Δήμος

Ενιαίο μέτωπο Δημοτικής Αρχής – ομπρελάδων ενάντια στην αιφνιδιαστική απόφαση για την απόδοση της διοίκησης και της εκμετάλλευσης των παραλιών του νησιού στην ΕΤΑΔ

Ενιαίο μέτωπο Δημοτικής Αρχής – ομπρελάδων ενάντια στην αιφνιδιαστική απόφαση για την απόδοση της διοίκησης και της εκμετάλλευσης των παραλιών του νησιού στην ΕΤΑΔ

Συζητήθηκε εκτάκτως στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, παρουσία ομπρελάδων του νησιού και του βουλευτή Μάνου Κόνσολα, η αιφνίδια ψήφιση διάταξης (άρθρο 71 ψηφισμένου νόμου 23.03.2021) που αφαιρεί την διαχείριση των παραλιών αυτών από τον Δήμο Ρόδου και το Ελληνικό Δημόσιο, και η υπαγωγή τους στην αποκλειστική δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ.

Ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος για την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, το οποίο όπως είπε «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Τοπική Κοινωνία και συνιστά ευθέως ανέλπιστη αντιαναπτυξιακή ενέργεια, που στρέφεται ειδικά κατά του νησιού της Ρόδου και του τοπικού μας τουριστικού προϊόντος».

Ο κ. Καμπουράκης, τόνισε ότι πρέπει να γίνει άμεση ανάκληση της παραπάνω ρύθμισης και να αποκατασταθεί η προηγούμενη διαχειριστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ και του Ελληνικού Δημοσίου και η πρότασή του έγινε ομόφωνα δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο.

Αναλυτικότερα ο Δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε τα εξής:

Οι εξέχουσες παραλίες του Δήμου Ρόδου (από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΡ μέχρι τις «Κάτω Πέτρες», από τα Κρητικά έως την παραλιακή ζώνη της Ιαλυσού, η παραλία Αφάντου, η παραλία Τσαμπίκας, κ.λπ.), επί δεκαετίες ανήκουν στην επιτυχημένη διαχείριση του Δήμου Ρόδου και του Ελληνικού Δημοσίου (Κτηματική Υπηρεσία, Υπουργείου Οικονομικών). Πρόκειται για καθαρούς αιγιαλούς και καθαρές παραλίες, δηλαδή για κοινόχρηστους χώρους, προστατευόμενους από το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η διαχείρισή τους γίνεται πάντα με ανώτερο χρονικό ορίζοντα την τριετία, όπως κάθε άλλος αιγιαλός και παραλία στην ελληνική επικράτεια.

Ο Δήμος Ρόδου επί σειρά ετών έχει αποδείξει ότι με επιτυχία και με άριστη συνεργασία με τη τοπική κοινωνία, διαχειρίζεται αυτές τις παραλίες, με πολλαπλά οφέλη για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, την οικονομική ενίσχυση του Δήμου και του Δημοσίου και την ευημερία της κοινωνίας του νησιού.

Για να είναι σήμερα αυτές της παραλίες «μήλον της έριδος» και ελκυστικά τουριστικά θέρετρα, κάποιοι με σοβαρότητα και επιμονή εργάστηκαν κοπιωδώς για αυτό, και αυτοί είναι οι Ροδίτες και η κοινωνία της Ρόδου.

Η αιφνίδια ψήφιση διάταξης (άρθρο 71 ψηφισμένου νόμου 23.03.2021) που αφαιρεί την διαχείριση των παραλιών αυτών από τον Δήμο Ρόδου και το Ελληνικό Δημόσιο, και η υπαγωγή τους στην αποκλειστική δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Τοπική Κοινωνία και συνιστά ευθέως ανέλπιστη αντιαναπτυξιακή ενέργεια, που στρέφεται ειδικά κατά του νησιού της Ρόδου και του τοπικού μας τουριστικού προϊόντος.

Εισηγούμαστε την έκδοση Ψηφίσματος, που θα αποσταλεί προς τον αξιότιμο Κον Πρωθυπουργό, προς τους αρμόδιους Υπουργούς και προς τους Βουλευτές Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, προκειμένου να γίνει άμεση ανάκληση της παραπάνω ρύθμισης και να αποκατασταθεί η προηγούμενη διαχειριστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ και του Ελληνικού Δημοσίου.