Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού»
Δήμος

Λ. Καρανικόλας στον RV: «Αδιανόητο οι βουλευτές μας να ψηφίσουν ιδιωτικοποίηση του νερού και μετά να ζητήσουν την ψήφο μας» (ΗΧ)

Ανάχωμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του νερού, προσπαθούν να σταθούν οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου.

Γι’ αυτό ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίες από χθες έως και την Πέμπτη τουλάχιστον (από τις 11 το πρωί και έπειτα), σε μια προσπάθεια να ενώσουν τις φωνές τους με τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ τις χώρας. Παράλληλα στοχεύουν και στην ενημέρωση των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο φιλοξενήθηκε στον «αέρα» του Real Voice 99.5 και την «Ανοιχτή Γραμμή» με την Δέσποινα Κουλούμπρη, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ κ. Λευτέρης Καρανικόλας.

Ο ίδιος τόνισε ότι «κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την μετονομασία της ρυθμιστικής αρχής που ήταν μέχρι σήμερα για την ενέργεια και προσθέτουν τα απόβλητα και το νερό. Με λίγα λόγια εμπορευματοποιείται και ιδιωτικοποιείται το νερό. Μέσα στο τριήμερο του πένθους πέρασαν από τις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο».

Όσο για τις αντιδράσεις που υπάρχουν, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχει αντιδράσει και η Ένωση των ΔΕΥΑ. Με ψηφίσματά τους ζητούν να καταργηθεί το νομοσχέδιο, να μην ψηφιστεί.  Εδώ στην περιοχή μας μέχρι και σήμερα όμως δεν έχω δει κάτι, πλην του δικού μας ψηφίσματος μέσω του Εργατικού Κέντρου».

Στην επισήμανση ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού περιλαμβανόταν στις δεσμεύσεις των μνημονίων, υποστήριξε: «Λέμε ότι τελείωσαν τα μνημόνια, αλλά μας ακολουθούν οι υποχρεώσεις που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις. Θα τις βλέπουμε κάθε μέρα, σιγά – σιγά. Αυτό που λέμε εμείς είναι ιδιώτης στο νερό, τιμολόγιο ακριβό».

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Ο κ. Καρανικόλας εξήγησε πως «με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δούμε στο μέλλον να μας έρχεται ένας λογαριασμός για την αποχέτευση, ένας για την ύδρευση και προφανώς θα είναι από ιδιώτες. Θα είναι μηνιαίως; Συνήθως μηνιαίως έρχονται αυτά. Μπαίνουμε σε μια άλλη λογική».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ αναγνώρισε εξάλλου και τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν: «Δεν λέω ότι κατά καιρούς δεν γίνονταν λάθη και αναστατώναμε τους συμπολίτες μας, με κάποια νούμερα που ξεφεύγουν από την λογική. Αλλά ήμασταν εδώ, βρίσκαμε την άκρη και φτιάχναμε το λάθος. Δώσαμε αρκετές παρατάσεις για να μπορεί να έρθει ο κόσμος να κάνει συμβιβασμό και να πληρώσει ο καθένας με βάση την δικιά του οικονομική ευχέρεια».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν με τους αιρετούς της περιοχής μας και κυρίως τους εκπροσώπους της Δωδεκανήσου στο κοινοβούλιο: «Ας πάρουν θέση. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι κάποιοι βουλευτές θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά θα έρθουν μετά από ένα μήνα να ζητήσουν την ψήφο μας» και πρόσθεσε ότι «κι εμείς ψηφίζουμε. Θα τα μετρήσουν, θα τα υπολογίσουν, θα κάνουν και τα γκάλοπ τους και ότι τους φωτίσει ο θεός ας κάνουν».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

 


ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΝΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΡΟΔΟΥ

Με αιφνίδιο τρόπο και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν από το κλείσιμο της Βουλής τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για ελάχιστες μέρες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Αυτές της ημέρες συζητείται το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρά τις επίσημες και δημόσιες αντιρρήσεις όλων των θεσμικών φορέων (ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ).

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο που θέτει τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού με συνοπτικές διαδικασίες, λίγο πριν την λήξη της θητείας της.

Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ υψώνουν σήμερα δυνατά τη φωνή τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό και ζητούν τη συστράτευση στον αγώνα αυτόν όλης της κοινωνίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές απέδειξαν περίτρανα ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας! Δεν μπορεί να παραβλέπουμε ότι η ΡΑΕ είναι αυτή η ρυθμιστική αρχή που δεν κατάφερε να επιβάλλει χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο!

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν!

ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ!

Αντιβαίνει στο Σύνταγμα κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος. Έχει κατοχυρωθεί ξεκάθαρα ότι το νερό ανήκει σε όλους τους πολίτες και δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει.

Ουσιαστικά, το Νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από το νόμο 1069/1980, αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων η οποία θα επιβάλει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, θα αποφασίζει για έργα και υπηρεσίες, θα αποφασίζει για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ.

Η ιδιωτικοποίηση των νερών επιχειρήθηκε δεκαετίες πριν σε χώρες της Ευρώπης και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Σήμερα, το σύνολο των χωρών αυτών επανέφερε την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.

Οι ΔΕΥΑ απέδειξαν ότι όχι μόνο παρέχουν φθηνό, και σε πολλές περιπτώσεις ευπαθών ομάδων δωρεάν, πόσιμο και καλό νερό, αλλά μέσω των εισπραχθέντων τελών, ανταποδίδουν με έργα στους δημότες τους εξασφαλίζοντας τους υγιεινό πόσιμο νερό! Έχουν εκτελέσει έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και αφαλάτωσης 19 δις ευρώ απορροφώντας μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τομέας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ποιο αναπτυγμένες χώρες και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ΔΕΥΑ.

Οι ΔΕΥΑ έχοντας ηθικό καθήκον απέναντι στην ιστορία τους επιτείνουν τον αγώνα τους κατά της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου και κάνουν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φορείς να συμπράξουν και να ορθώσουν την αντίθεσή τους απέναντι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού να τοποθετηθούν δημόσια, να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, να το καταψηφίσουν!

Καλούμε όλους τους τοπικούς άρχοντες, τον Δήμαρχο Ρόδου, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου τους Αντιπεριφερειάρχες, αντιδημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, καθώς και όσους κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού!

Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να διατρανώσουν μαζί μας την αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του νερού, να διαφυλάξουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι πηγή ζωής, το νερό, ως υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές!

Ζητούμε από όλα τα ΜΜΕ να προβάλλουν τον αγώνα μας συνδράμοντας στην απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού!

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΪΟΝ!

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ = ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΚΡΙΒΟ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *