RV: Η Cycladic IFLY άλλαξε τον χάρτη του Αιγαίου, χωρίς να ζητήσει ούτε ένα ευρώ επιδότηση. Αντί να στηριχθεί, οδηγείται στα βράχια (audio)

«Είναι αδιανόητη η αδιαφορία και η παθητικότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ως Περιφέρεια θα επανέλθουμε και θα ζητήσουμε το αυτονόητο» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την αδράνεια και την παθητικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η αεροπορική εταιρεία Cycladic IFLY από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο αίτημα που είχε καταθέσει από τον Οκτώβριο του 2022, να της αποδοθούν slots στα αεροδρόμια των νησιών όπου εκτελεί πτήσεις, εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, με δηλώσεις του στο Πρωινό Xpress του Real Voice 99.5 και την Ρένα Παυλάκη.

Η αγνόηση του αιτήματος της αεροπορικής εταιρείας – το οποίο είχε υποστηριχθεί και με επιστολή του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, προς τον  αρμόδιο τέωςΥπουργό, Κώστα Καραμανλή, τον περασμένο Φεβρουάριο –  είχε ως αποτέλεσμα η Cycladic IFLY να διακόψει το πτητικό της πρόγραμμα από τις 24 Μαρτίου.

Ο κ. Λεονταρίτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας ώστε η εταιρεία του εφοπλιστή Νίκου Λυκιαρδόπουλου, να έρθει στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ήδη, με τις πτήσεις που έκανε από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε ξεκίνησε, μέχρι σήμερα, κατόρθωσε να αλλάξει τον χάρτη του Αιγαίου, εκμηδενίζοντας τον χρόνο σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους.

Χαρακτήρισε ακατανόητη και αδικαιολόγητη την αδιαφορία και την αδράνεια του Υπουργείου για ένα τόσο απλό στην επίλυσή του  αλλά και τόσο κρίσιμο για τα νησιά ζήτημα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια εταιρεία που δεν επιδοτείται ούτε με ένα ευρώ για τα δρομολόγια που εκτελεί, αντιθέτως, έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ για την εξυπηρέτηση των μικρών νησιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων είπε ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα και ότι θα επανέλθει προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπογραμμίζοντας την εθνική σημασία της παρουσίας της Cycladic IFLY στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, στα τουριστικά, επιχειρηματικά και οικονομικά οφέλη που έχει αποφέρει, αλλά και στον καθοριστικό ρόλο της στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας από τους νησιώτες, αφού η προσφορά της είναι σημαντική και στον τομέα της υγείας.

Η Cycladic IFLY είναι η πρώτη ελληνική ενδο-νησιωτική αερογραμμή. Από τον Οκτώβριο του 2022 η μικρή αεροπορική του εφοπλιστή Νίκου Λυκιαρδόπουλου, με έδρα το νησί της Πάρου, χρησιμοποιεί 3 νέα αεροσκάφη τύπου Cessna Grand Caravan 208, χωρητικότητας 8 και 12 επιβατών, για να συνδέει γρήγορα τα ελληνικά νησιά μεταξύ τους.

Μέχρι σήμερα εξυπηρετεί 8 προορισμούς (Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Νάξο, Χανιά Ηράκλειο και Ρόδο). Ειδικά τον χειμώνα, η εξυπηρέτηση αυτών των νησιών με τα μικρά αεροσκάφη της Cycladic IFLY αποδείχθηκε καταλυτική.

Παρά την επιχειρησιακή επιτυχία και τη μεγάλη κοινωνική αποδοχή, το πρόγραμμα Cycladic IFLY αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρό πρόβλημα στη συνέχισή του για λόγους καθαρά γραφειοκρατικούς. Ενώ από τον Οκτώβριο του 2022 η εταιρεία έχει υποβάλλει, όπως ορίζει ο νόμος, το πρόγραμμα των πτήσεων της θερινής περιόδου 2023 και από τον Νοέμβριο του ίδιου έτους έχει ζητήσει την απόδοση Διαθέσιμου Χρόνου Πτήσης (Starting and Landing Operation Time – SLOTs) στα «συντονισμένα» αεροδρόμια των νησιών, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τις Αρχές (SLOT coordinator).

Από τις 24 Μαρτίου έχουν σταματήσει οι προγραμματισμένες πτήσεις της εταιρείας. Η μη απόδοση slots κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου είναι βέβαιο ότι θα φέρει σοβαρό πλήγμα στο (μη επιδοτούμενο!) business plan της εταιρείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια εταιρεία που στην πλήρη ανάπτυξή της τους καλοκαιρινούς μήνες προβλέπεται να απασχολεί 75 ανθρώπους. Επίσης θα αφήσει ένα κενό στην αεροπορική σύνδεση μεταξύ των ελληνικών νησιών με ό,τι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητα των τοπικών πληθυσμών που έχουν ήδη στηρίξει τις μετακινήσεις τους σε αυτή.

(Οι φωτογραφίες από την πρώτη τακτική πτήση της Cycladic IFLY από Ρόδο προς Σύρο,  το μεσημέρι της 24ης Οκτωβρίου 2022)

  

Η επιστολή του Περιφερειάρχη

Τον περασμένο Φεβρουάριο και αφού το θέμα είχε έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο με εισήγηση του κ. Λεονταρίτη, ο Περιφερειάρχης είχε απευθυνθεί στον αρμόδιο Υπουργό με επιστολή του, ζητώντας να διευθετηθεί το ζήτημα των slots για την Cycladic αλλά και για όλες τις αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν τα νησιά.

 

Ρόδος, 10 Φεβρουαρίου 2023

Αρ.Πρωτ.: 1575

 

Προς:

κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

 

Κοιν.:

– κ. Αθανάσιο Κοντογιώργη

Γ.Γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης

– κ. Ιωάννη Ξιφαρά

Γ.Γ. Υπουργείου Μεταφορών

 

Όπως καλά γνωρίζετε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας είναι αυτό της συγκοινωνίας και ιδιαίτερα αυτό της ενδοσυγκοινωνίας μεταξύ νησιών.

Όμως η δυνατότητα μετακινήσεων μεταξύ νησιών είναι κρίσιμη. Όχι μόνο γιατί αυτή αναβαθμίζει το Τουριστικό προϊόν των νησιών μας, προσφέροντας  στους επισκέπτες μας την επιλογή της γνωριμίας περισσότερων νησιών στις διακοπές τους, αλλά κυρίως διότι οι νησιώτες έχουν ανάγκη μετάβασης σε νησί με Νοσοκομείο, ή σε νησί με Διοικητικές  ή Δικαστικές και άλλες Υποδομές.

Είναι ευχής έργο για τους νησιώτες μας ότι υπάρχει εδώ και λίγους μήνες η δυνατότητα τέτοιας διασύνδεσης, μέσω της αεροπορικής εταιρείας iFlyCycladic. Η συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει πτήσεις μεταξύ των νησιών μας και τον χειμώνα, υπηρεσία η οποία είναι ανεκτίμητη.

Έχει προκύψει ένα σοβαρό ζήτημα διάθεσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες slots προσγείωσης και απογείωσης για τα μικρά αεροπλάνα της εταιρείας αυτής στους συντονισμένους Αερολιμένες Ρόδου, Πάρου, Μυκόνου και Σαντορίνης στο Νότιο Αιγαίο, όπως και αυτών του Ηρακλείου και των Χανίων της Κρἠτης. Ο λόγος είναι ότι στον  Εθνικό Οργανισμό Συντονισμού δεν είχε στο παρελθόν προκύψει τέτοιο θέμα ώστε να ληφθεί μέριμνα για τις συγκεκριμένες πτήσεις με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών αυτών.

Για την αναγκαιότητα της επίλυσης του ζητήματος αυτού μέσω της παραχώρησης των σχετικών slots έχει ληφθεί και η Απόφαση Αρ.5/2023 του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Zητούμε όπως το Υπουργείο σας, ως εποπτεύουσα αρχή του Ε.Ο.Σ, μεριμνήσει για την θέσπιση δυνατότητας συντονισμού VFR Schedule πτήσεων μεταξύ των αεροδρομίων των νησιών της Περιφέρειας μας, ώστε τα νησιά μας αλλά και η χώρα μας να μην απωλέσουν μια ακόμα ευκαιρία ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους.

                                                   

 Με εκτίμηση,

 

Γιώργος Χατζημάρκος

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου