Τουρισμός Ρόδος
Ρόδος Τουρισμός

«Ανοίγει» η τουριστική σεζόν στη Ρόδο: Ποδηλάτες, Ινδοί και Βρετανοί οι πρώτες αφίξεις

Στο νησί του Ήλιου – τη Ρόδο- η σεζόν φέτος ξεκινάει νωρίτερα και όπως δηλώνει ο διευθυντής του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού Διονύσης Τσιλιγκίρης «είναι η πρώτη χρονιά, μετά από πάρα πολλά χρόνια που ξεκινάμε τόσο νωρίς».

Μετρώντας αντίστροφα για μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, την ITB του Βερολίνου, η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα 7-9 Μαρτίου, και θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη της καλοκαιρινής περιόδου στην χώρα μας, η σεζόν στη Ρόδο ξεκινάει επίσημα το επόμενο Σάββατο 11 Μαρτίου με την άφιξη Βρετανών τουριστών με τρεις πτήσεις της Easy Jet από Λονδίνο, Λούτον και Μάντσεστερ.

«Έχουμε μια ειδική συμφωνία με την Easy Jet με τέσσερα βρετανικά αεροδρόμια και 29 πτήσεις συνολικά όλο το Μάρτιο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο διευθυντής του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ) Διονύσης Τσιλιγκίρης προσθέτοντας ότι στις 18/3 θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» συνολικά τέσσερις πτήσεις της εταιρείας από τη Μεγάλη Βρετανία.

Πέρυσι, βάσει του στατιστικού δελτίου του INSETE Intelligence, για το διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος 2022 στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 2,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 206.000 (+8,8%) σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Μόνο για το μήνα Μάρτιο καταγράφηκαν 3.856 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.  

Εκτός από τις πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία, από τα τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες αγορές, όπως η Γερμανία -νούμερο δυο αγορά για τη Ρόδο- και η Κεντρική Ευρώπη, ενώ θα προστεθούν και άλλες πτήσεις από Αγγλία. «Όπως φαίνεται στις αρχές Απριλίου θα είναι ανοιχτές σχεδόν όλες μας οι αγορές» υπογραμμίζει ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ.

Αθλητικός τουρισμός

Και μπορεί το επίσημο «ποδαρικό» να κάνουν οι Βρετανοί τουρίστες, ωστόσο στο νησί της Δωδεκανήσου δίνουν ήδη το ‘παρών’ ποδηλάτες οι οποίοι όπως πληροφορείται το GRTimes.gr θα παραμείνουν για τουλάχιστον 25 ημέρες κάνοντας την προετοιμασία τους. Πρόκειται για 250 ποδηλάτες οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά μέρη, Αυστρία, Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ελλάδα κ.α.

«Στηρίζουμε και τον αθλητικό αλλά και τον περιηγητικό τουρισμό» αναφέρει ο κ. Τσιλιγκίρης εξηγώντας πως εκτός από τους ποδηλάτες, την επόμενη Παρασκευή 10/3 θα φτάσουν στο νησί και Ινδοί τουρίστες.

Ινδοί τουρίστες με το πρόγραμμα «Ρόδος 5-0»

Μια νέα αγορά προσεγγίζει η Ρόδος με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν αλλά και την προώθηση κι άλλων μορφών τουρισμού, εκτός από το ‘ήλιος + θάλασσα’, όπως ο περιηγητικός τουρισμός. «Την επόμενη Παρασκευή 10 Μαρτίου έρχονται στο νησί οι πρώτοι Ινδοί τουρίστες, για περιηγητικό τουρισμό» αναφέρει ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ εξηγώντας πώς πρόκειται για μια νέα αγορά.

«Συμμετείχαμε 9-11 Φεβρουαρίου σε τουριστική έκθεση στο Νέο Δελχί της Ινδίας, είμαστε σε συνεχή επαφή με tour operators, έχουμε ήδη κάνει καταχωρήσεις σε ινδικές εφημερίδες και έχουμε ήδη και τις πρώτες κρατήσεις» δηλώνει ο ίδιος στο GRTimes.gr.

Έτσι στις 10/3 θα υποδεχθούν 21 Ινδές οι οποίες θα παραμείνουν στο νησί για 4 μέρες ενώ την μεθεπομένη θα φτάσουν άλλα 40 άτομα. «Έρχονται για 10 μέρες στην Ελλάδα συνδυάζοντας και άλλους προορισμούς όπως την Αθήνα και τη Σαντορίνη» εξηγεί ο κ. Τσιλιγκίρης λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες αφίξεις εντάσσονται στο πρόγραμμα που προωθεί ο ΠΡΟΤΟΥΡ με την ονομασία «Ρόδος 5-0», είναι προσανατολισμένο στην ενίσχυση του silver τουρισμού και απευθύνεται σε περιηγητές άνω των 50 ετών.

Κρουαζιέρα

Εκτός από τις πτήσεις και τις αεροπορικές αφίξεις, στη δυναμική του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου προστίθενται και οι κρουαζιέρες. Ήδη, χθες, όπως και σήμερα, 3 Μαρτίου, και καθημερινά από 14/3 για όλον τον Μάρτιο, προσεγγίζουν το νησί του Ήλιου κρουαζιερόπλοια που αναμένεται να φτάσουν τα 20 για τον μήνα. «Είναι τα πρώτα του Μαρτίου, γιατί είχαμε και Ιανουάριο και Φεβρουάριο» αναφέρει ο κ. Τσιλιγκίρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η προσέγγιση άνω των 400 κρουαζιερόπλοιων για το 2023 ενώ βάσει στοιχείων της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος για το 2022 κατέπλευσαν στη Ρόδο 381 κρουαζιερόπλοια και 370.343 επιβάτες, το 2021 ήταν 195 τα κρουαζιερόπλοια και 130.516 οι επιβάτες, ενώ το 2019 258 πλοία και 308.194 επιβάτες.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)